Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι millennials δεν αξιοποιούν την άδειά τους.
-Ποιο φύλο αποφεύγει περισσότερο τις διακοπές.


Οι millennials, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μετά το 1981, γίνονται σταδιακά η γενιά που κυριαρχεί στον χώρο εργασίας με συμπεριφορές και συνήθειες που τη διαφοροποιούν από τους μεγαλύτερους συναδέλφους τους. Μια από τις πιο αξιοσημείωτες διαφορές είναι το ότι ενώ αποτελούν τη γενιά που δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα ζωής, χρησιμοποιούν λιγότερες μέρες διακοπών, γιατί φοβούνται να τις ζητήσουν και αισθάνονται ενοχές να τις χρησιμοποιήσουν. Σύμφωνα με έρευνα, οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι οι διευθυντές και οι συνεργάτες τους τους αποθαρρύνουν από το να κάνουν διακοπές.

Οι millennials δεν παίρνουν άδεια

Το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιούν όλες τις ημέρες άδειάς τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της νέας γενιάς. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 25% των millennials αγχώνονται όταν πρέπει να ζητήσουν διακοπές με αποτέλεσμα να μην το κάνουν, σε αντίθεση με το 14% της γενιάς Χ και το 6% των εργαζομένων άνω των 55 ετών. Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, καθώς φοβούνται ότι αν πάρουν άδεια, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στη δουλειά τους και να χάσουν σημαντικές ευκαιρίες. Οι νέοι εργαζόμενοι νιώθουν την ανάγκη να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στη δουλειά, ακόμα κι αν τους κοστίζει ψυχικά και σωματικά.

Για τις γυναίκες millennials τα πράγματα είναι δυσκολότερα

Στην εν λόγω έρευνα μόνο το 46% των γυναικών millennial χρησιμοποίησε όλες τις μέρες άδειάς τους. Η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ενοχές, να πιστεύουν ότι θα αντικατασταθούν ή να νιώθουν ότι πρέπει να αποδείξουν απόλυτη αφοσίωση στη δουλειά τους. Οι γυναίκες επίσης ανησυχούν περισσότερο από τους νέους άνδρες για τις συνέπειες της απουσίας τους από τη δουλειά και φοβούνται ότι επιστρέφοντας θα έχουν πάρα πολλή δουλειά ή ότι κανένας άλλος δεν θα μπορέσει να εκτελέσει ολοκληρωμένα τα καθήκοντά τους.

Το 25% των millennials αγχώνονται όταν πρέπει να ζητήσουν διακοπές, σε αντίθεση με το 14% της γενιάς Χ και το 6% των εργαζομένων άνω των 55 ετών.

Γιατί οι διακοπές κάνουν καλό

Αν ανήκεις και εσύ στην παραπάνω κατηγορία πριν αποφασίσεις να μην πάρεις όση άδεια θα ήθελες ή θα μπορούσες, σκέψου τις επιπτώσεις.

Αν δεν πάρεις λίγο χρόνο να ανανεωθείς και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, η υγεία σου θα επιβαρυνθεί. Οι διακοπές προάγουν τη βελτιωμένη ψυχική και σωματική υγεία και την αυξημένη αποδοτικότητα μετά την επιστροφή στο γραφείο. Αποτελούν στην ουσία ένα restart, χωρίς το οποίο η απόδοσή σου θα έχει πτωτική πορεία και σίγουρα ο εργοδότης σου δεν θα είναι ευχαριστημένος.

Ταυτόχρονα, οι διακοπές σου δίνουν το χώρο και το χρόνο για να αλλάξεις παραστάσεις, να δεις κάτι διαφορετικό και να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Αυτά τα νέα ερεθίσματα μπορούν να σου δώσουν την έμπνευση που αναζητάς και τη διανοητική διαύγεια που χρειάζεσαι.

Οι μέρες διακοπών είναι μία μορφή ανταμοιβής και οι millennials πρέπει να το θυμηθούν αυτό. Πρέπει να απομακρυνθούν από τη νοοτροπία ότι η εξέλιξη της καριέρας τους συνεπάγεται λιγότερα διαλείμματα, τα οποία αποδυναμώνουν τους ίδιους και κατ’ επέκταση την εταιρεία. Οι εργοδότες από την άλλη πρέπει να αποτελούν οι ίδιοι πρότυπα και να ενθαρρύνουν το προσωπικό να κάνει διακοπές, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προωθούν μία κουλτούρα που ενισχύει την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων, για να μπορούν να αποδίδουν καλύτερα στους ρόλους τους.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Νικήσεις Την Επαγγελματική Εξουθένωση

Πώς Και Γιατί Το Καλοκαίρι Κάνει Καλό Στην Υγεία Σου

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.