Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη του διαβάσματος στην κοινωνία.
-Πώς τα βιβλία σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.


Πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε δραματικά τα προβλήματα στον κόσμο δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος; Διαβάζοντας βιβλία! Αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματικότητα. Αλλά αν γινόταν, ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος. Αν ο καθένας από εμάς διάβαζε τουλάχιστον ένα βιβλίο την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, πιθανότατα θα απολαμβάναμε αμέτρητα οφέλη όπως, μείωση της εγκληματικότητας, λιγότερη βία στο διαδίκτυο, αύξηση της οικονομικής παραγωγής, πιο σταθερά σπίτια και καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις.

Μήπως υπερβάλλω σχετικά με την αξία του διαβάσματος; Ίσως, αλλά ξανασκέψου το! Αν όλοι διαβάζαμε περισσότερο, ο κόσμος σίγουρα δεν θα γινόταν χειρότερος.

Γιατί τα σωστά βιβλία σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Η αδιαφορία έχει τις ρίζες της στην έλλειψη γνώσης για τους άλλους ανθρώπους, την ιστορία, τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος και για πολλές ικανότητες και πληροφορίες που μπορείς να αποκτήσεις διαβάζοντας ένα βιβλίο. Όχι, η ανάγνωση βιβλίων δεν θα σε κάνει μαγικά πανέξυπνο και ναι, υπάρχουν πολλά βιβλία καλύτερα από άλλα! Αλλά, αν όλοι διαβάζαμε καλά βιβλία, αν μπορούσαμε να μετατρέψουμε τις γνώσεις που παίρναμε σε πράξη και αναπτύσσαμε την ικανότητα να μαθαίνουμε και να απορροφάμε γνώση, θα διαπιστώναμε μία σημαντική άνοδο στη συλλογική μας συνείδηση-κάτι που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα.

Ένα βιβλίο από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει τόσο ριζικές αλλαγές, αλλά η συσσωρευμένη γνώση θα σε βοηθήσει να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, να κατανοείς καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος, να καταλαβαίνεις καλύτερα τους ανθρώπους, να γράφεις και να λειτουργείς καλύτερα. Επιπλέον, διαβάζοντας περισσότερο, διαβάζεις πράγματα με τα οποία δεν συμφωνείς και πολλές φορές μπορούν να σε οδηγήσουν να αλλάξεις τρόπο σκέψης και να αντικαταστήσεις τις παλιές σου απόψεις και ιδέες ανακαλύπτοντας νέες.

Το διάβασμα ανήκει στη μικρή λίστα των πιο αποτελεσματικών συνηθειών που μπορείς να υιοθετήσεις για να έχεις μία καλύτερη ζωή.

Η δύναμη της συνδυασμένης γνώσης

Φαντάσου έναν κόσμο όπου όλοι μας θα διαβάζαμε ένα βιβλίο την εβδομάδα προσπαθώντας παράλληλα να βελτιώσουμε τον τρόπο σκέψης μας και αμφισβητώντας τις προσωπικές μας αντιλήψεις. 52 βιβλία σε ένα χρόνο, 500 βιβλία σε μία δεκαετία που ισοδυναμούν με γνώσεις και με την εν δυνάμει απόκτηση νέας νοοτροπίας. Αυτό είναι ουτοπικό, αλλά η αξία του θα ήταν ανεκτίμητη. Τα βιβλία που μπορείς να διαβάσεις είναι αμέτρητα, ψυχολογία, βιολογία, ιστορία, οικονομικά, φιλοσοφία, θρησκεία, πωλήσεις, κοινωνικές δεξιότητες και οτιδήποτε άλλο φανταστείς και σε ενδιαφέρει.

Φαντάσου ένα κόσμο όπου όλοι θα εμπέδωναν τα μαθήματα της ιστορίας-ίσως να μην επαναλαμβάναμε τόσο συχνά τα λάθη του παρελθόντος. Φαντάσου έναν κόσμο όπου όλοι θα αντιλαμβάνονταν καλύτερα την ανθρώπινη φύση. Θα εξακολουθούσαμε να διαφωνούμε και να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, αλλά ίσως όχι τόσο γρήγορα. Τι θα γινόταν αν είχαμε περισσότερες οικονομικές γνώσεις, αν ήμασταν συναισθηματικά πιο σταθεροί, λιγότερο συμβατικοί, πιο ανοιχτόμυαλοι και εξετάζαμε ό,τι ξέρουμε και μαθαίνουμε σε αντίθεση με το να πιστεύουμε τυφλά στις αντιλήψεις και τις αρχές με τις οποίες ανατραφήκαμε; Όσο μαθαίνεις, συνειδητοποιείς ότι γνωρίζεις πολύ λιγότερα από όσα νόμιζες. Όσο μαθαίνεις, είσαι πιο ανοιχτός στην επαφή με νέες ιδέες και απόψεις.

Διάβασε, μάθε, υιοθέτησε

Τα λόγια και τα διδάγματα των πιο επιτυχημένων ανθρώπων στον κόσμο μας είναι διαθέσιμα, αν και πολλοί από εμάς τα αγνοούμε. Οι περισσότεροι επιλέγουν να δοκιμάσουν και να κάνουν λάθος, απλά γιατί ο εγωισμός τούς κάνει να πιστεύουν ότι είναι τόσο έξυπνοι που μπορούν να βρουν τη λύση σε όλα τα προβλήματα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ό,τι κι αν θες να κάνεις, όποιο συναίσθημα κι αν έχεις αισθανθεί και όποια κατάσταση κι αν βιώσεις, έχει ήδη καταγραφεί σε κάποιο βιβλίο. Δεν είσαι μοναδικός.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα βιβλία για να προβλέψεις τα πιθανά αποτελέσματα των πράξεών σου, γιατί πολύ από τους κινδύνους στη ζωή που μπορούν να αποφευχθούν μέσω της γνώσης που σου παρέχουν τα βιβλία.

Κάποιοι άνθρωποι πραγματικά δεν αγαπούν το διάβασμα, κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν, αλλά αν θες και προσπαθήσεις να διαβάζεις περισσότερο, τα οφέλη είναι αμέτρητα. Δοκίμασε λοιπόν να διαβάζεις 30 λεπτά τη μέρα ή έστω όποτε μπορείς γιατί το διάβασμα ανήκει στη μικρή λίστα των πιο αποτελεσματικών συνηθειών που μπορείς να υιοθετήσεις για να έχεις μία καλύτερη ζωή.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Αδειάζεις Το Μυαλό Σου Καθημερινά

8 Τρόποι Για Να Κάνεις Λίγο Καλύτερη Την Κάθε Ημέρα

Author(s)

  • Ayodeji Awosika

    σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

    Ο Ayodeji Awosika είναι συγγραφέας και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης.