Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιος είναι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 στη Γαλλία.

-Τι απαντούν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ σχετικά με αυτή τη διαπίστωση.


Διαρκώς ανανεούμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία φαίνεται να επιδεινώνουν την πορεία της λοίμωξης COVID-19. Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο Ιατρός Ιωάννης Ντάνασης, της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), σχολιάζουν τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με αυτό.

Τι έδειξε η έρευνα;

Στις 27 Μαρτίου 2020, 340 ασθενείς νοσηλευόντουσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λυών με σοβαρή νόσο COVID-19.

85 (25%) από τους 340 ασθενείς είχαν παχυσαρκία. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το φύλο, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν 1,35 φορές υψηλότερος σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 σε σχέση με το γαλλικό μέσο όρο. Ομοίως, μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν 1,89 φορές υψηλότερος συγκριτικά με το γαλλικό γενικό πληθυσμό λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το φύλο.

Στην πολυμεταβλητή ανάλυση, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας παρέμεινε υψηλότερος (σχεδόν διπλάσιος) στους ασθενείς με κρίσιμη νόσο COVID-19 συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Συμπερασματικά ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με κρίσιμη νόσο COVID-19 από ό, τι σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, η πιθανότητα σοβαρής νόσου COVID-19 ήταν μεγαλύτερη σε παχύσαρκους ασθενείς σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το σχόλιο των ειδικών

Σύμφωνα με τους προαναφερθέστες καθηγητές του ΕΚΠΑ, η συγκεκριμένη μελέτη έχει βεβαίως και κάποιους περιορισμούς ως προς την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Επιπλέον συγχυτικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ευρήματα όπως το ιικό φορτιίο, τα βιολογικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Επιπρόσθετα, μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών της μελέτης είναι αναγκαία ώστε να καθοριστεί η επίδραση της παχυσαρκίας και σε άλλους παράγοντες όπως η συνολική διάρκεια της νοσηλείας και η επιβίωση.

Δεδομένης της «διπλής επιδημίας» της λοίμωξης COVID-19 και της παχυσαρκίας στις αναπτυγμένες χώρες, τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης είναι πολύ σημαντικά και έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν με ακρίβεια συγκεκριμένους πληθυσμούς με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των προστατευτικών μέτρων, στοχευμένους ορολογικούς ελέγχους και εξειδικευμένη σύσταση εμβολιασμού για άτομα με παχυσαρκία μόλις τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα.

Διάβασε ακόμα:

SARS-COV-2: θα τον νικήσει το καλοκαίρι;

Υποβιταμίνωση στη D έχουν το 60% των Ελλήνων

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.