Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η γυναικεία αθλητική τριάδα.
-Ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιπλοκές της.


Ποιες είναι οι συνιστώσες της γυναικείας αθλητικής τριάδας

Πρόκειται για μια κατάσταση που απαντάται σε δραστήριες γυναίκες. Αποτελείται από τρία συνιστώσες: 

  • Χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας με ή χωρίς διατροφική διαταραχή
  • Διαταραχές εμμηνορρυσίας
  • Μειωμένη οστική πυκνότητα (BMD)

Για κάθε συνιστώσα υπάρχει ένα εύρος βαρύτητας από το φυσιολογικό έως το πλέον σοβαρό. Οι γυναίκες μπορεί να επηρεαστούν ταυτόχρονα από μία ή όλες τις συνιστώσες της τριάδας. Είναι επομένως σημαντικό κάθε γυναίκα αθλήτρια που παρουσιάζει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό των τριών συνιστωσών να ελέγχεται και για τις τρεις. Ο επιπολασμός της ύπαρξης και των τριών συνιστωσών της τριάδας ταυτόχρονα δεν είναι συχνός (~1%). Ο επιπολασμός των δύο είναι ~20%, ενώ ο επιπολασμός ενός μόνο είναι ~40%. Οι γυναίκες που ασχολούνται κυρίως με αθλήματα που εστιάζουν στο βάρος ή την αισθητική, π.χ. τρέξιμο ή μπαλέτο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η προσέγγιση στη θεραπεία αποτελεί πρόκληση λόγω της πολύπλοκης φύσης και της διασύνδεσης των τριών παραγόντων. Η θεραπεία βελτιστοποιείται μέσω μιας διεπιστημονικής προσέγγισης με τον ορθοπαιδικο, ψυχολόγο, διαιτολόγο, φυσικοθεραπευτής και προπονητή.

Οι στόχοι της θεραπείας είναι η κατανάλωση αρκετών θερμίδων για την παροχή θετικής ενεργειακής ισορροπίας (είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα), επανέναρξη εμμηνορρυσίας (οι μη φαρμακευτικές επιλογές είναι συνήθως πρώτη επιλογή), και βελτίωση της οστικής πυκνότητας με την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Είναι απαραίτητο για τους επαγγελματίες υγείας, τους προπονητές, τους personal trainers και τους διατροφολόγους που ασχολούνται με γυναίκες αθλήτριες να γνωρίζουν την γυναικεία αθλητική τριάδα, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές. Η καλύτερη προσέγγιση είναι η εκπαίδευση και η πρόληψη αυτής της πάθησης με τακτική εξέταση των αθλητών για συμπεριφορές και σημεία και συμπτώματα της τριάδας. Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη έγκαιρη παρέμβαση είναι αναγκαία μόλις διαγνωσθεί.

Επιπλοκές της γυναικείας αθλητικής τριάδας

Μεταξύ των επιπλοκών της γυναικείας αθλητικής τριάδας συγκαταλέγονται:

-Στειρότητα

-Αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL)

-Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

-Μειωμένη ανοσία

-Κατάγματα κόπωσης

-Χαμηλότερη μέγιστη οστική μάζα σε σχέση με τις γυναίκες με ευμηνόρροια.

Διάβασε ακόμα:

Τι μπορεί να πάθεις αν διαταραχθεί το βιολογικό σου ρολόι

Έχεις σωστή στάση σώματος όταν εργάζεσαι; 3 συμβουλές που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Author(s)

  • Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

    Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

    Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS (Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.