Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις

-Γιατί οι μαμάδες αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες στον επαγγελματικό χώρο.
-Πώς η μητρότητα απογειώνει τις ηγετικές σου ικανότητες.


Σύμφωνα με το University of Richmond στη Βιρτζίνια αν μια γυναίκα πριν μείνει έγκυος έχει να κάνει 100 πράγματα τη μέρα, μετά το μωρό χρειάζεται να κάνει 200.  Και κατά ένα περίεργο τρόπο τα καταφέρνει. Στην πραγματικότητα, η μητρότητα εφοδιάζει τις γυναίκες με όλες εκείνες τις ειδικές ικανότητες που μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες και στον επαγγελματικό στίβο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καθώς οι μητέρες μεγαλώνουν τα παιδιά τους μαθαίνουν να οργανώνουν πιο αποτελεσματικά το χρόνο τους, να λύνουν προβλήματα, να διαχειρίζονται στιγμές κρίσεως… Έτσι η μητρότητα ούτε λίγο ούτε πολύ ισοδυναμεί με το καλύτερο μεταπτυχιακό για την καριέρα τους!

Ορίστε μερικά από τα προσόντα της μαμάς που μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στον επαγγελματικό χώρο:

1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΤΗΤΑ. Κάθε μαμά έχει μάθει να οργανώνεται με βάση το χρονοδιάγραμμα. Πολύ περισσότερο ξέρει να αναδιοργανώνονται κάθε φορά που το πρόγραμμα ανατρέπεται. Εφαρμόζοντας στην εργασία τακτικές που εφαρμόζει στην οικογενειακή ζωή, μία μητέρα ξέρει πώς να οργανώσει και στο γραφείο τις υποχρεώσεις της ημέρας και σπάνια θα πανικοβληθεί  αν κάποιος αστάθμητος παράγοντας ανατρέψει το πρόγραμμα.

2. ΕΥΕΛΙΞΙΑ. Σε ένα σπίτι που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, μια μητέρα έχει μάθει πως να βρίσκει λύσεις που ικανοποιούν όλους, να δρα πυρσοσβεστικά  και να γεφυρώνει τις αντιθέσεις. Αν λοιπόν μια μητέρα μπορεί να κάνει λογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε δύο αδερφάκια που μαλώνουν για το ίδιο παιχνίδι, λέτε να πτοηθεί απέναντι σε έναν διευθυντή που ωρύεται και μια γραμματέα που τα έχει κάνει θάλασσα;

3. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Μία μαμά ξέρει πώς να ανταπεξέλθει σε πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα ακόμα κι όταν ο χρόνος διεκπεραίωσης είναι λίγος. Πώς τα καταφέρνει; Είναι κάτι που κάνει καθημερινά στο σπίτι. Έχει μάθει να θέτει προτεραιότητες, να δίνει λιγότερο σημασία στις λεπτομέρειες, να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τον περιορισμένο χρόνο και να χειρίζεται καλύτερα το στρες. Το αποτέλεσμα είναι να είναι πιο παραγωγική και να βρίσκει πιο εύκολα λύσεις σε προβλήματα.

4. ΣΥΜΠΟΝΙΑ. Μια μητέρα ξέρει να διαβλέπει τις ανάγκες των άλλων και να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόθυμη να ακούσει τα προβλήματα τους, να απαλύνει τον πόνο τους αλλά και να ανεβάσει το εγώ τους, κάτι δηλαδή που κάνει καθημερινά με τα παιδιά της. Έτσι μια μητέρα στον επαγγελματικό χώρο αποδεικνύεται πιο ζεστή στις συναλλαγές της με τους άλλους.

5. ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ. Κάθε μαμά προσπαθεί να αναθρέψει το παιδί της καθοδηγώντας το καθημερινά, βάζοντας όρια όταν χρειάζεται αλλά και ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντάς το για τα επιτεύγματά του. Κάτι ανάλογο κάνουν και τα διευθυντικά στελέχη με το προσωπικό τους!

Διάβασε ακόμα:

Κινητό-Σχέσεις σημειώσατε ένα…

3 tips για να πετύχεις κάθε στόχο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.