Η επιχειρηματικότητα και οι παραδοσιακοί τρόποι εργασίας έγιναν και αυτοί θύματα του Covid-19. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να οδηγείται σε διαδοχικά lockdown, η οικονομία ανά τομέα συρρικνώθηκε όπως στην περίπτωση της εστίασης και του τουρισμού και γιγαντώθηκε, όπως στην περίπτωση της παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στη διάρκεια της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών και επιχειρήσεων προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και ανέδειξαν τις κυριότερες προσωπικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση σε έναν κόσμο σε υγειονομική -και όχι μόνο- κρίση. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ, η ανάγκη για την ανάπτυξη τους γίνεται επιτακτική και η τηλεργασία ώθησε πολλούς εργαζομένους να επενδύσουν τον χρόνο που δεν είχαν ποτέ πριν για την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, λαμβάνοντας coaching και mentoring.

Ας δούμε κάποιες από τις δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητες και γι’ αυτή τη χρονιά.

1. Προσαρμοστικότητα

Όλοι όσοι διαθέτουν βασικές γνώσεις για το παγκόσμιο επιχειρηματικό σκηνικό ήξεραν εδώ και χρόνια πως η αλλαγή του είναι προ των πυλών πολύ πριν την πανδημία. Έρευνα του McKinsey Global Institute ήδη από το 2017 προειδοποιούσε για την ανάγκη εξέλιξης των ικανοτήτων και γνώσεων σε πάνω από το 14% του παγκόσμιου δυναμικού, ποσοστό που μεταφράζεται σε 375 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δίνοντας χρονικό όριο μέχρι το 2030. Σε πρόσφατη μελέτη του ίδιου Ινστιτούτου, το 87% των στελεχών εντόπισαν κενά δεξιοτήτων στις ομάδες τους αλλά δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν την έλλειψη. Αυτό το τελευταίο το διαπιστώνω και προσωπικά κατά τη διάρκεια των συνεδριών με στελέχη επιχειρήσεων. O κορονοϊός απαίτησε η απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων να γίνει άμεσα και με αλματώδη ρυθμό, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί η τεχνογνωσία της νέας ψηφιακής εποχής. Για παράδειγμα, σήμερα είναι θεμελιώδες να μπορεί κάποιος να διοργανώνει άριστα διαδικτυακές συσκέψεις, να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις και να συνεργάζεται σε πολλαπλά έργα από απόσταση.

2. Το τέλος της τεχνοφοβίας

Με την διαρκή επιτάχυνση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών στα πάντα, είναι προφανές πως το προβάδισμα το έχουν οι εταιρείες που τις αξιοποιούν και επενδύουν στην ψηφιακή προσαρμογή, ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που διστάζουν να επενδύσουν σε αυτή. Η διεθνής εμπειρία και η ευκολία προσαρμογής των εταιριών που διέθεταν εργαζόμενους με ενισχυμένες ψηφιακές δεξιότητες πριν χτυπήσει ο κορονοϊός, δείχνει ότι τα κεφάλαια που διέθεσαν για την ψηφιακή επιμόρφωση τους, τους έδωσαν το προβάδισμα στον αγώνα για οικονομική επιβίωση μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

3. Οργάνωση

Με το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων αλλά και των υπηρεσιών να στριμώχνονται πια στις λεωφόρους της πληροφορίας, η ανάγκη για την οργάνωση τους είναι θεμελιώδης. Εργαζόμενοι καλούνται να εξοικειωθούν με διαδικασίες οργάνωσης και εργασίας από απόσταση, τη χρήση νέων καναλιών επικοινωνίας και να μπορούν να διατηρούν τον έλεγχο από οπουδήποτε βρίσκονται. Στελέχη με ισχυρές ηγετικές ικανότητες που μπορούν να διοικούν ομάδες από απόσταση και να βγάζουν τον καλύτερο επαγγελματικό εαυτό, από κάθε μέλος της ομάδας, θα είναι αυτό που αναζητούν οι μεγάλες εταιρείες. Το λεγόμενο «online workflow moderation» είναι ήδη ζητούμενο σε βιογραφικά.

4. Επικοινωνία

Μια από τις πιο χρήσιμες δεξιότητες που τα στελέχη καλούνται να αναπτύξουν στην μετά Covid-19 εποχή είναι η επικοινωνία. Με την πλειοψηφία των εργαζομένων να εργάζεται εκτός γραφείου, ενισχύεται η ανάγκη για διαρκή και ουσιαστική επαφή. Οι «κεραίες» κάθε στελέχους χρειάζεται να είναι διαρκώς ανοικτές και η ενσυναίσθηση τους ανεπτυγμένη στο μέγιστο ώστε να πιάνει τον παλμό των πελατών, που έχουν αγωνία για την οικονομία και την εξέλιξη των επιχειρήσεων τους αλλά και των εργαζομένων, που λόγω των συνθηκών της πανδημίας μπορεί να εμφανίσουν πτώση της αποδοτικότητας τους. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ρόλος των στελεχών είναι να εμπνεύσουν και να ενθαρρύνουν τις ομάδες τους και σε αυτό το σημείο το corporate training έχει να προσφέρει πολλά.

5. Προνοητικότητα 

Οι επιδράσεις της παγκόσμιας κρίσης στην ήδη επιταχυνόμενη αλλαγή του παγκόσμιου σκηνικού επιβάλλουν τη λήψη γρήγορων και δραστικών μέτρων. Η προνοητικότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων πριν κλιμακώσουν σε καταστροφές, θα ξεχωρίσουν στο μέλλον τα επιτυχημένα στελέχη και τις κερδοφόρες εταιρείες. Τέτοια ζητήματα μπορεί, για παράδειγμα, να είναι η έλλειψη ετοιμοπαράδοτου τεχνολογικού εξοπλισμού στην αγορά, ή η αδυναμία των εταιρειών courier να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, ή η ανεπάρκεια σε τεχνικές γνώσεις υπαλλήλων που πρέπει να τηλεργαστούν, ή η πτώση του server της εταιρίας όταν τελικά κατάφεραν να συνδεθούν μαζί του, ή η έλλειψη πρόβλεψης ενός ασφαλούς disaster site. Αυτός που θα προβλέψει τα πιθανά προβλήματα και όχι αυτός που θα τρέξει πίσω τους, θα βγει από την δοκιμασία νικητής. 

Σε αυτήν την απαιτητική συγκυρία, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αφήσουν τις εξελίξεις στην τύχη αλλά να διασφαλίσουν πως θα ξεδιπλώσουν τις κατάλληλες προσωπικές δεξιότητες με μεθοδικό τρόπο, κάτι που έχει εξελιχθεί ως ένα καίριο σημείο στις συνεργασίες coaching που ξεκινούν αυτή την εποχή.

Αρχική δημοσίευση από την Μαρία Παπάζογλου στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Role Model: Ο μέντορας που ποτέ δεν γνώρισες!

Ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχους εργαζόμενους οι startups 

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.