Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα σε βοηθήσει μια αντιβιβλιοθήκη.
-Γιατί να ακολουθήσεις το παράδειγμα του Umberto Eco.


Η δια βίου μάθηση θα σε βοηθήσει να είσαι πιο χαρούμενος, να κερδίζεις περισσότερα, ακόμα και να είσαι πιο υγιής, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Επιπλέον, πολλοί από τους πιο έξυπνους επιχειρηματίες, από τον Bill Gates και τον Elon Musk, επιμένουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις πιο έξυπνος είναι το διάβασμα. Οπότε τι κάνεις; Αγοράζεις όσα περισσότερα βιβλία μπορείς. Αλλά η ζωή είναι γεμάτη και οι προθέσεις είναι ένα πράγμα, αλλά οι πράξεις. άλλο. Σύντομα, θα δεις ότι τα ράφια σου είναι φορτωμένα με τίτλους που σχεδιάζεις να διαβάσεις κάποια στιγμή, ή  βιβλία που ξεφύλλισες μια φορά, αλλά μετά τα παράτησες. Μήπως αυτό αποτελεί καταστροφή για το project σου να γίνεις ένα πιο έξυπνο και πιο σοφό άτομο; 

Αν στην πραγματικότητα δεν κατάφερες ποτέ να διαβάσεις κάποιο βιβλίο, τότε ναι. Ίσως πρέπει να ψάξεις τρόπους να χωρέσεις περισσότερο διάβασμα στην φορτωμένη ζωή σου και να μάθεις γιατί αξίζει να αφιερώνεις μερικές ώρες κάθε εβδομάδα στο διάβασμα. Αλλά αν η αγορά των βιβλίων δε συμβαδίζει με την ανάγνωσή τους, έχω καλά νέα για σένα: η παραφορτωμένη βιβλιοθήκη σου δεν είναι δείγμα αποτυχίας ή άγνοιας, είναι παράσημο.

Γιατί χρειάζεσαι μια “αντιβιβλιοθήκη” 

Αυτό το επίχειρημα παρουσιάζει ο συγγραφέας και στατιστικολόγος Nassim Nicholas Taleb στο bestseller του The Black Swan. Ο Taleb ξεκινά με μια ιστορία για τη μυθική βιβλιοθήκη του Ιταλού συγγραφέα Umberto Eco, που περιείχε τον εντυπωσιακό αριθμό των 30.000 τόμων. Διάβασε όντως ο Eco αυτά τα βιβλία; Φυσικά και όχι, αλλά αυτό δεν ήταν η αιτία που περιέβαλλε τον εαυτό του με τόσα βιβλία, αλλά η συναναστροφή με τόση γνώση. Έχοντας μια διαρκή υπενθύμιση όλων όσα δε γνώριζε, η βιβλιοθήκη του Eco τον διατηρούσε πνευματικά πεινασμένο και διαρκώς περίεργο. Μια ολοένα και αυξανόμενη βιβλιοθήκη με βιβλία που δεν έχεις διαβάσει μπορεί να λειτουργήσει ανάλογα και για σένα, αναφέρει ο Taleb: 

“Μια ιδιωτική βιβλιοθήκη δεν αποσκοπεί να ενισχύσει τον εγωισμό σου, αλλά είναι ένα ερευνητικό εργαλείο. Τα διαβασμένα άρθρα είναι λιγότερο πολύτιμα από τα αδιάβαστα. Θα συγκεντρώσεις περισσότερη γνώση και περισσότερα βιβλία όσο μεγαλώνεις και ο αυξανόμενος αριθμός αδιάβαστων βιβλίων στα ράφια θα σε κοιτά απειλητικά. Όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο περισσότερα αδιάβαστα βιβλία θα έχεις. Ας ονομάσουμε αυτήν τη βιβλιοθήκη αδιάβαστων βιβλίων αντιβιβλιοθήκη.”

Μια αντιβιβλιοθήκη είναι ένα ισχυρό εργαλείο υπενθύμισης των περιορισμών σου-όσα δεν ξέρεις, μισο ξέρεις, ή που μια μέρα θα συνειδητοποιήσεις ότι τα έχεις μάθει λάθος. Ζώντας με αυτην την υπενθύμιση καθημερινά, μπορείς να ωθήσεις τον εαυτό σου προς την πνευματική ταπεινότητα που βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων και προάγει τη μάθηση. “Οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν με αντι-βιογραφικά λέγοντάς σου τι δεν έχουν σπουδάσει ή βιώσει, αλλά θα ήταν καλό αν το έκαναν”, υποστηρίζει ο Taleb. Γιατί; Ίσως επειδή είναι γνωστό ψυχολογικό δεδομένο ότι οι λιγότερο ικανοί έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και οι πιο έξυπνοι είναι γεμάτοι αμφιβολίες. Για την ακρίβεια, ονομάζεται the Dunning-Kruger effect.

Επομένως, σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου που αγοράζεις τόσα πολλά βιβλία ή έχεις μια λίστα ανάγνωσης που δεν θα μπορούσες να ολοκληρώσεις ούτε σε 3 ζωές. Όλα αυτά τα βιβλία που δεν έχεις διαβάσει είναι ένδειξη της άγνοιάς σου. Αλλά αν ξέρεις πόσα δε γνωρίζεις, είσαι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλους ανθρώπους.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί ο Albert Einstein είπε: Το μέτρο της ευφυΐας είναι η ικανότητα για αλλαγή

7 πράγματα που δεν κάνουν οι γοητευτικοί άνθρωποι

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.