Στο επόμενο 1 λεπτό θα μάθεις:

-Πόσα λεπτά άσκησης ημερησίως σε ωφελούν.
-Πόσες ώρες καθιστικής ζωής ημερησίως συνδέονται με πρόωρη θνησιμότητα.


Η άσκηση – ακόμα και αν είναι λίγη – μπορεί να παρατείνει τη ζωή, αναφέρει νέα έρευνα. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι τα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης είναι ωφέλιμη.

Νορβηγοί ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν ότι η πολλή καθιστική ζωή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Κι από την άλλη ότι ακόμα και λίγη άσκηση μπορεί να είναι ωφέλιμη.

Ακόμα και λίγη άσκηση ωφελεί

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 8 μελετών σε περισσότερους από 36.000 ενηλίκους 40 ετών και άνω, που παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια. Στη διάρκεια της έρευνας, πέθανε σχεδόν το 6%. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οποιαδήποτε ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, άσχετα από ένταση, συνδεόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν απότομα καθώς αυξανόταν η δραστηριότητα σε ποσότητα παρόμοια με τη μέση δραστηριότητα στους άντρες στις ΗΠΑ και ήταν περίπου 10% έως 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα άσκησης αντρών και γυναικών στη Σκανδιναβία.

Παρόμοια έντονη πτώση στα ποσοστά θνησιμότητας συνδεόταν με αυξημένες ποσότητες ελαφράς άσκησης μέχρι 30 λεπτά την ημέρα και μέτριας έως έντονης για 24 λεπτά ημερησίως. Η μεγαλύτερη διαφορά στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ήταν μεταξύ των λιγότερο και περισσότερο ενεργών, με 5 φορές περισσότερους θανάτους στους αδρανείς έναντι των πιο ενεργών.

Η καθιστική ζωή είναι εχθρός της υγείας

Σχετικά με την εν λόγω έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ, ο Ulf Ekelund, καθηγητής στο Norwegian School of Sport Sciences, δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης είναι ωφέλιμη.

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι το να περνά κάποιος τουλάχιστον 9.5 ώρες την ημέρα καθισμένος συνδέεται με στατιστικά σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Διάβασε ακόμα:

17+1 Ερωτήσεις Στον Δρ. Δελλή Για Τη Δίαιτα Βασικής Ινσουλίνης

Κόψε Το Κάπνισμα Κάνοντας Ύπνωση

Author(s)

  • Ιωάννης Τσιαντής

    Eιδικός Καρδιολόγος

    Ο Ιωάννης Τσιαντής είναι Ειδικός Καρδιολόγος, υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ά Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών. Αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπερηχοκαρδιογραφίας και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μετεκπαιδευθείς στις νεότερες τεχνικές Υπερήχων Καρδιάς στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, μετεκπαιδευθείς στην Υπερηχοκαρδιογραφία Παίδων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και πιστοποίηση νεότερων δεδομένων και τεχνικών Υπερήχων Καρδιάς (Professional Development Course) on Hammersmith Echocardiology Conference 2017 London UK. Έχει λάβει ‘’Εύφημο Μνεία’’ από το Υπουργείο Παιδείας για την άμεση επιτυχή επέμβαση ΚΑΡΠΑ σε περιστατικό με μαθητή κατά τη διάρκεια σχολικού αγώνα και από τους ‘’Γιατρούς του Κόσμου" για την εθελοντική προσφορά των ιατρικών του υπηρεσιών στα Πολυιατρεία και σε κοινωνικές αποστολές.