• Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα από τους πέντε κύριους παγκόσμιους κινδύνους θνησιμότητας.
  • Μαζί με τη χρήση καπνού, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη σωματική αδράνεια και το υπερβολικό βάρος /παχυσαρκία, ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων
  • Η απώλεια κιλών  και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους αποτελούν πραγματικό «φάρμακο» κατά της υψηλής πίεσης 

Καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης διαδραματίζει η διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) για την υπέρταση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα η αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε νεότερες ηλικίες, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, συνδέεται με πρόωρη εμφάνιση καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υποστηρίζεται δε ότι η διατήρηση υγιεινών συμπεριφορών καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής αποτελεί τρόπο αποφυγής της υπέρτασης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία 4.630 ανθρώπων, ηλικίας 18 – 30 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι διατηρούν  ένα υγιές σωματικό βάρος είναι πιθανότερο να έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση αργότερα στη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, όσοι διατήρησαν το σωματικό βάρος τους σε κανονικά επίπεδα είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση με το πέρασμα του χρόνου.

Οι υπόλοιποι 4 παράγοντες κινδύνου 

Η αποφυγή του καπνίσματος και η μηδενική έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε με μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης στη μέση ηλικία, αλλά, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την επαλήθευση του συσχετισμού.

Όσον αφορά την τακτική άσκηση, δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη σχέσης με την υπέρταση σε βάθος χρόνου. Το ίδιο συνέβη και κατά την εξέταση της πιθανότητας σύνδεσης της υγιεινής διατροφής με την αύξηση της  πίεσης.

Από τα ευρήματα καταδείχθηκε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που διατήρησαν τουλάχιστον 4 υγιεινές συμπεριφορές είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση από την νεαρή έως τη μέση ηλικία.

Συμπερασματικά

Η υπέρταση είναι μια ύπουλη ασθένεια που δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Το φυσιολογικό βάρος μπορεί να μας προστατεύσει αλλά και η απώλεια κιλών να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την υψηλή πίεση. 

Αρχική δημοσίευση από τον Φώτη Πατσουράκο στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.