Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τις συνήθειες μερικών celebrities.
-Πώς θα καθιερώσεις κι εσύ το “τρώμε μαζί”.


Ξέρεις ότι οι celebrities, παρά τον εξαιρετικά πιεστικό τρόπο ζωής τους, αναγνωρίζουν και εκτιμούν ιδιαίτερα την αξία του “τρώμε μαζί”;

Ο Richard Branson, παρά τον τρελά πολυάσχολο τρόπο ζωής του, φρόντισε τα τελευταία Χριστούγεννα να τα γιορτάσει πιο νωρίς, ώστε να φάνε όλοι μαζί ως οικογένεια μιας και η κόρη του και η νύφη του δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω εγκυμοσύνης και ήθελε την οικογένεια όλη μαζεμένη για το παραδοσιακό δείπνο. Τονίζει συνέχεια σε συνεντεύξεις πόσο λατρεύει να μαγειρεύει η γυναίκα του και να τρώνε όλοι μαζί στο Necker Island.

Το αγαπημένο εστιατόριο του George Clooney και της Amal είναι το Il Gatto Nero στη λίμνη Como. Δεν είναι λίγες οι φορές που πηγαίνουν εκεί, όχι μόνο οι δυό τους, αλλά μαζί με τους γονείς και των δύο ως οικογένεια. Είναι γνωστή, άλλωστε η καλή σχέση του George με τον δημοσιογράφο πατέρα του ακριβώς επειδή διατηρεί τις σταθερές οικογενειακές αξίες, όπως το να τρώνε όλοι μαζί.

Η Victoria Beckham μπορεί να πηγαίνει σπάνια για ψώνια στο supermarket, και ακόμα πιο σπάνια να μαγειρεύει, ωστόσο συχνά μαζεύονται όλοι μαζί για βραδιές sushi στο σπίτι. Η Angelina Jolie, έμαθε να μαγειρεύει διότι πλέον ο μεσαίος της γιος, Pax, μαγειρεύει για όλη την οικογένεια και νιώθει ότι θέλει να υποστηρίξει αυτή του την προσπάθεια. Τι είναι όμως αυτό όμως που τους κάνει να αναγνωρίζουν την αξία του “τρώμε μαζί”;

Ίσως το παρακάτω:

Η ώρα του φαγητού είναι για πάρα πολλούς λαούς ιερή. Η προετοιμασία γίνεται με τη μορφή ιεροτελεστίας. Κατά τη διάρκεια του φαγητού ανάλογα με το λαό και τα έθιμα, είτε δεν γίνεται καμία συζήτηση, είτε γίνονται συζητήσεις για ουσιώδη θέματα που αφορούν στη σύνδεση μεταξύ των μελών της οικογένειας. Και στις δύο περιπτώσεις, έχει αποδειχθεί ότι οι συμμετέχοντες σε τέτοιες όμορφες διεργασίες έχουν καλύτερα επίπεδα υγείας και διατηρούν το ιδανικό βάρος, διότι τρώνε αργά και συνειδητά. Όσον αφορά στα παιδιά, το μοίρασμα του φαγητού – πλέον γνωστό από την αρχαία Ελλάδα στο μοντέρνο κόσμο και ως breaking bread – είναι η καλύτερη ευκαιρία να νιώσουν την ενσωμάτωση, την αποδοχή και την αναγνώριση.

Τέλος, Ολλανδοί και Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της μάσησης του φαγητού εκκρίνονται οι ορμόνες της καλής διάθεσης, όπως η σεροτονίνη, οπότε, είτε είσαι με φίλους είτε με την οικογένεια είτε με το έτερο ήμισυ είτε ακόμα και με συνεργάτες, οι συνδαιτυμόνες είναι πιο πιθανό να είναι πιο φιλικοί και πιο υπομονετικοί μαζί σου, να έχουν πιο φιλικές διαθέσεις και να αντιμετωπίζουν με περισσότερη θετικότητα τις καταστάσεις. Ίσως αυτό εξηγεί την αξία ενός επαγγελματικού γεύματος.

Ποια είναι όμως η δική σου πραγματικότητα;

Έχεις αναρωτηθεί, όμως, ποτέ πόσο συχνά καταφέρνεις να φας με τα αγαπημένα σου πρόσωπα εξαιτίας του πιεστικού τρόπου ζωής και των διαφορετικών πολλαπλών υποχρεώσεων των μελών της οικογένειας που ίσως να μην επιτρέπουν να βρεθείτε τόσο συχνά όλοι μαζί στο τραπέζι όσο θα έπρεπε ή θα θέλατε; Το πρώτο βήμα είναι να θέσεις στον εαυτό σου κάποιες ερωτήσεις που θα σε διευκολύνουν στην χαρτογράφηση της τωρινής κατάστασης.

-Πόσο συχνά τρως με την οικογένεια ή τον σύντροφό σου; (ο γρήγορος πρωινός καφές στο πόδι δεν μετράει)

-Τι συνηθίζεις να συζητάς κατά τη διάρκεια του φαγητού εφόσον τρως μαζί τους;

-Πώς γίνεται η κατανομή της συζήτησης μεταξύ των μελών ή του ζευγαριού;

-Πόσο συχνά μεταφέρεται οργή ή αναστάτωση ή εκνευρισμός στο τραπέζι;

-Πόσο συχνά δεν τρώτε όλοι μαζί λόγω των παραπάνω αιτιών;

Πώς να καθιερώσεις νέες συνήθειες στο τραπέζι

Για να τα καταφέρεις θα πρέπει να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις. Σκέψου λοιπόν:

-Τι πρέπει να αλλάξεις στον τρόπο που σκέφτεσαι για να ενσωματώσεις τα οικογενειακά γεύματα στην καθημερινότητά σου;

-Τι πρέπει να αλλάξεις στο πρόγραμμά σου ώστε να χωρέσεις αυτή τη θετική συνήθεια; Ποιες μέρες ενδείκνυνται περισσότερο;

-Εάν οι σχέσεις με την οικογένειά σου δεν είναι καλές, με ποιους άλλους μπορείς να τρως μαζί;

-Με ποιο τρόπο μπορείς να βοηθήσεις τα παιδιά σου (εφόσον έχεις) να υιοθετήσουν τη νέα συνήθεια του «φαγητού όλοι μαζί»;

Απαντώντας σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, είναι πολύ πιθανό να προσανατολιστείς στις αλλαγές που χρειάζεται να κάνεις για να καθιερώσεις τη συνήθεια του “τρώμε μαζί” στη ζωή τη δική σου και των αγαπημένων σου προσώπων.

Διάβασε ακόμα:

Detox Στο Παρά 5′!

Γιατί Είναι Λάθος Να Μην Τρως Τίποτα Στο Γραφείο

Author(s)

  • Πάμελα Καραβά

    Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης

    Η Πάμελα Καραβά είναι εκπαιδευμένη performance coach και εκπαιδεύτρια στον συγκεκριμένο τομέα. Δημιούργησε το πρώτο παγκόσμιο πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης life coaching στην Ελλάδα. Συνδυάζει επιτυχώς το wellness coaching με το life coaching και εκπαιδεύει εταιρείες σε διεθνές επίπεδο.