Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα στάδια του πένθους από τα οποία όλοι ανεξαιρέτως περνάμε.
-Πότε απαλύνεται ο θυμός και η κατάθλιψη από το χαμό κάποιου.


Καθώς κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με μια απώλεια, καλείται να την επεξεργαστεί και εν τέλει να την αποδεχτεί χωρίς φυσικά αυτό να μειώνει τον πόνο του. Καθώς, όμως, μπαίνει σε στάδιο πένθους είναι περισσότερο ευάλωτος από ποτέ. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει αν τα συναισθήματα είναι εξαιρετικά βαριά και μη διαχειρίσιμα είναι η επίσκεψη σε έναν ψυχικό υγείας. Πριν όμως προγραμματιστεί μια τέτοιου είδους επίσκεψη μπορεί να δοκιμάσει κάποιος να χειριστεί το πένθος στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Πολλές φορές αυτό που μπορεί να βοηθήσει κάποιον που βιώνει πένθος είναι να γνωρίζει κάποιες λεπτομέρειες για την ανατομία του πένθους. Γνωρίζοντας τι να αναμένει, εξάλλου, είναι πιο πιθανό να κολυμπήσει καλύτερα στα μαύρα νερά του πένθους. Ορίστε, λοιπόν, τι θα πρέπει να γνωρίζεις για το πένθος:

1.Έχει πέντε στάδια

Το άτομο που είναι σε πένθος διέρχεται από τα λεγόμενα «πέντε στάδια του πένθους» που περιλαμβάνουν την άρνηση, τον θυμό, την διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη και την αποδοχή.

2.Ο καθένας το βιώνει διαφορετικά

Δεν υπάρχει ίδιο πένθος ακόμη κι αν αφορά δύο αδέρφια που χάνουν τον γονέα τους. Ο καθένας το βιώνει διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δεδομένη η αλληλουχία των σταδίων, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μπορεί να αντιδράσει και να επεξεργαστεί το πένθος του με τον δικό του τρόπο και με διαφορετική σειρά στα στάδια.

3.Κάποια συναισθήματα είναι έντονα στην αρχή

Όπως η δυσπιστία για παράδειγμα. Είναι συνήθως έντονη αμέσως μετά τον θάνατο του αγαπημένου προσώπου, όμως σταδιακά μειώνεται η έντασή τους και αντικαθίστανται από άλλα.

4.Ο θυμός και η κατάθλιψη κάποια στιγμή υποχωρούν

Πιο συγκεκριμένα, ο θυμός και η κατάθλιψη κορυφώνονται 4, 5 έως και 6 μήνες μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και μετά αρχίζουν να υποχωρούν.

5.Χρειάζεται δύο περίπου χρόνια για να ολοκληρωθεί ο κύκλος

Η αποδοχή της απώλειας και η εσωτερική ηρεμία που είναι και το τελικό στάδιο του πένθους παρατηρούνται προς το τέλος των δύο ετών.

Η υποκειμενικότητα του πένθους το διαφοροποιεί

Ωστόσο, υπάρχει κι άλλη σημαντική θεωρία για τα στάδια του πένθους που δεν συμπίπτει με την προαναφερθείσα ταξινόμηση. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές η απώλεια μπορεί να αφορά στον χαμό ενός παιδιού και για τον γονέα δεν ολοκληρώνεται ενίοτε το πένθος. Επίσης, ο παράγοντας της ηλικίας, αλλά και του είδους της σχέσης παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς ο καθένας θα βιώσει την απώλεια. Οι αιτίες που κάποιος έφυγε από τη ζωή παίζουν κι αυτές σημαντικό ρόλο. Αν για παράδειγμα είναι βίαιες, έχει φανεί ότι η ολοκλήρωση του πένθους μέσω των σταδίων είναι πολύ διαφορετική, καθώς η κατάθλιψη επιστρέφει κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους πάλι.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία αναφοράς σε ό,τι αφορά το πένθος, αλλά πάντα οι συνθήκες της κάθε απώλειας και τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου που πενθεί είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Σε Προστατεύουν Οι Αναμνήσεις Της Παιδικής Ηλικίας

Η Ελληνική Έρευνα Που Επιβεβαιώνει Ότι Η Άσκηση Είναι Φάρμακο Για Την Κατάθλιψη

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.