Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς επηρεάζει τα παιδιά η ενασχόληση με την τεχνολογία.
-Πώς να βάλεις όρια αν είσαι γονιός.


Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγραψες κάτι με το χέρι; Αν ανήκεις στην κατηγορία των millennials όχι μόνο δυσκολεύεσαι να θυμηθείς, αλλά σου φαίνεται περίεργο και αφύσικο να κρατάς μολύβι ή στυλό για να σημειώσεις κάτι. Αν αυτό ισχύει για εσένα τι συμβαίνει με τα σημερινά παιδιά;

Σύμφωνα με τον Guardian, οι γιατροί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικοί και υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που ξεκινούν το σχολείο αδυνατούν να κρατήσουν ένα μολύβι σωστά, λόγω της μεγάλης τους έκθεσης και ενασχόλησης με την τεχνολογία. Επιλέγοντας να παίξουν με ένα iPad αντί για ένα βιβλίο ζωγραφικής, εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυών των δαχτύλων τους και χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να μάθουν να γράφουν.

“Τα παιδιά δεν μπορούν να κρατήσουν ένα μολύβι λόγω έλλειψης ικανοτήτων. Για να μπορούν να το κάνουν πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τους μύες του χεριού τους. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουν” δηλώνει στον Guardian η Sally Payne, επικεφαλής της παιδιατρικής του Heart of England foundation NHS Trust.

Η ίδια εξηγεί πως αυτό συμβαίνει γιατί τα σημερινά παιδιά δεν έχουν τόσο μεγάλη μυϊκή δύναμη και επιδεξιότητα σε σχέση με μία δεκαετία πριν.

Τα παιδιά αδυνατούν να κρατήσουν ένα μολύβι σωστά, λόγω της μεγάλης τους έκθεσης και ενασχόλησης με την τεχνολογία. 

Έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hand Therapy, ανακάλυψε ότι οι νεαροί σε ηλικία άνδρες και γυναίκες έχουν αρκετά μικρότερη δύναμη στο χέρι τους σε σχέση με τρεις δεκαετίες πριν.

Μελετώντας τα δεδομένα 237 ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-34, στους οποίους ζήτησαν να πιέσουν ένα ειδικό εργαλείο που έμοιαζε με joystick, οι ερευνητές μέτρησαν την δύναμη των χεριών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 1985, οι άνδρες και οι γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας είχαν περισσότερη δύναμη σε σχέση με σήμερα. Η επικεφαλής της έρευνας, Elizabeth Fain υποστηρίζει ότι οι συνθήκες εργασίας και τα επαγγέλματα έχουν αλλάξει ριζικά από τότε και ότι πλέον οι χειρωνακτικές εργασίες έχουν αντικατασταθεί από την τεχνολογία. Ειδικά για τους millennials, η τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, συνεπώς οι μύες του χεριού ατροφούν, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η δύναμή τους.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Έρευνα του 2012 που δημοσιεύθηκε στο the American Journal of Occupational Therapy υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να κρατήσει ένα παιδί το μολύβι του. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν 4 διαφορετικοί τρόποι για να κρατήσει κάποιος ένα μολύβι και ακόμα και αν ένα παιδί το κρατάει με περίεργο τρόπο, δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείς να διαβάσεις αυτό που γράφει.

Όπως και να έχει, αν είσαι γονιός, οφείλεις να βάλεις όρια στη σχέση του παιδιού σου με την τεχνολογία. Ενθάρρυνε το να ζωγραφίζει και να γράφει χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους και ξυλομπογιές και όχι μέσω ενός προγράμματος ζωγραφικής στο tablet. Ή να κάνει κατασκευές από πλαστελίνη και πηλό αντί να φτιάχνει ψηφιακά αντικείμενα και προετοίμασέ το σωστά για να μπορεί να είναι έτοιμο για την πρώτη του πρόκληση: το σχολείο. 

 

Διάβασε ακόμα:

Καταπολέμησε Το Στρες Με Τη Βοήθεια Της Τεχνολογίας

Έρευνα: Ο Χρόνος Που Αφιερώνουν Οι Έφηβοι Στα Ψηφιακά Μέσα Επηρεάζει Το Πόσο Χαρούμενοι Είναι