Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξεις, αν δε σε βοηθούν.
-Γιατί το τακτικό ζύγισμα δεν είναι αποτελεσματικό.


Προτού ξεκινήσω, θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω ότι για το κάθε έναν από εμάς μπορεί να λειτουργεί  κάτι τελείως διαφορετικό. Απλά επειδή μία μέθοδος απώλειας βάρους εφαρμόζεται από κάποιους με επιτυχία, σημαίνει ότι αυτή η μέθοδος δεν θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού. Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχουν δει θετικές αλλαγές στην υγεία και τη ζωή τους από μερικές από τις μεθόδους  που θα αναφερθούν πιο κάτω. Ωστόσο, με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να βρίσκεται συνεχώς σε δίαιτα και παρόλα αυτά, τα προβλήματα βάρους να παραμένουν, φαίνεται ότι πολλοί από εμάς μπορεί να κάνουμε ένα ή αρκετά από αυτά χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Τα σώματά μας ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διαφορετικά σε δεδομένες συνθήκες. Θα ήθελα λοιπόν να σου πω ότι μερικές από τις εξαιρετικά δημοφιλείς συνήθειες διατροφής και άσκησης μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο δεν βλέπει πρόοδο, παρά τη δίαιτα, την άσκηση ή και τα δύο.

Πολλές φορές, ο φόβος της αύξησης βάρους και η έλλειψη αποτελεσμάτων κάνει τους ανθρώπους αντί δοκιμάσουν μία νέα προσέγγιση, να δοκιμάζουν να τρώνε ακόμα λιγότερο ή να προπονούνται ακόμα περισσότερο. Θέτουν νέους περιορισμούς και νέους κανόνες στις δίαιτες, συνήθως ακόμη πιο αυστηρούς από τους τελευταίους. Αυτό, αντί να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, απλώς τονίζει τα πράγματα που ήδη δεν λειτουργούσαν.

Ακολουθεί λοιπόν μια γρήγορη αναλυτική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μπορείς να εγκαταλείψεις κάποιες  συνήθειες, εάν δεν εξυπηρετούν πλέον εσένα και την υγεία σου και τι πρέπει να κάνεις.

1) Μετράς θερμίδες ή χρησιμοποιείς μία εφαρμογή παρακολούθησης των γευμάτων σου

Μόλις καταλάβεις πώς μπορείς να εφαρμόσεις στη ζωή σου μια υγιεινή διατροφή, διοχέτευσε την προσπάθεια και την ενέργειά σου για να κάνεις τις σωστές επιλογές, και όχι απαραίτητα να τις παρακολουθείς.

Ανακάλυψε τι σημαίνει υγιεινή διατροφή. Αφαίρεσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου και εστίασε σε φρέσκα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και άπαχο κρέας. Φάε προσεκτικά. Όταν πεινάς φάε, αλλά μάθε να αναγνωρίζεις πότε αισθάνεσαι γεμάτος και σταμάτα προτού νιώσεις δυσφορία. Πιες πολύ νερό. Μην χάνεις χρόνο αναζητώντας σύντομους τρόπους απώλειας βάρους. Να θυμάσαι ότι τρώμε πάνω από όλα για καλή υγεία.

