Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να παίζεις κι εσύ με το παιδί σου.
-Τι παιχνίδι να το βοηθήσεις να επιλέξει.


Έρευνες δείχνουν ότι το 40% των Αμερικανών δεν γνωρίζει ποιο είναι το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού τους στον υπολογιστή ή σε άλλα μέσα. Παρόλο που δεν υπάρχει αντίστοιχη έρευνα για την Ελλάδα, δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι στη χώρα μας οι γονείς είναι σημαντικά πιο ενήμεροι.

Το σίγουρο είναι ότι μια σημαντική μερίδα πάντως παιδιών – ιδιαίτερα εφήβων αγοριών – στρέφεται στα παιχνίδια βίας τα οποία προτιμούν από όλα τα άλλα. Χάρη στην εξέλιξη των γραφικών, οι στόχοι σε αυτά τα παιχνίδια είναι πια τέλεια σχεδιασμένες ανθρώπινες φιγούρες. Μάλιστα, σε ορισμένα παιχνίδια, ο παίκτης μπορεί στο πρόσωπο του ήρωα να βάλει τη δική του ψηφιακή φωτογραφία ώστε να ταυτιστεί απόλυτα με τις ενέργειές του και στο πρόσωπο του στόχου-εχθρού να βάλει τη φωτογραφία εκείνου που αντιπαθεί. Παράλληλα, μπορεί στον εικονικό αυτό κόσμο να χρησιμοποιούνται περίστροφα ή βόμβες ή ξυλοδαρμοί. Όλα αυτά μάλιστα γίνονται αναλυτικά αφού κάθε παιχνίδι δίνει οδηγίες ανάλογης χρήσης και δράσης (πήγαινε πάρε το όπλο, βρες σε ποιο σημείο πρέπει να χτυπήσεις κ.λπ.).

Το παιχνίδι λειτουργεί υποχρεωτικά σε πρώτο πρόσωπο και αναγκαστικά ο έφηβος πρέπει να κάνει ό,τι και ο «ήρωας», σε αντίθεση με μια ταινία που κάποιος που την παρακολουθεί μπορεί να μην ταυτίζεται με τον θύτη ή το θύμα ή και με κανέναν. Στο βίαιο παιχνίδι ο έφηβος ταυτίζεται υποχρεωτικά με τον βίαιο πρωταγωνιστή, που βρίσκεται σε αποστολή.

Παίζοντας ένα παιχνίδι οθόνης, ο έφηβος συμμετέχει αναγκαστικά σε συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν μπορεί, δηλαδή, να νικήσει αν δεν ακολουθήσει το τυπικό που έχει καθορίσει ο σχεδιαστής του παιχνιδιού, για το πώς θα κινηθεί, ποιο όπλο θα χρησιμοποιήσει για να κερδίσει περισσότερους βαθμούς, ποια θέση θα πρέπει να κρατήσει, σε ποιο σημείο του σώματος θα πρέπει να χτυπήσει κ.λπ.

Στο βίαιο παιχνίδι ο έφηβος αδιάκοπα κυνηγά ή κυνηγιέται, χτυπά ή χτυπιέται. Η βία κρατάει συνήθως 3-5 λεπτά κάθε φορά. Το παιχνίδι ανταμείβει τον έφηβο για τις επιτυχίες του και του παρέχει κίνητρο να παίζει ασταμάτητα και να νικά συνεχώς. Τέλος, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν βλέποντας τα παιδια τους να παίζουν στην οθόνη παιχνίδια βίας και όχι άδικα.

Τι προτείνω στους γονείς

Να θέσουν εξαρχής μέτρο

Είναι σημαντικό να εξηγήσουν στο παιδί σχετικά με τη χρήση των παιχνιδιών αυτών και να υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για την υπέρβαση των συμφωνημένων.

Να επιδιώκουν να παίζει εκτός του δωματίου του

Το καλύτερο είναι η κονσόλα του εφήβου να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο. Έτσι θα μπορούν οι γονείς να έχουν τη διακριτική επίβλεψη. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να συμφωνήσουν ή και να επιβάλουν στην προεφηβεία και στις αρχές της εφηβείας, αλλά όχι όταν το παιδί είναι πια σε ηλικία που θα απαιτεί να τα έχει όλα αυτά στον χώρο του.

Να προτιμούν να παίζει με τους φίλους του στο δικό του σπίτι

Έτσι θα μπορούν να επιβλέψουν πιο αποτελεσματικά το παιχνίδι τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη χρονικής διάρκειας. Αν θέλει να πάει στο σπίτι φίλου του, να συνεννοηθούν με τους γονείς του, ώστε να είναι βέβαιοι ότι και εκεί θα υπάρχει διακριτική επίβλεψη.

Να γνωρίζουν πάντα το περιεχόμενο

Η συσκευασία του παιχνιδιού αναγράφει μια διαβάθμιση σε βία, βωμολοχίες, σεξ ή τρομακτικές σκηνές και αναφέρει επίσης την ηλικία για την οποία θεωρείται «κατάλληλο».

Να παίξουν έστω και μία φορά με το παιδί

Ακόμα κι αν η συσκευασία αναγράφει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κατάλληλο, καλό είναι να παίξουν έστω μία φορά το παιχνίδι μαζί με το παιδί ώστε να διαμορφώσουν προσωπική άποψη. Να το κάνουν, όμως, με διάθεση θετική και όχι ελεγκτική.

Να βοηθήσουν το παιδί να επιλέξει

Αν τα παιχνίδια τα οποία έχουν το «πολεμικό» στοιχείο είναι αυτά που αρέσουν στο παιδί τους, οι γονείς θα πρέπει να το βοηθήσουν να επιλέξει εκείνα που έχουν έναν στοιχειώδη ηθικό κώδικα, δεν επιβραβεύουν παρανομίες και –ει δυνατόν– δεν στρέφονται εναντίον ανθρώπων. Θα πρέπει, όμως, να τονίσω ότι στην εφηβεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουν το παιδί να προτιμήσει ένα παιχνίδι καθώς θα θέλει εκείνο που παίζουν και οι φίλοι του. Μια πολύ καλή λύση στις αρχές της εφηβείας, πάντως, είναι τα παιχνίδια με ποδόσφαιρο – καθώς αρέσουν σε όλα τα αγόρια και δεν έχουν βία.

Να φροντίζουν να περνούν ποιοτικό χρόνο με το παιδί τους

Όσο πιο πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα κάνουν με το παιδί, π.χ. να βγουν έξω μαζί για φαγητό, να κάνουν μαζί ένα σπορ, να επισκεφτούν ένα μουσείο, να δούνε μια ωραία ποιοτική ταινία μαζί, τόσο μειώνουν το χρόνο που θα αφιερώσει το παιδί στα βιντεοπαιχνίδια, ενώ ταυτόχρονα το εκπαιδεύουν σε υγιείς και ποιοτικούς τρόπους για να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Πόσο Επηρεάζουν Οι Ηλεκτρονικές Συσκευές Τον Ύπνο Του Παιδιού Σου

Έρευνα: Ο Χρόνος Που Αφιερώνουν Οι Έφηβοι Στα Ψηφιακά Μέσα Επηρεάζει Το Πόσο Χαρούμενοι Είναι

Author(s)

  • Αλεξάνδρα Καππάτου

    Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας

    Η Αλεξάνδρα Καππάτου είναι Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας. Έχει δημιουργήσει ένα δυναμικό ιστότοπο με πληροφορίες έγκυρες για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.