Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς τα ψώνια ηρεμούν το εγκέφαλό σου.
-Τι εναλλακτικές υπάρχουν από τα ψώνια για να χαλαρώσεις.


Αν και ποτέ δεν ήμουν άτομο που αγαπούσε τα ψώνια όταν ψωνίζω -κυρίως online- είμαι συνήθως αγχωμένη. Για κάποιο λόγο ακούγεται παρήγορη η σκέψη ότι μπορείς να έχεις κάτι άμεσα δικό σου, με μόλις 6 ευρώ. Και κάπως έτσι, νιώθω λες και έχω ένα απόκτημα στην συλλογή μου, το οποίο με κάνει και αισθάνομαι λιγότερο άσχημα.

Το να ψωνίζεις από στρες είναι πάρα πολύ κοινό. Σύμφωνα με μελέτη του 2013, σχεδόν 1 στους 3 Αμερικάνους ψωνίζει όταν νιώθει άσχημα. Γιατί όμως αυτή η διαδικασία, σε κάνει να νιώθεις καλά;

«Καταρχήν, σου αποσπά την προσοχή από το θέμα για το οποίο νιώθεις άσχημα», λέει στο Thrive η Dion Metzger, ψυχίατρος από την Ατλάντα. Αυτό ακούγεται λογικό γιατί με το να απασχολείσαι με τη δοκιμή ρούχων, δεν σκέφτεσαι το πρόβλημά σου.

Επίσης, σου προσφέρει άμεση ικανοποίηση. «Είναι το ίδιο με το να τρως παγωτό όταν νιώθεις άσχημα», εξηγεί η Metzger και συνεχίζει: «Σου δημιουργεί αυτό το γλυκό συναίσθημα και νιώθεις προσωρινά ευφορία».

«Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι τα ψώνια προκαλούν στον εγκέφαλό σου την έκκριση ντοπαμίνης, της ίδιας χημικής ουσίας που βρίσκεται μέσα σε ορισμένα ναρκωτικά», λέει στο Thrive η Alisa Ruby Bash, ειδική ψυχολόγος σε θέματα γάμου και σχέσεων.

Στα ίδια πλαίσια είναι και η αίσθηση του να ψάχνεις κάτι το οποίο τελικά βρίσκεις. «Και μαζί με μια νέα αγορά έρχεται και η ελπίδα και τα όνειρα για το μέλλον», αναφέρει η Bash. «Όπως ένα παιδί με ένα νέο παιχνίδι, έτσι και εμείς ενθουσιαζόμαστε με μια νέα αγορά για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και νιώθουμε ολοκληρωμένοι», εξηγεί.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν όταν είναι αγχωμένοι, είναι γιατί το θεωρούν επιβεβλημένο. «Είχα μια δύσκολη μέρα και μου αξίζει αυτό το ζευγάρι παπούτσια», σίγουρα η παραπάνω φράση, είναι κάτι που και εσύ έχεις πει.

Σύμφωνα με την Metzger, το στρες μας δίνει το πράσινο φως να ψωνίσουμε και να χαλάσουμε χρήματα. Κι όμως για κάποιο λόγο, όπως αναφέρει μια έρευνα του 2016 του Ινστιτούτου Καταναλωτών, δεν ψωνίζουμε ακριβά πράγματα.

Αντί για πολυτέλειες, ενδίδουμε συνήθως σε πρακτικές αγορές ή σε αντικείμενα για το σπίτι. Κοινώς, αν αισθάνεσαι ότι θέλεις να πάρεις παπούτσια, είναι πολύ πιο πιθανό να πάρεις αθλητικά, παρά ψηλοτάκουνα.

Αν λοιπόν και εσύ τείνεις να ψωνίζεις από το άγχος σου, να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, οι οποίες είναι εξίσου απολαυστικές και σίγουρα πιο οικονομικές. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Ξεκίνα να κινείσαι

Αν όπως είχε πει και η Carrie Bradshaw, αν τα ψώνια είναι η γυμναστική σου, τότε μπορείς να κάνεις άλλου είδους γυμναστική. Σύμφωνα με την Metzger, μια καλή άσκηση έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα ψώνια αφού θα σου αποσπάσει την προσοχή, και θα σου αφήσει στο τέλος της ημέρας και χρήματα στο πορτοφόλι σου.

Το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι είναι μόνο μερικά παραδείγματα του πώς μπορείς να γυμναστείς. Ακόμα και αν δεν έχεις χρόνο για γυμναστική σε εξωτερικό χώρο, μπορείς να ασχοληθείς με τον κήπο σου ή να κάνεις γενική καθαριότητα στο σπίτι.

Απασχόλησε το μυαλό σου

Πρακτικές όπως ο διαλογισμός και η yoga υπάρχουν από την αρχαία εποχή στην ζωή μας για τον απλό λόγο ότι δουλεύουν. Το να πάρεις λίγο χρόνο για να διαλογιστείς σίγουρα θα καθαρίσει το μυαλό σου και θα χαμηλώσει τα επίπεδα άγχους σου.

Κάνε κάτι δημιουργικό

Το να ξεκινήσεις μια δημιουργική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Bash θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Είτε είναι η ενασχόληση με την τέχνη, είτε το μαγείρεμα, είτε ο χορός, είτε το να ακούς μουσική, ο τρόπος που θα βρεις ώστε να κάνεις κάτι δημιουργικό θα σε ωφελήσει αναμφισβήτητα.

Διάβασε ακόμα:

Κι όμως έχεις στρες!

Λίγο κλάμα την εβδομάδα διώχνει το στρες!

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.