Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσα ζευγάρια συμμετείχαν στην έρευνα.
-Τι επιπτώσεις έχει η αγκαλιά στην αρτηριακή πίεση των δύο φύλων.


Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν περισσότερο ανάγκη την αγκαλιά απ’ ότι οι άνδρες, προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία τους.

Οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη θετική επίδραση της αγκαλιάς στην υγεία είναι πολλές. Η έρευνα, ωστόσο, που  έρχεται από την Αμερική και συγκεκριμένα από το ο University of North Carolina έρχεται να αποκαλύψει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον! Ότι η αγκαλιά κάνει καλό στην καρδιά και μάλιστα μεγαλύτερο καλό στην καρδιά των γυναικών.

Τι ακριβώς έδειξε η έρευνα;

Τα 38 ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα παρακολούθησαν μία ρομαντική ταινία και μετά το τέλος της αγκαλιάστηκαν για 10 λεπτά. Τι αποκάλυψαν τα αποτελέσματα; Ότι και στους άνδρες και στις γυναίκες μετά το τέλος της αγκαλιάς η αρτηριακή πίεση ήταν πιο χαμηλή, τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης (η ορμόνη που ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο) ήταν πιο υψηλά και τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) πιο χαμηλά. Παρόλα αυτά, η επίδραση της αγκαλιάς φαίνεται ότι είχε πιο έντονα αποτέλεσμα στις γυναίκες, καθώς  η αρτηριακή πίεση στην περίπτωση των γυναικών σημείωσε μεγαλύτερη πτώση.

Όπως είναι γνωστό η χαμηλή πίεση δρα προστατευτικά στην καρδιά και ως εκ τούτου, αν η αγκαλιά είναι ένας τρόπος αποφόρτισης που μεταξύ άλλων ρίχνει και την πίεση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συστήνεται και ως «θεραπεία» ευεργετική για την καρδιά.

Τι πραγματικά έχουν ανάγκη η γυναίκες;

Η έρευνα είναι ίσως η πρώτη που αποκαλύπτει ότι τελικά η αγκαλιά – και αυτό που αντιπροσωπεύει σε επίπεδο συναισθηματικής υποστήριξης – είναι πιθανόν πιο σημαντική για το γυναικείο φύλο και για τη διασφάλιση της καλύτερης υγείας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η υποστήριξη που λαμβάνει κάποιος στο πλαίσιο μια υγιούς σχέσης αγάπης εξασφαλίζει οφέλη για την υγεία τόσο την  ψυχική όσο και τη σωματική. Η συγκεκριμένη έρευνα, ωστόσο, τονίζει ότι οι γυναίκες έχουν προφανώς μεγαλύτερη ανάγκη από τους άνδρες να νιώσουν ότι παίρνουν αγάπη και υποστήριξη τόσο από τον σύντροφό τους όσο και από τα υπόλοιπα  αγαπημένα τους πρόσωπα, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό μεταξύ άλλων και για την καρδιά τους.  Αν, λοιπόν, είσαι γυναίκα, το πιο έξυπνο που έχεις να κάνεις είναι να διαδώσεις τα νέα. Αν πάλι είσαι άνδρας, μοίρασε απλώχερα στις γυναίκες της ζωής σου αυτό που καθόλου δεν στοιχίζει και τόσο πολύ μπορεί να τις ωφελήσει: την αγκαλιά σου!

Διάβασε ακόμα:

Στέρηση αγκαλιάς

Παγκόσμια Μέρα Καρδιάς. Ενημερώσου και προστατεύσου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.