Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η κοινωνία μας έχει επιβάλλει την τελειομανία.
-Τι μπορείς να κάνεις για να την καταπολεμήσεις.


Περνάμε αρκετό χρόνο με το να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας και ακόμα και όταν τους φτάσουμε, αναρωτιόμαστε τι άλλο θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει. Αυτό είναι μέρος της κουλτούρας της εποχής που διανύουμε, λέει ο κοινωνικός ψυχολόγος Thomas Curran. Έχουμε μάθει ουσιαστικά να αναζητούμε την τελειότητα και έρευνα αποδεικνύει πως οι προσδοκίες μας όλο και αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια.

Το γεγονός όμως ότι τα standards μας δεν είναι ρεαλιστικά, ειδικά αν δει κανείς τα όσα προωθούνται στα social media, θα καταλάβει τον λόγο που αυτός ο τρόπος σκέψης είναι τοξικός.

«Συνήθως νομίζουμε ότι όποιος είναι τελειομανής είναι και πετυχημένος», λέει ο Curran. «Ποτέ όμως δεν αναρωτιόμαστε τι πραγματικά ισχύει και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια πετυχημένη εικόνα», συνεχίζει. Σύμφωνα με την έρευνά του όμως, το να στοχεύουμε στο τέλειο, στην πραγματικότητα μας κρατάει πίσω γιατί αν θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα ψεγάδια μας.

Ιδού λοιπόν, πώς αυτό θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο χαρούμενοι:

Μειώνει το άγχος των μεγάλων προσδοκιών

Όταν προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι, αυτόματα έχουμε κάνει τις προσδοκίες μας μη ρεαλιστικές. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο μας προκαλεί στρες. «Είναι σαν ένας φαύλος κύκλος. Συνήθως καταλήγουμε απογοητευμένοι και έχουμε την αίσθηση πως ό,τι κάναμε δεν είναι αρκετό», αναφέρει. Το να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να αποδεχτούμε πως είμαστε όλοι φτιαγμένοι για να κάνουμε λάθη, μπορεί να βοηθήσει ώστε να απαλλαγούμε από το άγχος και να συνειδητοποιήσουμε ότι και η αποτυχία, μας μαθαίνει πράγματα. «Η αποτυχία δεν είναι αδυναμία και η τελειομανία δεν μας βοηθά στο να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας», λέει ο Curran.

Μας βοηθάει να τα πηγαίνουμε καλά με τον εαυτό μας

Είναι γεγονός πως η κουλτούρα της εποχής μας ωθεί να δουλεύουμε σκληρά μέχρι να πετύχουμε αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης μας κάνει να νιώθουμε άσχημα όταν δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας γρήγορα, σύμφωνα με την έρευνα του Curran Αντί για αυτό, ο ίδιος προτείνει να αναγνωρίζουμε τις ήττες μας και να δούμε τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά. Πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μειονεκτήματά μας, ώστε στην πραγματικότητα να μας φανούν χρήσιμα.

«Με τον να μην είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας όταν κάτι πάει στραβά, βοηθιόμαστε ώστε να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματά μας σε πλεονεκτήματα», εξηγεί.

Μας βοηθάει στο να δούμε τι έχουμε κάνει σωστά

Το 1989, ερευνητές απέδειξαν ότι 9% των νέων ανθρώπων υπέφεραν από την «τελειομανία που τους είχε επιβάλλει η κοινωνία». Αυτό περιγράφεται ως η γενικότερη ιδέα του να ζούμε σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής, και όχι με τα δικά μας θέλω. Μέχρι το 2016, αυτό το ποσοστό είχε διπλασιαστεί και μάλιστα συνεχίζει να αυξάνεται με τα χρόνια, ειδικά με την εμφάνιση των social media στην ζωή μας.

«Είναι αυτός ο ψηφιακός κόσμος που ουσιαστικά βοηθάει να προωθείται η εικόνα της τελειότητας, της τέλειας ζωής, με το τέλειο σπίτι», εξηγεί ο Curran. «Εμείς οι ίδιοι πιστέψαμε λανθασμένα ότι υπάρχει η τέλεια ζωή αλλά αν θέλουμε η νέα γενιά να είναι υγιής τότε πρέπει να τους βοηθήσουμε να γιορτάζουν τις αποτυχίες τους, τα μειονεκτήματά τους, μιας και είναι κάτι φυσικό», τονίζει.

Με το να κλείνουμε λίγο τα social media και να γιορτάζουμε τις προσωπικές μας νίκες, τότε μπορούμε να ξεφύγουμε από την μη υγιή εικόνα της τελειομανίας που βλέπουμε μέσα σε αυτά και τελικά να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και τα όσα έχουμε καταφέρει.

Διάβασε ακόμα:

Απαλλάξου Από Το Άγχος της Τελειότητας Μια Για Πάντα

Αγάπησε Τον Εαυτό Σου

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.