Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικό είναι το onboarding.
-Πώς να τον συστήσεις στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.


Οι πρώτες 90 μέρες μιας νέας δουλειάς σηματοδοτούν πολλές νέες αρχές, αλλά κανείς δεν θέλει, ούτε περιμένει να είναι η αρχή του τέλους. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι 28% των εργαζομένων παραιτούνται εντός των 3 πρώτων μηνών στη δουλειά και το συνολικό ποσοστό παραιτήσεων μόνο αυξάνεται. Αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη διαδικασία του onboarding. 

Το onboarding μιας νέας πρόσληψης μπορεί να δημιουργήσει αρνητική ή θετική εντύπωση για την εταιρεία και παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφασή του για το αν θα μείνει ή θα αναζητήσει άλλες ευκαιρίες. Για την ακρίβεια, μια έρευνα από το Society for Human Resources Management αποκάλυψε ότι 69% των εργαζομένων που συμμετείχαν σε ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα onboarding ήταν πιο πιθανό να μείνουν στη δουλειά έως και 3 χρόνια. Ως manager ή μέλος της ομάδας μιας νέας πρόσληψης, θα πρέπει να φροντίσεις την ομαλή μετάβαση του συναδέλφου σου, αλλά και να διασφαλίσεις την παραμονή του στην εταιρεία. Ακολούθησε αυτούς, αλλά σημαντικούς τρόπους για να βελτιώσεις τη διαδικασία του onboarding.

Ξεκίνα με μια συνέντευξη αλλά μη μένεις εκεί 

Η επαγγελματική ζωή θα ήταν πολύ λιγότερο αγχωτική και πολύ πιο προσωπική, αν παίρναμε λίγο χρόνο και ανοίγαμε τα χαρτιά μας, τα δυνατά μας σημεία, τις αδυναμίες μας, όσα μας αγχώνουν, τις προτεραιότητές μας. Και αν τα νέα άτομα ενθαρρύνονται να το κάνουν αυτό την πρώτη μέρα ή την πρώτη εβδομάδα, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καλή εργασιακή σχέση και γενικότερα εργασιακή ζωή. Ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσεις τη συζήτηση είναι μια συνέντευξη με ενσυναίσθηση. Η επαφή με το συνάδελφό σου και η γνώση για όλα εκείνα που θα τον βοηθήσουν να ευημερεί εντός και εκτός γραφείου θα σου δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να προσφέρεις επαρκή στήριξη και να το βοηθήσεις να διαχειριστεί το φόρτο εργασίας. Και κάτι ακόμα! Μετά από αυτήν την πρώτη συζήτηση, φρόντισε να προγραμματίσεις τακτικές συναντήσεις για να γνωρίζεις πώς τα πάει ο συνάδελφός σου και να προσφέρεις feedbackέρευνες δείχνουν ότι το τακτικό feedback μπορεί να ενισχύσει την μάθηση και την απόδοση.

Βοήθα τα νέα άτομα με τα ονόματα και τα πρόσωπα

Είναι εύκολο να χάσεις το μέτρημα με όλα τα νέα ονόματα και πρόσωπα, όταν ξεκινάς μια νέα δουλειά. Σκέψου όταν εσύ ξεκινούσες με μια νέα ομάδα και ένιωθες την πίεση να γνωρίσεις τόσα άτομα μονομιάς. Μια απλή στρατηγική για να αποβάλλεις αυτού του είδος άγχος είναι παίζοντας έναν ενεργό ρόλο στις νέες γνωριμίες του νέου συναδέλφου. Με ποιον τρόπο; Πηγαίνοντας το νέο άτομο σε όλο το γραφείο για να γνωρίσει όλα τα μέλη της ομάδας. 

Κράτα τους αφοσιωμένους, αλλά μην τους υπερφορτώνεις

Η αφοσίωση είναι το κλειδί για να διατηρήσεις τους εργαζομένους ικανοποιημένους με το ρόλο τους. Έρευνα δείχνει ότι η δουλειά χωρίς νόημα βάζει τους εργαζομένους σε μεγάλο κίνδυνο παραίτησης. Έχοντας αυτό υπόψη, προσπάθησε να δώσεις στο νέο μέλος της ομάδας σου τα καθήκοντα εκείνα που ευθυγραμμίζονται με το σκοπό τους στην εταιρεία (ίσως κι άλλα ενδιαφέροντα που θα ήθελες να εξερευνήσεις), αλλά απόφυγε να προσθέτεις πάρα πολλά στη λίστα του τις πρώτες εβδομάδες. Για να κατανοήσεις καλύτερα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να διαχειριστεί, προσπάθησε να προσθέτεις καθήκοντα σταδιακά και φρόντισε να ρωτάς στις τακτικές συναντήσεις σας πώς τα πηγαίνει.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Η παράμετρος του αφεντικού: Ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος μέσω των εργασιακών σχέσεων (part 1)

Managers: Ο Thrive οδηγός για τη νέα χρονιά

Author(s)

  • Jessica Hicks

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Jessica Hicks είναι συντάκτρια του Thrive Global.