Συμβουλή #19: Γίνε Καλύτερος Γονιός Για Τα Παιδιά Σου

Ο ρόλος του γονιού δεν είναι εύκολος. Προσπαθείς να είσαι όσο καλύτερος μπορείς για εσένα και τα παιδιά σου. Διαβάζεις βιβλία, ψάχνεις στο ίντερνετ, συζητάς με τους φίλους και τους γνωστούς σου, προσπαθείς να βρεις τις καλύτερες συμβουλές. Ηρέμησε! Είναι στο χέρι σου να μεγαλώσεις ένα χαρούμενο και υγιές παιδί. Οι 6 αρχές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν σε αυτό. Οι ίδιες ισχύουν και για εσένα τον ίδιο:

1.Φρόντισε τον εαυτό σου: Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου είναι να επικεντρωθείς και στη δική σου ευτυχία. Τα παιδιά από τη φύση τους αισθάνονται υπεύθυνα για τη σχέση των γονιών τους και προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση όταν βλέπουν ότι οι γονείς τους δεν είναι ευτυχισμένοι μαζί. Γι΄αυτό φρόντισε τον εαυτό σου. Αν εσύ ο ίδιος είσαι ευτυχισμένος, τότε ua είναι και το παιδί σου.

2.Μην συγκρίνεις ποτέ το παιδί σου με κάποιο άλλο: Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ξεχωριστό. Είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύεις το παιδί σου για αυτό ακριβώς που είναι.

3.Να επαινείς το παιδί σου: και να το κάνεις όσο πιο συχνά μπορείς. Να είσαι τρυφερός μαζί του, να του εκφράζεις την αγάπη σου, να περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί του και να του δημιουργείς ένα αίσθημα ασφάλειας, έτσι ώστε να ξέρει ότι μπορεί να σε εμπιστευθεί και να σου μιλήσει για οποιοδήποτε πρόβλημα.

4.Δώσε του τα εφόδια για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες: Μην αφήνεις το παιδί σου να παλεύει μόνο του, γιατί έτσι θα του δημιουργηθεί ανασφάλεια στο μέλλον και θα αντιμετωπίζει προβλήματα ως ενήλικας.

5.Να είσαι ειλικρινής μαζί του: και να του εξηγείς ό,τι συμβαίνει στο σπίτι. Να του λες πάντα την αλήθεια και να μην ξεχνάς να του τονίζεις ότι τα προβλήματά σου δεν αφορούν εκείνο.

6. Πάρε μαθήματα ζωής από εκείνο: Το παιδί σου είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Δοκιμάζει την υπομονή σου, σε μαθαίνει να αγαπάς άνευ όρων και δοκιμάζει την ελαστικότητά σου. Μέσα από την αθωότητα και την παιδική του ματιά, σε βοηθά να βλέπεις την ζωή με άλλο μάτι.

 

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.