Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι το μυστικό για να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες.
-Πώς τα πολλά μικρά γεύματα συχνά σαμποτάρουν την απώλεια βάρους.


Η πλειοψηφία των ατόμων τρώνε τέσσερις φορές την ημέρα (3 γεύματα και 1 σνακ). Πόσο, όμως, αυτό μπορεί να τους διευκολύνει στην περίπτωση που θέλουν να χάσουν κιλά με ασφάλεια;

Είναι κοινή πεποίθηση και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα πολλά μικρά γεύματα ενισχύουν τον μεταβολισμό και άρα διευκολύνουν την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις θερμίδες αν έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε συχνά.

Τι πρέπει να ξέρουμε για να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες

– Εάν τρώμε περισσότερα από τρία γεύματα την ημέρα, είναι πιθανό να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από τον μέσο όρο.

– Τρώγοντας έξι φορές την ημέρα καταναλώνουμε 220 θερμίδες περισσότερες την ημέρα κατά μέσο όρο.

– Ο περιορισμός στα τρία γεύματα την ημέρα και χωρίς σνακ βοηθάει να μειώσουμε τις θερμίδες κατά 100 την ημέρα.

– Η μείωση στα δύο γεύματα την ημέρα βοηθάει, κατά μέσο όρο, να καταναλώσουμε 266 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

– Παρόλο που ένα γεύμα την ημέρα βοηθά στο να τρώμε λιγότερο από το μέσο όρο, η βέλτιστη συχνότητα γευμάτων φαίνεται να είναι τα 2 γεύματα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το έλλειμμα θερμίδων σταθερό.

Πώς σχετίζεται η συχνότητα των γευμάτων με την ινσουλίνη

Ο περιορισμός των γευμάτων περιορίζει το παράθυρο σίτισης και έτσι μας βοηθά να διαχειριζόμαστε καλύτερα την πρόσληψη θερμίδων. Αυτό έχει και ένα επιπλέον όφελος στα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Είναι γνωστό ότι η ινσουλίνη προωθεί την εναπόθεση λίπους στο σώμα. Όταν κάνουμε δύο γεύματα την ημέρα (πρωινό και μεσημεριανό ή μεσημεριανό και βραδινό) η διαλείπουσα νηστεία που γίνεται τις ώρες που δεν τρώμε και τις ώρες του ύπνου συνεχόμενα μειώνει σημαντικά την ινσουλίνη και οδηγεί σε μείωση του σωματικού μας λίπους (δες και 3 τιπς για απώλεια κοιλιακού λίπους!)

Πόσα γεύματα είναι ιδανικά

Η αλήθεια είναι ότι το ένα γεύμα την ημέρα δεν λειτουργεί τόσο καλά επειδή είμαστε τόσο πεινασμένοι που τη στιγμή που θα αρχίσουμε να τρώμε συνεχίζουμε να τρώμε περισσότερο από ότι αν δεν ήμασταν τόσο πεινασμένοι. Επίσης, σε ένα μεγάλο γεύμα είναι δύσκολο να καταναλώσουμε αρκετή πρωτεΐνη έτσι ώστε να έχουμε καλό κορεσμό σε σύγκριση με το αν κάνουμε δύο γεύματα. Για να προσλάβουμε όλες τις καθημερινές μας θερμίδες σε ένα γεύμα, καταλήγουμε να επιλέγουμε τρόφιμα πιο πλούσια σε θερμίδες και όχι σε πρωτεΐνη.

Τα τρία γεύματα την ημέρα, από την άλλη, δεν λειτουργούν τόσο καλά γιατί μας δίνουν περισσότερες “ευκαιρίες” για φαγητό από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε, ειδικά αν είμαστε στο σπίτι μας μπροστά στην τηλεόραση, με απεριόριστη πρόσβαση στο ψυγείο και ντουλάπια που συχνά είναι γεμάτα με τρόφιμα χαμηλά σε πρωτεΐνη.

Τα δύο γεύματα την ημέρα, όμως, αποτελούν την ιδανική ισορροπία γιατί μας δίνουν τη δυνατότητα να τρώμε γευστικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν σημαντικά το παράθυρο της νηστείας κατά τη διάρκεια της οποίας το σώμα καίει τα αποθέματα του λίπος του σώματος μας. Επίσης, είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε ψυχολογικά τα δύο γεύματα γιατί δεν σκεφτόμαστε συνέχεια το φαγητό. Τρώμε καλά μια καθορισμένη ώρα και στη συνέχεια συνεχίζουμε την ημέρα μας, γνωρίζοντας ότι έχουμε φάει το φαγητό που χρειαζόμαστε, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο καλό γεύμα τη σωστή στιγμή.

Ποια δύο γεύματα την ημέρα αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό

Εάν πρόκειται να τρώμε μόνο δύο γεύματα την ημέρα, ποια γεύματα πρέπει να είναι αυτά; Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι:

Ο συνδυασμός πρωινού και μεσημεριανού είναι ο νικητής εάν ο στόχος μας είναι να τρώμε λιγότερες θερμίδες και να χάσουμε γρήγορα λίπος.

– Παρόλο που δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο ο συνδυασμός πρωινού και μεσημεριανού, ο συνδυασμός μεσημεριανού και βραδινού είναι και αυτός ωφέλιμος για να χάσουμε βάρος.

Ο χειρότερος συνδυασμός είναι τα δύο γεύματα να είναι το πρωινό και το βραδινό.

Φυσικά είναι γνωστό ότι η απώλεια βάρους δεν είναι για όλους τόσο εύκολη υπόθεση. Για μια υγιεινή απώλεια βάρους η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθεί κανείς σε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο ο οποίος μεταξύ άλλων θα μελετήσει τις ιδιαίτερες οργανικές του ανάγκες πριν του δώσει τις οποιοσδήποτε διατροφικές συστάσεις.

Διάβασε ακόμα:

Τελικά Φταίνε Τα Γονίδιά Σου Για Τα Κιλά Σου;

Το Bullying Της Δίαιτας

Author(s)

  • Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου

    κλινική διαιτολόγος

    Η Dr. Ελένη Παπαγιαννίδου είναι κλινική διαιτολόγος στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας και μέλος του Διοικητικού του Πανελλήνιου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, επιστημονικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής. Tα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με τη κετογονική διατροφή ως θεραπευτικό εργαλείο για πολλές παθήσεις.