Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί αρρωσταίνεις περισσότερο από τους γύρω σου.
-Τι να κάνεις για να προστατέψεις την υγεία σου.


Οι μεταβολές της θερμοκρασίας και οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού (στόματος, λάρυγγα, πνευμόνων), οι οποίες αρκετές φορές μπορεί να έχουν επιπλοκές. Γιατί, όμως, μερικές φορές, ενώ η ίωση έχει κάνει τον κύκλο της, κάποια συμπτώματα επιμένουν, όπως ο βήχας ή το μπούκωμα στη μύτη;

Η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr), επισημαίνει, πάντως, ότι το μπούκωμα, ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν σημαίνουν απαραίτητα ίωση. “Είναι πολύ πιθανό, για παράδειγμα κάποιος να έχει μία λαρυγγίτιδα, λόγω της παρατεταμένης κατανάλωσης κρύων ροφημάτων ή της κατάχρησης αλκοόλ και της αυξημένης έκθεσης στον καπνό”.

Επίσης, αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι κάποια συμπτώματα, που στην αρχή μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, μπορεί να ξυπνήσουν μία αλλεργική ρινίτιδα ή να υποκρύπτουν την έξαρσή της. Κάποιες δηλαδή “ξεχασμένες” λοιμώξεις ξεγελάνε με τα συμπτώματά τους και “ξυπνούν” αλλεργίες, δυσκολεύοντας την ανάρρωση από το απλό κρυολόγημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται εντελώς διαφορετική θεραπεία. Επιπρόσθετα, ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από τα ιγμόρεια, τα αυτιά ή και τους βρόγχους και να χρειαστεί πιο ειδική αγωγή.

Ποιοι κινδυνεύουν από τις επιπλοκές των ιώσεων;

Το μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές αντιμετωπίζουν ασθενείς με στραβό ρινικό διάφραγμα, χρόνια ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες ή άσθμα. Αυτός είναι ένας, ακόμη λόγος που δεν πρέπει να αμελούνται τα προβλήματα της μύτης, αλλά να αντιμετωπίζονται με τις κατάλληλες μεθόδους.

Όπως εξηγεί η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, εάν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, μπορεί να γίνει με τις νέες, ενδοσκοπικές τεχνικές με τη χρήση κάμερας και πλοήγησης, που προσφέρουν ανώδυνη μετεγχειρητική επούλωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Επίσης, πιο ευάλωτα στις επιπλοκές των ιώσεων είναι και τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, αλλά και οι ηλικιωμένοι, που συχνά πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, που εξασθενούν τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την αναπνευστική τους λειτουργία.

Όσον αφορά στα παιδιά τώρα, είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε εγρήγορση, στην περίπτωση που μια ίωση επιμένει πάνω από τρεις μέρες. Εάν αυτό συμβεί, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί επιλοίμωξη στο παιδί και κάποιο απόστημα στον φάρυγγα.

Τα αποστήματα μπορεί να δημιουργηθούν, μεταξύ άλλων, από φλεγμονή των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (τα γνωστά κρεατάκια). Το 70% των αποστημάτων οφείλεται σε αυτή την αιτία. Η αντιμετώπισή τους είναι κατά κανόνα χειρουργική. Στόχος είναι η λιγότερο επεμβατική τεχνική που επιτυγχάνεται με σύγχρονα μηχανήματα, όπως οι ραδιοσυχνότητες και το Laser.

Oι έξυπνες κινήσεις για προστασία από τις ιώσεις

Για να προστατευθείς από τις ιώσεις της εποχής, η Δρ. Παταρίδου προτείνει:

– Να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

– Να τρως καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να περιορίσεις την κατανάλωση κρέατος.

– Να κάνεις τακτικά πλύσεις στη μύτη με ειδικές συσκευές ή με φυσιολογικό ορό, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, όταν υπάρχει επίμονο μπούκωμα και πολλές εκκρίσεις.

– Να διδάξεις στα παιδιά σου κάποιες βασικές κινήσεις, με τις οποίες μπορούν να προστατευτούν από τις ιώσεις στο σχολείο. Όπως, να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, να βήχουν και να φτερνίζονται στο εσωτερικό του αγκώνα τους, να μην πίνουν από τα μπουκάλια άλλων παιδιών και να αποφεύγουν να ακουμπούν το πρόσωπό τους με τα χέρια.

– Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται στον οικογενειακό τους γιατρό, ώστε, αν υπάρχει ένδειξη, να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός σε αυτές τις ομάδες αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης των επιπλοκών από τις εποχικές ιώσεις.

Τι να θυμάσαι σε κάθε περίπτωση

Αν τα συμπτώματα μιας ίωσης επιμένουν, παρόλο που έχει κάνει η ίωση τον κύκλο της, απόφυγε να κάνεις μόνος σου διάγνωση ή να σπεύσεις να πάρεις αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. Αυτό που πρέπει να κάνεις – αν η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι πάνω από τρεις ημέρες και, μάλιστα, υπάρχει επιδείνωση – είναι να απευθυνθείς στον γιατρό σου, για να λάβεις την κατάλληλη αγωγή.

Διάβασε ακόμα:

Έχεις Ένα Λεπτό; Κάνε Κάτι Καλό Για Την Υγεία Σου 

Πού Κρύβονται Τα Μικρόβια;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.