Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι είναι οι divergent thinkers.
-Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτήν την κατηγορία.


O Albert Einstein έλεγε ότι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να επιλυθούν με τον ίδιο τρόπο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε.

Αν αναλύσεις αυτή του τη φράση, θα συνειδητοποιήσεις ότι όλα είναι θέμα αντίληψης. Δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματά σου και να ξεπεράσεις τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις αν δεν κάνεις κάτι διαφορετικό. Αν δεν σκεφτείς με διαφορετικό τρόπο για όλα αυτά. Τι χρειάζεται; Μία διαφορετική νοοτροπία.

Σκέψου λοιπόν διαφορετικά και στη δουλειά σου και συγκεκριμένα όταν θέλεις να προσλάβεις ένα άτομο, όταν πρόκειται να συνεργαστείς με έναν συνάδελφό σου ή όταν πρέπει να δώσεις αναφορά στον ανώτερό σου. Και επειδή η επιστήμη είναι με το μέρος σου σε βοηθάει να τα καταφέρεις.

Divergent thinkers. Έτσι αποκαλούν οι επιστήμονες τα άτομα που σκέφτονται διαφορετικά και πέρα από το συνηθισμένο. Πρόκειται για άτομα που μπορούν να αυξήσουν τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα μιας επιχείρησης, γιατί έχουν την ικανότητα να “κατεβάζουν” πολλές ιδέες αναφορικά με ένα συγκεκριμένο θέμα και να βρίσκουν πολλές διαφορετικές λύσεις μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, σε αντίθεση με όλους όσοι σκέφτονται και δρουν συντηρητικά.

Κάνε το τεστ

Οι divergent thinkers σκέφτονται πέρα από τα συνηθισμένα. Πώς θα μπορέσεις να καταλάβεις ότι ένα άτομο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τεστ των 9 κουκίδων για να τεστάρεις τον τρόπο σκέψης του. Το τεστ αυτό ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές τις δεκαετίες του 70 και του 80 και το χρησιμοποιούσαν κυρίως σύμβουλοι διοίκησης επιχειρήσεων για να διδάξουν διαφορετικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων. 

Credit: Wikimedia Commons

Οι οδηγίες είναι απλές: πες στο άτομο που θέλεις να “εξετάσεις” να ενώσει και τις 9 τελείες χωρίς να σηκώσει το στυλό του από το χαρτί κάνοντας μόνο 4 ευθείες γραμμές. Δοκίμασέ το όμως πρώτα εσύ ο ίδιος. Αντίγραψε τις τελείες σε ένα χαρτί και δοκίμασε να τις ενώσεις χωρίς να διαβάσεις την λύση που ακολουθεί.

Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των divergent thinkers, όπως οι περισσότεροι από εμάς, θα σου φανεί πολύ δύσκολο να το κάνεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός σου φαντάζεται ένα όριο γύρω από το κουτί που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Όσο προσπαθείς να λύσεις το τεστ στα όρια ενός πλαισίου, δεν θα τα καταφέρεις. Όπως θα δεις παρακάτω, οι divergent thinkers μπορούν να το λύσουν πολύ εύκολα γιατί κυριολεκτικά σκέφτονται εκτός πλαισίου και χαράζουν εξωτερικές γραμμές.


 

 

Credit: Wikimedia Commons

Οι divergent thinkers σκέφτονται πέρα από τα συνηθισμένα και μπορούν να αυξήσουν τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα μιας επιχείρησης

 

Τι σημαίνει αυτό για μια επιχείρηση

Μία ομάδα με συμβατικό τρόπο σκέψης ασχολείται επισταμένως με ένα πρόβλημα μέχρι να βρουν τη λύση σε αυτό. Αντίθετα, οι divergent thinkers δεν ψάχνουν για μία μόνο σωστή απάντηση. Σκέφτονται όσες περισσότερες λύσεις μπορούν αναφορικά με το πρόβλημα.

Όταν η συνολική κουλτούρα μίας εταιρίας αλλάζει ριζικά ως προς τον τρόπο σκέψης και δράσης, όταν οι πιο δημιουργικοί υπάλληλοι έχουν την ελευθερία να αμφισβητούν standard διαδικασίες, κανόνες και συμβατικές γνώσεις, τότε όλοι μαζί ως ομάδα έχετε την δυνατότητα να ανταλλάσσετε φρέσκιες απόψεις, να συζητάτε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης, δράσης και επίλυσης προβλημάτων. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Το Τηλεφώνημα Για Συνέντευξη Αργεί; Μάθε Τι Φταίει Στο CV Σου

20 Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνεις Στο Τέλος Κάθε Συνέντευξης  

Author(s)

  • Marcel Schwantes

    ειδικός σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης

    Ο Marcel Schwantes είναι ειδικός σε θέματα στρατηγικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.