Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιες ομάδες θεωρούνται υψηλού ρίσκου για τις επιπλοκές της γρίπης.
– Σε ποιες περιπτώσεις συστήνονται φάρμακα για πιο γρήγορη ανάρρωση από τη γρίπη.


Ο ένας συνάδελφος βήχει. Ο άλλος είναι αγκαλιά με τα χαρτομάντιλα. Ο τρίτος έχει ρίγη ή νιώθει τον πυρετό να ανεβαίνει. Και υπάρχει και κάποιος που μόλις έχει επιστρέψει από αναρρωτική άδεια. Ναι, η γρίπη “σέρνεται” στο γραφείο – κάποιες εποχές του χρόνου σε μεγαλύτερη συχνότητα – χωρίς να λογαριάζει αν είσαι σε πίεση λόγω φόρτου εργασίας ή όχι. Και σε κάτι τέτοιες εποχές (συνήθως από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης), βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται, το μόνο που σκέφτεσαι είναι την ταλαιπωρία που σε περιμένει σε περίπτωση που κολλήσεις. Υπάρχει όμως τρόπος να γλιτώσεις από την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού της γρίπης, δεδομένου ότι συχνά ένα φτέρνισμα (πόσω μάλλον ένα φιλί) αρκεί για να κολλήσεις;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της γρίπης. Το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο, όμως μπορεί να γίνει και κατά το διάστημα έξαρσης της γρίπης. Αυτοί που κυρίως χρειάζεται να εμβολιαστούν είναι τα άτομα υψηλού κινδύνου για τις επιπλοκές της γρίπης, όπως άτομα με χρόνια προβλήματα, οι ηλικίες άνω των 60 και οι έγκυες. Επίσης, το εμβόλιο συστήνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, καθώς και στα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.

Τι άλλο μπορεί να κρατήσει τη γρίπη μακριά;

-Προσπάθησε να αποφύγεις τη στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και οπωσδήποτε περιόρισε στις κοινωνικές σου συναναστροφές φιλιά και αγκαλιές.

-Επιδίωξε να πλένεις τα χέρια σου συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποίησε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

-Μην αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου, αφού αυτές είναι οι πύλες εισόδους του ιού στον οργανισμό.

-Καθάρισε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να επιμολύνονται από μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της γρίπης. Ένα απολυμαντικό μαντηλάκι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Γενικά, τα παραπάνω αποτελούν συνήθειες που πρέπει να τηρείς στην καθημερινότητά σου, όχι μόνο στο γραφείο αλλά και στο σπίτι.

Κι αν τελικά κολλήσεις;

Πυρετός, βήχας, ρινική καταρροή, πόνος στον λαιμό, πονοκέφαλος, μυαλγίες, καταβολή και ρίγη περιλαμβάνονται στα συμπτώματα της γρίπης. Κάποιοι όμως μπορεί επίσης να παρουσιάσουν συμπτώματα και από το γαστρεντερικό σύστημα (εμετούς και διάρροια), ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και καθόλου πυρετό.

Να ξέρεις ότι, εάν νοσείς με γρίπη, υπάρχουν ειδικά φάρμακα έναντι του ιού της γρίπης που μπορούν να κάνουν ηπιότερα τα συμπτώματά της, να περιορίσουν τη διάρκεια της νόσου και να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία, αρκεί η χορήγησή τους να είναι έγκαιρη (εντός 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων). Τα φάρμακα αυτά δεν είναι αντιβιοτικά, αλλά χρειάζεται να στα συνταγογραφήσει ο γιατρός σου. Συνήθως χορηγούνται σε όσους εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.

Εφόσον, πάντως, παρουσιάζεις συμπτώματα γρίπης, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παραμείνεις στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού. Όσο διαρκούν τα συμπτώματά σου, περιόρισε τις επαφές σου με άλλα άτομα, ώστε να μην τους μεταδώσεις τη γρίπη.

Όταν επιστρέψεις στο γραφείο, φρόντισε να καλύπτεις το στόμα και τη μύτη σου με χαρτομάντιλο όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι και να πετάς το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση του.

Κατά την ανάρρωση φρόντισε τον εαυτό σου με επαρκή ύπνο και καλή διατροφή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον οργανισμό σου να επανακάμψει από την αδυναμία και εξουθένωση με την οποία μπορεί να σε έχει καταβάλει η γρίπη.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Το Κρύωμά Σου Διαρκεί; 

Πού Κρύβονται Τα Μικρόβια;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.