Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε πραγματοποιήθηκε η έρευνα.
-Ποια είναι η αξία της αγάπης.


Δουλειά, προσωπική ζωή, ειδοποιήσεις, mails. Στον κόσμο του σήμερα που προσπαθείς να ισορροπήσεις επαγγελματική και προσωπική ζωή, δυσκολεύεσαι να δώσεις προτεραιότητα στα σημαντικά. Τι μπορείς να κάνεις; Να αφήσεις την επιστήμη να το κάνει για εσένα.

Για περισσότερα από 75 χρόνια, οι έρευνες του Harvard παρακολουθούσαν τα επίπεδα συναισθηματικής και σωματικής ευεξίας δύο ομάδων: 456 ανδρών με οικονομικά προβλήματα που μεγάλωσαν στην Βοστόνη μεταξύ 1939 και 2014 αλλά και 268 ανδρών τελειοφοίτων του Harvard μεταξύ 1939-1944 .

Λόγω της μεγάλης περιόδου, η έρευνα απαιτούσε την συμβολή πολλών γενεών και ερευνητών. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων, τους υπέβαλαν σε αξονικές τομογραφίες και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα;

Σύμφωνα με τον Robert Waldinger, διευθυντή του Harvard Study of Adult Development, ένα πράγμα ήταν σημαντικό: “το συμπέρασμα αυτής της 75ετούς έρευνας είναι ότι οι καλές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς”.

Δεν έχουν σημασία οι φίλοι σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε ο αριθμός των συνεδρίων, στα οποία έχεις μιλήσει. Ούτε πόσα άρθρα έχεις γράψει ή για ποιες εταιρίες έχεις δουλέψει. Μόνο η αγάπη μπορεί να σου προσφέρει ευτυχία, ολοκλήρωση και μία ζωή με νόημα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποδεικνύει ότι αν έχεις κάποιον στον οποίο μπορείς να βασιστείς, βοηθάει το νευρικό σου σύστημα να χαλαρώσει, διώχνει το στρες, βοηθάει τον εγκέφαλό σου να παραμένει υγιής για μεγαλύτερο διάστημα και απαλύνει τον συναισθηματικό πόνο.

Μόνο η αγάπη μπορεί να σου προσφέρει ευτυχία, ολοκλήρωση και μία ζωή με νόημα.

Τα δεδομένα της έρευνας αποδεικνύουν ακόμα, ότι όσοι νιώθουν έντονη μοναξιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα αναφορικά με την ψυχική τους υγεία.

“Δεν έχει σημασία ο αριθμός των φίλων σου ή το πόσο αφοσιωμένος είσαι στις σχέσεις σου. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των πιο στενών σου σχέσεων” λέει ο Waldinger.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημασία αν έχεις έναν μεγάλο κοινωνικό κύκλο και βγαίνεις συνεχώς έξω, ούτε αν έχεις την τέλεια και ρομαντική σχέση. Αυτό που μετράει είναι η ποιότητα των σχέσεών σου – πόσο σημαντικές είναι, πόσο ασφαλή σε κάνουν να νιώθεις, πόσο μπορούν να σε ηρεμήσουν και να σε καταλάβουν.

Το συμπέρασμα της 75ετούς έρευνας του Harvard είναι ότι οι καλές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς.

Ο George Vaillant, ψυχίατρος του Harvard που διηύθυνε την έρευνα από το 1972 έως το 2004, υποστηρίζει ότι υπάρχουν 2 σημαντικά στοιχεία: το ένα είναι η αγάπη και το άλλο είναι να βρεις τον τρόπο να ζεις, έτσι ώστε να μην την διώχνεις μακριά. Να μην αφήνεις τίποτα και κανέναν να την εμποδίζει να αναπτυχθεί. Ούτε το άγχος της δουλειάς ούτε τα συναισθήματά σου. Γι’ αυτό προσπάθησε να επεξεργαστείς και να διαχειριστείς οτιδήποτε σου προκαλεί στρες για να επιτρέψεις την ύπαρξη της αγάπης στην ζωή σου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σαφή: μπορεί να έχεις την οικονομική άνεση που ονειρεύεσαι, μία λαμπρή καριέρα και να είσαι υγιής. Αν όμως δεν έχεις την αγάπη στην ζωή σου, δεν θα είσαι ευτυχισμένος.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ασχολείσαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί με τον σύντροφό σου ή που θα κάτσεις μέχρι αργά στο γραφείο, αντί να δεις έναν φίλο σου ή την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να δουλέψεις το Σαββατοκύριακο, αντί να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου, κάνε μία διαφορετική επιλογή. Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τα άτομα που είναι κοντά σου – τον σύντροφο, τους φίλους και την οικογένειά σου. Γιατί μπορεί οι σχέσεις να είναι δύσκολες και απαιτητικές, αλλά όπως υποστηρίζει ο Waldinger “η ζωή βασίζεται σε αυτές”.

 

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Να Είσαι Παρών Και Ευγνώμων Κάθε Ημέρα Και Βελτίωσε Τη Ζωή Σου

Γιατί Πρέπει Να Ζεις Μία Ζωή Με Νόημα

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.