Αν η δουλειά σου είναι καθιστική, τότε πιθανότατα κάθεσαι στο γραφείο σου περισσότερο από ό,τι στον καναπέ ή στο κρεβάτι σου. Αν αγαπάς τη δουλειά σου, μπορεί να μη σου φαίνεται τόσο κακό, αλλά σίγουρα αξίζει να βελτιστοποιήσεις το χώρο αυτό για μέγιστη απόδοση, ακόμη κι αν βρίσκεσαι στο σπίτι σου.

Ειδικοί διακόσμησης και αποδοτικότητας σου δίνουν συμβουλές για το πώς να οργανώσεις και να διακοσμήσεις το γραφείο σου για να δημιουργήσεις ένα χώρο εργασίας που σε βοηθά να συγκεντρωθείς και σε κάνει να νιώθεις καλά με αυτό που κάνεις.

Εστίασε στη λειτουργικότητα

Προτίμησε την απλότητα και τη λειτουργικότητα με πράγματα που χρησιμοποιείς συνεχώς. Τοποθέτησε στο γραφείο σου ένα συρραπτικό, μια μολυβοθήκη, μολύβια και υπογραμμιστικά, ένα κερί και σίγουρα την ατζέντα σου. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα σε βοηθήσει να μείνεις εντός προγραμματισμού και να απαντάς ανάλογα στα emails σου. 

Meghan Meredith, life coach & home organizer

Επίλεξε το μινιμαλισμό

Ένας καθαρός χώρος σε βοηθά να αποφύγεις την εξάντληση. Αν έχεις πολλά άχρηστα πράγματα πάνω στο γραφείο σου, δημιουργείς πολλά ερεθίσματα για τον εγκέφαλό σου, στα οποία θα αντιδρά διαρκώς. Παρομοίως, αν έχεις πολλά πράγματα στο γραφείο σου ώστε να χρειάζεται να τα μετακινείς συνέχεια, ίσως αισθανθείς σύγχυση. Διάλεξε σκόπιμα τι θα πάει πού. 

Sarah Steckler, ειδικός αποδοτικότητας

Οργάνωσε βάσει του τρόπου που δουλεύεις και σκέφτεσαι 

Ο τρόπος που τακτοποιείς το γραφείο σου πρέπει να εξαρτάται από τη δουλειά σου και να αντικατοπτρίζει τις σκέψεις σου. Αν σκέφτεσαι γραμμικά ή είσαι κάποιος που δουλεύει με ταξινομήσεις, ίσως προτιμάς να διαχωρίζεις τα έγγραφα βάσει του είδους τους. Αν σκέφτεσαι πιο περίπλοκα ή δουλεύεις βάσει πελατών ή project, οργάνωσε το γραφείο σου αναλόγως, δηλαδή με αρχεία για κάθε ένα από αυτά τα projects. Όλα εξαρτώνται από το αν θες να εστιάσεις στη διαδικασία ή στο project.

Stever Robbins, executive coach

Φέρε τις αξίες σου στο προσκήνιο 

Βάλε μια υπενθύμιση των αξιών σου, είτε με ένα post-it ή στην οθόνη στον υπολογιστή σου. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αισθάνεσαι πνιγμένος και πρέπει να αποφασίσεις τι να κάνεις μετά, μπορείς να αξιοποιήσεις αυτές τις αξίες για να αποφασίσεις τι θα κάνεις μετά. Για παράδειγμα, αν εκτιμάς την ευελιξία και δεν έχεις κάνει πολλά τελευταία, ίσως είναι ώρα να βάλεις ξανά προτεραιότητες για να θυμηθείς να τιμήσεις ό,τι αξίζει για σένα. 

Kelly Poulson, life & career coach

Πρόσθεσε πράσινο

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φυτά βελτιώνουν το πώς αισθανόμαστε στο εσωτερικό μας περιβάλλον. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η επαφή με τα φυτά μπορεί να μειώσει το στρες, να ελαχιστοποιήσει τον θυμό και να συμβάλλει στην ευεξία.

Amanda Amato, interior designer

Τοποθέτησε τους στόχους σου σε κοινή θέα 

Ο χώρος εργασίας σου πρέπει να σε κρατά υπόλογο και να σε εμπνέει. Μπορείς να τοποθετήσεις επίσης θετικές φράσεις, quotes που σου δίνουν έμπνευση, φωτογραφίες και διασκεδαστικές εικόνες.

Danise Sumner, ιδιοκτήτης του Busy Bee Productivity Coaching

Βάλε σε κοινή θέα ευχάριστες φωτογραφίες

Η τοποθέτησε μη επαγγελματικών στοιχείων στο χώρο εργασίας σου μέσω φωτογραφιών μπορεί να λειτουργεί σαν υπενθύμιση ότι η ζωή είναι κάτι περισσότερο από δουλειά. Κι αν έχεις φωτογραφίες στον τοίχο από μια εμπειρία, διακόσμησε το χώρο σου με αυτές τις αναμνήσεις για να ενισχύσεις το αίσθημα χαράς. Όταν η διάθεσή σου είναι καλύτερη, θα έχεις σίγουρα καλύτερη στάση. 

Abby Wolfe, career coach

Διάβασε ακόμα:

Η παγίδα της ικανότητας: Πώς οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους

5 βήματα για να βρεις την ιδανική δουλειά

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.