Στα επόμενα 3 λεπτά:

-Τι είναι η αρχή του pareto.
-Ποια είναι η γκρίζα ζώνη.


Έχεις σκεφτεί ότι υπάρχει μια ζώνη στην χρονοχώρο σου στην οποία εγκλωβίζεσαι συχνά και σου απομυζά χρόνο και ενέργεια χωρίς να το καταλαβαίνεις; Αυτή είναι η λεγόμενη γκρίζα ζώνη.

Τι σημαίνει «γκρίζα ζώνη»;

Η γκρίζα ζώνη είναι μια χρονική ζώνη στην καθημερινότητά σου κατά την οποία χάνεις χρόνο άσκοπα. Μπορεί, για παράδειγμα, ενώ έχεις δουλειά στον υπολογιστή και τον ανοίγεις για να ασχοληθείς με αυτή τη δουλειά, να σου έρθει ειδοποίηση ότι βγήκε ένα νέο βίντεο στο YouTube ή να χρειαστεί να διαβάσεις νέα e-mail που μόλις έλαβες. Δεν θα μπορούσες να τα κάνεις πιο μετά όλα αυτά; Και να παραμείνεις συγκεντρωμένος στη δουλειά σου; Ίσως φοβάσαι μη χάσεις κάποια σημαντική αναφορά σχετικά με τα ενδιαφέροντά σου, ίσως πάλι φοβάσαι να μη μείνεις «πίσω» στις εξελίξεις. Μετά από 20 λεπτά, όμως, που έχεις περάσεις στη γκρίζα ζώνη το πιθανότερο είναι ότι δεν θυμάσαι καν για ποιο λόγο άνοιξες τον υπολογιστή σου. Αποτέλεσμα;  Δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις τη δουλειά που είχες προγραμματίσει.

Πώς πλήττει την παραγωγικότητα

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων βρίσκονται σε κάποια φάση της ημέρας τους στη γκρίζα ζώνη, γεγονός που τους αποσπά την προσοχή για μεγάλο διάστημα και για αυτό δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους. 

Συνήθως, στα άτομα αυτά αποσπάται η προσοχή από συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Είναι ευνόητο ότι είναι εύκολο να καταπιαστούν και να χάσουν την ώρα του στα social media ή στα e-mail μας. 

Η γκρίζα ζώνη είναι μια παγίδα του συστήματος που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις αν θέλεις να είσαι πιο παραγωγικός. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε την καλή συγκέντρωση ως σύμμαχο όταν εργάζεσαι ή μαθαίνεις κάτι καινούριο. 

To πρώτο βήμα για να την αποφύγεις

Ο τρόπος που μπορείς να αποφύγεις την γκρίζα ζώνη ή έστω να την οριοθετήσεις, είναι πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσεις ότι σου προκαλεί σοβαρές συνέπειες, γιατί σε οδηγεί σε χαμηλή παραγωγικότητα και αναβλητικότητα. Η αναβλητικότητα με τη σειρά της θα σου κλέψει τον πολύτιμο χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώσεις για την ανάπτυξή σου και την ολοκλήρωση των καθηκόντων σου. Άρα, θα πλήξει την παραγωγικότητα σου και πιθανόν και το εισόδημά σου. 

Το πρώτο βήμα πάντως για να μην τρως χρόνο στη γκρίζα ζώνη είναι να παρατηρησεις ποιες στιγμές της καθημερινότητάς σου βρίσκεσαι σε αυτή.  

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η αρχή του Pareto

Kάτι που μπορεί επίσης να σε βοηθήσει με τις αρνητικές συνέπειες της γκρίζας ζώνης είναι η αρχή του Pareto, σύμφωνα με την οποία το 80% των αποτελεσμάτων προκύπτουν από το 20% των μέσων ή αιτιών. Με άλλα λόγια, το 80% των αποτελεσμάτων από αυτά που κάνεις θα έρθει από το 20% των προσπαθειών σου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν έχεις μια λίστα με δέκα πράγματα που θέλεις να κάνεις, το πιθανότερο είναι ότι δύο μόνον θα αξίζουν πραγματικά να ασχοληθείς μαζί τους αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο από τα υπόλοιπα οκτώ, γιατί συνήθως αυτά είναι που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για εσένα. Το ενδιαφέρον είναι πως για όλα θα σπαταλήσεις ισάξιο χρόνο. 

Το 80% των αποτελεσμάτων από αυτά που κάνεις θα έρθει από το 20% των προσπαθειών σου.

Αν κάτι, επομένως, στο πρόγραμμά σου χρειάζεται να μετατεθεί ή να ματαιωθεί επειδή ξέμεινες από χρόνο ή ενέργεια, βεβαιώσου ότι δεν αποτελεί μέρος αυτού του 20%. Έχοντας αυτήν την αρχή στο μυαλό σου, θα βοηθήσεις στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σου και θα αντιμετωπίζεις με καλύτερη ψυχολογία το υπόλοιπο της ημέρας σας.

Διάβασε ακόμα:

Τι Να Κάνεις Όταν Δεν Είσαι Προετοιμασμένος Για Ένα Meeting

Βρες Τις Ώρες Που Είσαι Πιο Παραγωγικός

Author(s)

  • Ελένη Παπαδάκη

    Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

    Η Ελένη Παπαδάκη είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβουλευτικής, Coaching & Mentoring Ελλάδος-HCCMA. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων. Μέσα από τις σπουδές της στο Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.