Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια είναι η δεύτερη πιο εθιστική ουσία.
– Γιατί το κάπνισμα είναι νόσος.


Οι μη καπνιστές θα σου πούνε: “Αν το πάρεις απόφαση, μπορείς να τα κόψεις”, “Μπορείς να τα καταφέρεις, αν το θέλεις πραγματικά”. “Όλα είναι στο μυαλό σου. Μπορείς να σταματήσεις να καπνίζεις με τη δύναμη του μυαλού”. Μην τους ακούς. Σου λένε ψέματα. Όχι με δόλο, αλλά λόγω άγνοιας.

Αν είσαι καπνιστής κι έχεις προσπαθήσει έστω και μία φορά να το κόψεις, ξέρεις ότι όλα αυτά δεν αρκούν για να καταφέρεις να το κόψεις. Βέβαια, υπάρχουν μερικά νούμερα που μπορούν να σε παροτρύνουν.

Επειδή τον έχω βαδίσει αυτόν τον δρόμο και ξέρω πόσο δύσκολος είναι, το πρώτο που έχω να σου πω είναι ότι αυτό που πραγματικά μπορεί να σε βοηθήσει στην απόφασή σου να κόψεις το κάπνισμα είναι να ξέρεις ακριβώς ποιος είναι ο αντίπαλος που χρειάζεται να νικήσεις. Να καταλάβεις ότι είναι ισχυρός. Πάρα πολύ ισχυρός. Γι’ αυτό κάθε φορά που αποτυγχάνεις να κόψεις το τσιγάρο, μην αισθάνεσαι αδύναμος. Και κυρίως μάθε ότι:

Η νικοτίνη είναι η δεύτερη πιο εθιστική ουσία

Πιο συγκεκριμένα, το κάπνισμα αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές εξαρτήσεις. Η νικοτίνη είναι η δεύτερη πιο εθιστική ουσία στον κόσμο μετά την ηρωίνη, ενώ η εξάρτησή της θεωρείται πιο εθιστική ακόμα κι από την κοκαΐνη.

Δεν είσαι μόνος

Περισσότεροι άνθρωποι είναι εθισμένοι στη νικοτίνη από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ουσία, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Ο εθισμός είναι εγκεφαλικός

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, στη δόμηση της εξάρτησης από τον καπνό, και κυρίως από τη νικοτίνη, εμπλέκονται διάφορες περιοχές και κυκλώματα του εγκεφάλου. Ο εκτελεστικός έλεγχος, η παρόρμηση, η ανταμοιβή και η ενίσχυση, καθώς επίσης η μνήμη, η μαθημένη συμπεριφορά και οι συνήθειες αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της εξάρτησης.

Ο εθισμός είναι και σωματικός

Αυτό σημαίνει ότι, όταν κόβεις το τσιγάρο, έρχεσαι αντιμέτωπος με σωματικά συμπτώματα στέρησης, που σου προκαλούν εκνευρισμό, δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, αϋπνία ακόμα και δυσκοιλιότητα.

Τα συναισθήματα σε ωθούν να καπνίσεις

Το τσιγάρο συνοδεύει σχεδόν κάθε συναισθηματική κατάσταση. Στη λύπη, στον πόνο, στις χαρούμενες στιγμές, αλλά και σε εκείνες που αναδύουν αγωνία και αδιέξοδο, ο καπνός είναι εκεί για συντροφιά και παρηγοριά. Είναι αναμενόμενο επομένως κάθε φορά που νιώθεις τέτοιους είδους συναισθήματα να νιώθεις και έντονη την ανάγκη να καπνίσεις.

Το κάπνισμα είναι νόσος

Δώσε έμφαση σε αυτό. Γιατί αν το κατανοήσεις, θα καταλάβεις ότι η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια, αλλά για μια κατάσταση εθισμού, την οποία πολύ δύσκολα μπορείς να αντιμετωπίσεις χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια.

Είναι δύσκολο να κόψεις το κάπνισμα χωρίς βοήθεια

Μην αισθάνεσαι άσχημα, λοιπόν, αν έχεις αποτύχει πολλές φορές. Μόνο το 3-5% των καπνιστών καταφέρνουν να το κόψουν με τη δύναμη της θέλησης. Ένας τρόπος είναι και η ύπνωση.

Υπάρχει όμως τρόπος να τα καταφέρεις

Το ότι είναι δύσκολο να το κόψεις σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Θα πρέπει επίσης να μάθεις ότι έχεις πολλές πιθανότητες να τα καταφέρεις, αν απευθυνθείς σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Η στοχευμένη ιατρική υποστήριξη στα Ι.Δ.Κ μπορεί να αντιμετωπίσει τη χρόνια νόσο της εξάρτησης από τη νικοτίνη, καθώς αυξάνει πάνω από 35-55% το ποσοστό επιτυχίας διακοπής.

Τι είναι τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος

Το 2000 άρχισαν να λειτουργούν, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος (Ι.Δ.Κ) και αυτή τη στιγμή, με πρωτοβουλία και δράσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε), λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη.

Η Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε και Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., εξηγεί σχετικά με αυτά:

“Ο καπνιστής στα Ι.Δ.Κ. αντιμετωπίζεται ως ασθενής. Λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό του, εξετάζεται ιατρικά και στοιχειοθετείται τόσο το ιστορικό του σε σχέση με το κάπνισμα όσο και το προφίλ του ως καπνιστή. Ελέγχονται ακόμη κάποιες ιδιαίτερες παράμετροι, όπως σωματικό βάρος, εκπνεόμενο μονοξείδιο, αναπνευστική λειτουργία με σπιρομέτρηση, βαθμός εξάρτησης από τη νικοτίνη ή το κάπνισμα (χρησιμοποιώντας διεθνείς κλίμακες) κ.λ.π. Ανάλογα με το γενικότερο ιατρικό ιστορικό, το προφίλ του καπνιστή και το βαθμό εξάρτησης και λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς του κάθε καπνιστή, καθορίζεται η μέθοδος παρακολούθησης και θεραπείας της νόσου του καπνίσματος, που συνδυάζει ψυχολογική υποστήριξη – γενική ή εξειδικευμένη, όπου κρίνεται απαραίτητο -, με ασφαλή και αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία”.

Αν είσαι επομένως καπνιστής ή καπνίστρια…

…και θέλεις να κόψεις (επιτέλους) το κάπνισμα, έχεις τουλάχιστον μάθει όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Θέσε, λοιπόν, τον στόχο σου, αυτή τη φορά βαδίζοντας τον δρόμο που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Αυτή τη φορά θα τα καταφέρεις!

Διάβασε ακόμα:

Κόψε Το Τσιγάρο Και Φτάσε Τα 80

Επιτέλους! Τι Σε Σταματάει Να Το Κόψεις;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.