Ξυπνάς το πρωί και νιώθεις τόσο κουρασμένος που είναι αδύνατο να σηκωθείς από το κρεβάτι σου και να αδράξεις την ημέρα. Οπότε τι κάνεις; Πατάς συνεχώς snooze στο ξυπνητήρι σου και όταν τελικά καταφέρνεις να σηκωθείς είσαι τόσο κουρασμένος που δεν έχεις δύναμη να βγάλεις την ημέρα που έχεις μπροστά σου.

Αν όμως καθιερώσεις μία συγκεκριμένη ρουτίνα πριν πας για ύπνο, να είσαι σίγουρος ότι αυτό θα αλλάξει και τον τρόπο που ξεκινάς την ημέρα σου. Με τον καιρό θα διαπιστώσεις ότι τα οφέλη είναι πολλά:

1.Θα κοιμάσαι περισσότερο και πιο εύκολα

Αν αφιερώνεις μία ώρα πριν κοιμηθείς για να καθιερώσεις τη δική σου ρουτίνα προκειμένου να χαλαρώσεις και να αποβάλλεις καθετί που σου προκαλεί άγχος και σε κρατάει ξύπνιο, το σώμα σου θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να χαλαρώσει.

Με τον ύπνο το σώμα σου αναζωογονείται και ξεκουράζεται, γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να του επιτρέπεις να το κάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην το εμποδίζεις.

Αν για παράδειγμα στριφογυρνάς συνεχώς όταν κοιμάσαι και όταν ξυπνάς το πρωί αισθάνεσαι σαν να μην έχεις κοιμηθεί καθόλου, είναι ώρα να καθιερώσεις ένα σωστό πρόγραμμα για τον ύπνο σου.

2. Θα αποβάλλεις το στρες

Το στρες σε κάνει να ξενυχτάς και να σκέφτεσαι ότι σε απασχολεί: τη δουλειά σου, την αυριανή σου συνέντευξη, τους λογαριασμούς σου και όλα όσα νομίζεις ότι πρέπει να λύσεις πριν κοιμηθείς. Δοκίμασε να φτιάξεις μία λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις την επόμενη ημέρα. Κατάγραψε τις σκέψεις σου σε χαρτί, έτσι ώστε να μην ξεχάσεις τίποτα και το σημαντικότερο; Να μην σκέφτεσαι και τίποτα όσο είσαι στο κρεβάτι σου.

Το επόμενο πρωί θα ξυπνήσεις γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να κάνεις και θα μπορείς να κοιμηθείς χωρίς να αγχώνεσαι επειδή έχεις αναβάλλει μερικά πράγματα για το πρωί. Μία λίστα με όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν θα κάνει πιο αποτελεσματικά τα πρωινά σου, γιατί παρ’ όλη τη νύστα σου θα ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να γίνει, χωρίς να πρέπει να σκεφτείς ιδιαίτερα.

3. Θα είσαι περισσότερο παραγωγικός

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα όταν καθιερώσεις μία ρουτίνα για τον ύπνο σου είναι ότι δεν θα χρειάζεται να ξυπνάς αγχωμένος για όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα στην ημέρα ούτε να ανησυχείς μήπως έχεις ξεχάσει κάτι.

Σίγουρα θέλεις να κάνεις όσο περισσότερα πράγματα μπορείς σε όσο το δυνατόν μικρότερο διάστημα. Κάποιες φορές μάλιστα δεν σου φτάνει ο χρόνος και ζηλεύεις όλους όσοι καταφέρνουν να κάνουν όλα όσα πρέπει μέχρι το τέλος της ημέρας. Αντί όμως να τους ζηλεύεις, προσπάθησε να γίνεις ένας από αυτούς. Για να το καταφέρεις πρέπει να κάνεις μικρά και σταθερά βήματα. Άρχισε από την λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις. Αν ξυπνάς το πρωί και ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις και με ποια σειρά, όλα θα σου φαίνονται πολύ πιο εύκολα κι εσύ δεν θα σπαταλάς τον χρόνο σου και θα είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος και παραγωγικός.

4. Θα έχεις καλύτερη διάθεση

Σίγουρα θέλεις να είσαι πιο παραγωγικός και να κάνεις όλα όσα έχεις στο μυαλό σου. Με λίγη προετοιμασία και σωστό προγραμματισμό, μπορείς να είσαι πολύ αποδοτικός. Και να είσαι σίγουρος ότι αυτό θα βελτιώσει την διάθεσή σου. Η αποδοτικότητα, σε συνδυασμό με επαρκή ύπνο, λιγότερο στρες και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να μπορείς να ασχολείσαι με πράγματα που σε χαλαρώνουν και σε ευχαριστούν, θα αλλάξουν την διάθεσή σου προς το καλύτερο.

Να θυμάσαι!

Άν αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο τελειώνει η ημέρα σου, και προετοίμασε σωστά τον ύπνο σου θα βελτίωσεις άμεσα και την ποιότητα της ζωής σου.

Διάβασε ακόμα:

Ο Κορυφαίος Ειδικός Ύπνου Εξηγεί Τι Είναι Το Σύνδρομο Ανεπαρκούς ‘Υπνου Και Πως Μπορείς Να Το Αντιμετωπίσεις

Μικρά Μυστικά Για Να Κοιμάσαι Καλύτερα

Author(s)

  • Η Mia Vissichelli είναι αρθρογράφος και ειδική σε θέματα υγείας και αποδοτικότητας.