Με την Μεγάλη Παραίτηση να αυξάνεται διαρκώς, 4.2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους τον Οκτώβριο – λίγο λιγότεροι από το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο με 4.4 εκαττομύρια – το να μπορέσεις να κρατήσεις τους ανθρώπους σου και να προσελκύσεις καινούργιους, είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες του σήμερα. Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε για προτεραιοποίηση της ευεξίας των εργαζομένων, ωστόσο οι εταιρείες που δεν θέλουν να βρεθούν στη λάθος πλευρά της Μεγάπης Παραίτησης, πρέπει να λάβουν δράση. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να υιοθετήσουν τρόπους που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να είναι ο εαυτός τους στο γραφείο. Και ένας πολύ καλός τρόπος για να καταφέρουν κάτι τέτοιο είναι μέσω της πρώτης συνέντευξης. Στην Thrive Global, αυτή η συνέντευξη αποτελεί τον πυρήνα της διαδικασίας του onboarding, και βοηθάμε τις άλλες εταιρείες, έτσι ώστε να αποτελέσει και τον δικό τους πυρήνα.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες πραγματοποιούν την συνέντευξη της αποχώρησης (exit interview), όταν ένας εργαζόμενος αποχωρεί, ρωτώντας τον σχετικά με την εμπειρία τους, το τι πήγε καλά και τι όχι, με τη λογική η εταιρεία να βελτιωθεί σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους στο μέλλον. Τι θα συνέβαινε όμως αν μπορούσαν οι managers να κατανοήσουν αυτούς τους παράγοντες από την πρώτη κιόλας στιγμή: από την πρώτη ημέρα των εργαζομένων αντί για την τελευταία; Αυτή είναι η ιδέα της Πρώτης Συνέντευξης. Πρόκειται στην ουσία για μία συζήτηση ανέμσα στον νεοπροσληφθέντα και τον manager του την πρώτη κιόλας ημέρα, η οποία ξεκινάει με την εξής ερώτηση: “ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εσένα εκτός δουλειάς, και πώς μπορούμε να σε βοηθήσουμε”; Για τους γονείς ίσως είναι το να πηγαίνουν το παιδί τους στο σχολείο. Για άλλους, ίσως να κάνουν ένα διάλειμμα μία συγκεκριμένη ώρα την εβδομάδα για να κάνουν γυμναστική. Έχει να κάνει με το να είμαστε ο εαυτός μας και στο γραφείο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται κανείς να διαλέξει μεταξύ μίας επιτυχημένης καριέρας και μίας ευτυχισμένης πρσωπικής ζωής. Είναι ένας τρόπος να αποκτά μεγαλύτερο νόημα η διαδικασία του onboarding και αυτή η “συζήτηση” να συνεχίζεται και μετά την πρώτη συνέντευξη. Γιατί όταν γνωρίζουμε τι είναι σημαντικό στην προσωπική ζωή κάποιου, η μεταξύ μας σχέση γίνεται πιο ουσιαστική και τότε μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις προτεραιότητές του. Το να κάνουμε έναν νέο εργαζόμενο να αισθανθεί ότι η σχέση του με τον manager του είναι ουσιαστική, είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ. Άλλωστε, οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν εταιρείες, αλλά managers. Σε μία περίοδο υβριδικού μοντέλου εργασίας και συνεχούς αβεβαιότητας, μία ηγεσία με ενσυναίσθηση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Έτσι κι αλλιώς, όπως δείχνει και η Μεγάλη Παραίτηση, οι εργαζόμενοι μειώνουν τις πιθανότητες να αποχωρήσουν από μία νέα δουλειά όταν συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στις ευθύνες της δουλειάς και την αυτοφροντίδα τους. Πρέπει όμως όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού. Η πρώτη συνέντευξη είναι μία πολύ καλή αρχή για να εκμεταλλευτούμε τη μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται: να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε.

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.