Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Μήπως πρέπει να πετάξεις τη γραβάτα στη δουλειά.
– Σε τι ποσοστό η γραβάτα μειώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου.


Αν ακούσεις την άποψη των ενδυματολόγων, θα σου πουν ότι το να φοράς γραβάτα στον εργασιακό σου χώρο μπορεί να αυξήσει την εγκυρότητα, την αξιοπιστία αλλά και την κυριαρχία σου ως επαγγελματία, όποια κι αν είναι η θέση σου. Ότι προσδίδει μια αίσθηση ανωτερότητας στο πρόσωπό σου, κύρος στην εικόνα σου, ενώ παράλληλα ενισχύει τον σεβασμό των άλλων προς εσένα.

Με την υγεία σου όμως; Τι γίνεται; Πόσο υγιεινό τελικά είναι να φοράει ένας άνδρας γραβάτα στη δουλειά κατά το τυπικό οκτάωρο εργασίας; Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις οκτώ ώρες, αν συνοπολογήσεις και το πήγαινε έλα της διαδρομής από και προς το σπίτι. Σύμφωνα με γερμανική έρευνα, το να φοράει ένας άνδρας γραβάτα κατά το οκτάωρο εργασίας δεν είναι ό,τι καλυτερο για την υγεία του.

Η γραβάτα βλάπτει σοβαρά την υγεία σου

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το University Ηοspital Schleswig-Holsteing στη Γερμανία, μια σφιχτά δεμένη γραβάτα μπορεί να πιέζει τα αγγεία στον λαιμό, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που έχουν προβλήματα με την αρτηριακή πίεση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι καπνιστές και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την ένδυση με γραβάτα με την οφθαλμική πίεση, πράγμα που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για τη δυνητική εκδήλωση γλαυκώματος (μιας σοβαρής οφθαλμολογικής πάθησης).

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neuroradiology έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με γραβάτα είχαν 7,5% λιγότερη αιμάτωση του εγκεφάλου σε σχέση με εκείνους που δεν φόραγαν γραβάτα. Η χαμηλή αιμάτωση, όμως, εγκεφάλου συνεπάγεται και λιγότερο οξυγόνο, πράγμα που, εκτός του ότι πλήττει την αποδοτικότητα, μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση και στην υγεία.

Παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων, επιβεβαιώνει μια επιβάρυνση στο κυκλοφορικό σύστημα. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν σίγουρα να τα λάβουν υπόψη τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου που προαναφέρονται, όπως για παράδειγμα οι καπνιστές.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neuroradiology έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με γραβάτα είχαν 7,5% λιγότερη αιμάτωση του εγκεφάλου από εκείνους που δεν φόραγαν γραβάτα.

Αν, λοιπόν, είσαι άντρας και fan της γραβάτας, μπορείς να συνεχίσεις να την επιλέγεις για τις κοινωνικές σου εξόδους. Στον εργασιακό σου χώρο, όμως; Μήπως θα ήταν καλύτερα να την αποφεύγεις; Φυσικά, αν το dress code του γραφείου το επιβάλλει, τουλάχιστον φρόντισε να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαρά δεμένη. 

Διάβασε ακόμα:

Θυμός Στο Γραφείο: Τα 5 «Μη» Και Τα 3 «Να»

Δυσπεψία Στο Γραφείο; Μην Την Αφήσεις Να Σαμποτάρει Τη Συγκέντρωσή Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.