Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σε διδάσκουν τα άνθη κερασιάς.
-Πώς η φύση σε βοηθάει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.


Υπάρχουν αρκετές γιορτές και έθιμα ανά τις χώρες του πλανήτη που συνδέονται με την αναγέννηση της ζωής. Όπως για παράδειγμα το Ιαπωνικό τελετουργικό του Hanami. Ο όρος αυτός σημαίνει “να παρατηρείς τα λουλούδια”.

Τι ακριβώς όμως είναι το Hanami;

Κάθε άνοιξη τα άνθη κερασιάς ανθίζουν σε όλη τη χώρα προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Οι Ιάπωνες οργανώνουν πικ-νικ μέσα στην απίστευτη ομορφιά των ανθισμένων δέντρων και πίνουν τσάι από άνθη κερασιάς και τρώνε κέικ ρυζιού τυλιγμένο σε κεράσι ακολουθώντας το έθιμο του Hanami. Αυτά όσον αφορά στην τελετουργία του εθίμου. Τι έχει όμως να προσφέρει ένα τέτοιο έθιμο σε επίπεδο αυτοεξέλιξης;

Τι συμβολίζει στην πραγματικότητα το Hanami;

Τα άνθη της κερασιάς ανθίζουν μόνο για δύο εβδομάδες, κάνουν το τοπίο ονειρικό σε εικόνες χρώματα και αρώματα και μετά μαραίνονται. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν να παρατηρήσουν τα άνθη και αφήνονται σε αυτή την εμπειρία, έρχονται σε επαφή με το εφήμερο της ζωής, με τη συνειδητοποίηση του αναπόφευκτου της αλλαγής, του μετασχηματισμού, του θανάτου και της αναγέννησης: του κύκλου της ζωής.

Αυτό που αέναα συμβαίνει κι επαναλαμβάνεται στη φύση, συμβαίνει και στον εαυτό μας εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.

Το Hanami είναι τόσο σημαντικό για τον ανατολικό πολιτισμό, γιατί μεταξύ άλλων, γιορτάζει και την ένωση των αντιθέτων, ενός κύκλου στον οποίο η αρχή και το τέλος ενώνονται και συγχωνεύονται σε ένα αδιαχώριστο σύνολο.

Δες την παραμονή σου στη φύση με άλλο μάτι

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να εκμεταλλευτείς της επόμενη σου εξόρμηση στη φύση προκειμένου να αποκομίσεις μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Η περίοδος αυτή στην φύση, μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις και να έρθεις σε επαφή με όλα εκείνα τα κομμάτια του εαυτού σου που είναι κρυμμένα μέσα σου και να καλλιεργήσεις την πνευματική σου υγεία. Τα δυνατά και φωτεινά αλλά κι εκείνα τα σκοτεινά κι αδύναμα. Πολύ περισσότερο μπορείς να δοκιμάσεις να προχωρήσεις σε μια ισορροπημένη ένωσή τους, αποδεχόμενος την αλλαγή, την ανάπτυξη, την ωριμότητα, την εξέλιξη σου.

Διάβασε ακόμα:

“Grounding”: Υιοθέτησε Την Τεχνική Που Διώχνει Το Στρες!

Ενεργοποίησε Την Επίδραση Placebo Στο Μυαλό Σου

Author(s)

  • Αιμιλία Αξιωτίδου

    Οικογενειακή-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός

    H Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός. Είναι απόφοιτη του Università degli Studi di Perugia, Facoltà di Magistero, Indirizzo Psico-socio-pedagogico, καθώς επίσης και από την Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Έχει εξειδικευτεί: Στη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, στο οποίο είναι συνεργάτης. Είναι έγκριτο μέλος της European Association for Counseling και έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής. Έχει ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης, “ Η Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Πράξη” της Εταιρείας Μελέτης Δυναμικών Ομάδων και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας σε συνεργασία με την Ε.πΕ “Ψυχολογία - Τέχνη” Εταιρεία Αρωγής Ψυχικής Υγείας Κοινωνικής Στήριξης. Έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός συνεργάτης στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο Παχυσαρκίας- Μεταβολισμού της Α ́ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, το μοναδικό ελληνικό εγκεκριμένο κέντρο από το European Association for the Study of Obesity έως και σήμερα όπου και συντονίζουν ομάδες για παχύσαρκους. Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο μοντέλο Emotional Focus Therapy by Sue Johnson (ICEEFT) και παρακολουθεί πλήθος επιμορφώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διοργανώνει διάφορα Workshops, αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και συμμετέχει στην διοργάνωση ημερίδων και event σχετικών με τον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας.