Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει νορμοβαρής.
-Πόσο πρέπει να είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου.


Ίσως σε µπερδεύει η έννοια του νορµοβαρή… Σε διαβεβαιώνω ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτόν που έχει φυσιολογικό βάρος. Είναι λογικό να χρειάζεσαι καθοδήγηση στο να κάνεις σωστές επιλογές στο φαγητό, να φτάσεις να διατηρείς ένα υγιές βάρος και να γίνεις πιο ενεργός σωµατικά…Να είσαι δηλαδή, νορµοβαρής! 

Πριν ξεκινήσουµε, όµως, ας ρίξουµε µια µατιά στα βασικά…

Tι είναι τελικά ο «νορµοβαρής»; 

Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ‘‘νόρµα’’ και ‘‘βάρος’’. Νόρµα σηµαίνει µέτρο-γνώµονας. Εποµένως, καταλαβαίνεις από την προέλευση της λέξης και µόνο ότι νορµοβαρής είναι αυτός που έχει µέτρο στο φαγητό και ακολουθεί υγιείς συνήθειες τρόπου ζωής. 

Tι ΔΜΣ έχει ο νορµοβαρής; 

Για να έχεις ένα φυσιολογικό και συνάµα υγιές βάρος, ιδανικά ο ΔΜΣ [Δείκτης Μαζας Σώµατος: σωµατικό βάρος(κιλά)/ύψος (µέτρα)2 ] σου θα ήταν καλό να κυµαίνεται στα επιτρεπτά όρια, τα οποία είναι 18,5 Kg/m2 – 24,9 kg/m2. Οφείλω να σε ενηµερώσω ότι ο ΔΜΣ δεν εκτιµά το σωµατικό λίπος άµεσα, παρόλα αυτά είναι ενας εύχρηστος δείκτης για να αξιολογήσεις το σωµατικό σου βάρος. Υπολόγισε εδώ το ΔΜΣ σου.

Ποιο είναι το αρνητικό του ΔΜΣ για έναν νορµοβαρή; 

Ο ΔΜΣ δεν µπορεί να αξιολογήσει άµεσα εάν είσαι νορµοβαρής, διότι έχει ως γνώµονα µόνο το βάρος και το ύψος σου. Για παράδειγµα , κάποιος µπορεί να έχει ΔΜΣ >25 Kg/m2 , αλλά να ασχολείται µε πρωταθλητισµό… Γιατί συµβαίνει αυτό; Παρόλο που έχει υψηλό ΔΜΣ, άρα και σωµατικό βάρος, η σύσταση του σώµατός του αποτελείται κυρίως από µεγάλη µυϊκή µάζα και, ίσως, µεγάλο µέγεθος σκελετού από τη στιγµή που είναι πρωταθλητής. Άρα, το υγιές βάρος είναι διαφορετικό για τον καθένα από εµάς, γι’αυτό θα ήταν καλό να µην αποθαρρύνεσαι και να µην συγκρίνεις το δικό σου ΔΜΣ µε κάποιου άλλου. Σε γενικές γραµµές, όµως, τα άτοµα µε µεγαλύτερο ποσοστό σωµατικού λίπους τείνουν να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ. 

Ποια είναι τα οφέλη του να είσαι νορµοβαρής; 

Είναι πολλά τα θετικά του να έχεις φυσιολογικό βάρος . Μερικά από αυτά είναι τα εξής:  

-Αυξάνεις το προσδόκιµο ζωής σου. 

-Μειώνεις τις πιθανότητες να εµφανίσεις καριδαγγειακές παθήσεις.

-Αποφεύγεις να νοσήσεις από σακχαρώδη διαβήτη. 

-Μειώνεις τις πιθανότητες να έχεις υπέρταση. 

-Έχεις περισσότερη ευκινισία, ενέργεια και όρεξη. 

-Συµµετέχεις εύκολα σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και δραστηριότητες της καθηµερινότητας. 

Πώς θα µπορέσεις να παραµείνεις νορµοβαρής; 

Το πιο σηµαντικό για να διατηρήσεις υγιές το βάρος σου, είναι να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πώς θα το καταφέρεις αυτο;  Είναι καλό να αποκτήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες αλλά και να εντάξεις στη ζωή σου τη σωµατική δραστηριότητα.  

Σου παραθέτω µερικά tips που θα µπορούσες να ακολουθήσεις για να είσαι νορµοβαρής για µια ζωή: 

1. Να τρως πολλά λαχανικά και φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταµίνες, µέταλλα και ιχνοστοιχεία. 

2. Οι υδατάνθρακες που θα τρως, να έχουν χαµηλό γλυκαιµικό δείκτη (π.χ. δηµητριακά , µακαρόνια και ρύζι ολικής αλέσεως). 

3. Να λαµβάνεις αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε λαχανικά, φρούτα, τρόφιµα κυρίως ολικής άλεσης –µη επεξεργασµένα. 

4. Να αντικαταστήσεις τα γαλακτοκοµικα προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, µε τα αντίστοιχα χαµηλών λιπαρών. 

5. Να αποφεύγεις να τρως κρέας πλούσιο σε λίπος (π.χ. χοιρινή µπριζόλα µε λίπος, κοτόπουλο µε πέτσα, αρνί κ.α.). 

6. Να αποφεύγεις τα τηγανιτά και πλούσια σε κορεσµένα λιπαρά τρόφιµα. 

7. Να τρως ξηρούς καρπούς που είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά (ω-3, ω-6 λιπαρά οξέα). 

8. Να ενυδατώνεσαι επαρκώς. Το νερό είναι ο σωτήρας σου.

9. Να προσπαθείς να κινείσαι και να συµµετέχεις όσο µπορείς σε αθλητικές δραστηριότητες. 

10.Να ξεκουράζεσαι αρκετά. 

Πέρα από αυτές τις «οδηγίες» όµως, αυτό που σε συµβουλεύω να κάνεις είναι να αποκτήσεις µέτρο είναι αυτό που είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να εστιάζει στα θετικά

Κατακράτηση υγρών: Ποιες είναι οι αιτίες και τι πρέπει να τρώω

Author(s)

  • Πάρης Παπαχρήστος

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Πάρης Παπαχρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3/11/1976. Το 2000 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ενώ το 2006 απέκτησε το Master of Science στο Πανεπιστήμιο του Paisley, στη Σκωτία. Εργάζεται ως διαιτολόγος από το 2003, ενώ από το 2005, διατηρεί ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι. Κύριο μέλημά του είναι η διατροφική εκπαίδευση του κοινού. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για να συγγράψει το πρώτο βιβλίο της σειράς medNutrition Wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά με συνεντεύξεις και συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες, με θέματα που αφορούν τη διατροφή.