2) Χρησιμοποιείς εφαρμογή μέτρησης θερμίδων, άσκησης ή βηματομετρητή

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, οι μύες θα εξακολουθούν να δουλεύουν και το λίπος θα συνεχίζει να καίγεται ακόμα κι αν δεν φοράς τη συσκευή παρακολούθησης ως «μάρτυρα» στις προπονήσεις σου. Και πάλι, μόλις έχεις μια γενική ιδέα για το τι πρέπει να κάνεις, βγάλε τη συσκευή από πάνω σου και απλά γυμνάσου! Να είσαι παρόν και να ωθείς τον εαυτό σου και να νιώθεις ωραία με αυτό που κάνεις. Δεν χρειάζεσαι μια συσκευή παρακολούθησης για να ξέρεις ότι έχεις ωθήσει τον εαυτό σου ή ότι έχεις προπονηθεί σκληρά. Εάν χρησιμοποιείς αυτό το είδος τεχνολογίας για μήνες και δεν βλέπεις αποτελέσματα, εξέτασε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψεις αυτή τη τεχνολογία και να επικεντρωθείς στο να κάνεις focus στις προπονήσεις σου και) να προσπαθήσεις να είσαι γενικά ενεργός στη ζωή σου (χρησιμοποίησε τις σκάλες, περπάτα όταν μιλάς στο τηλέφωνο, κάνε διατάσεις στα διαλείμματα από τη δουλειά κ.λπ.).

3) Ζυγίζεσαι καθημερινά ή εβδομαδιαία

Συνήθιζα να ζυγίζομαι πολλές φορές την ημέρα. Ξέρω πώς αυτό το πράγμα μπορεί να σου γίνει εμμονή για όλη τη διάρκεια της ημέρας σου. Το θέμα είναι ότι το σωματικό βάρος ενός ατόμου κυμαίνεται συνεχώς και η ζυγαριά δεν είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος παρακολούθησης της υγείας σου, της προόδου σου ή της φυσικής κατάστασης του σώματός σου. Έχουμε ακούσει τόσες πολλές ιστορίες με το πριν και το μετά από ανθρώπους που μπορεί να φαίνονται 20 κιλά λιγότεροι αλλά στην πραγματικότητα έχουν αποκτήσει 10 κιλά μυς και φαίνονται πιο λεπτοί και πιο σφιχτοί. Αν λοιπόν ζυγίζεσαι τακτικά και δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θέλεις, σκέψου το ενδεχόμενο να αφαιρέσεις τη ζυγαριά από τη ζωή σου μια για πάντα! Πολλοί άνθρωποι που είχαν μια μακροχρόνια συνήθεια να ζυγίζονται βλέπουν άμεση βελτίωση στο σώμα τους μόλις πάψουν να το κάνουν.

4) Κάνεις γυμναστική για περισσότερες από 8 ώρες ή περισσότερες από 6 ημέρες την εβδομάδα

Όταν πρόκειται για άσκηση ισχύει η φράση «τα περισσότερα δεν είναι απαραίτητα και καλύτερα». Εάν έχεις αφιερώσει πάνω από 8 ώρες, ή 6 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα σε έντονες προπονήσεις και δεν βλέπεις αποτελέσματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το κάνεις με τον σωστό τρόπο.

Το πιο συνηθισμένο λάθος που βλέπω ότι κάνουν οι άνθρωποι είναι να κάνουν πάρα πολύ cardio workout ή πολύ HIIT με αποτέλεσμα αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό τους. Αυτά τα είδη άσκησης δεν πρέπει να γίνονται περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα – γιατί μπορεί αντ ‘αυτού να οδηγήσουν σε τραυματισμό και ασθένεια.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψιν είναι η διάρκεια των προπονήσεών σου. 40 λεπτά, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα είναι πραγματικά αρκετά, είτε είναι τρεις έως πέντε συνεδρίες της 1 ώρας, ή πέντε έως έξι συνεδρίες των 30 λεπτών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να χωρίσεις τις προπονήσεις σου. Όμως, όσον αφορά τη συχνότητα, εάν κάνεις 6-7 ημέρες κάθε εβδομάδα και δεν βλέπεις αποτελέσματα, μπορεί να επωφεληθείς από την προσθήκη μίας ή δύο ημερών ξεκούρασης ή πολύ ελαφρών προπονήσεων (όπως το περπάτημα ή το stretching). Η διάρκεια έχει επίσης σημασία. Εάν προπονείσαι για μια ώρα ή περισσότερο, 5 φορές την εβδομάδα και δεν βλέπεις αποτελέσματα, η ένταση, ο τύπος προπόνησης ή η διάρκεια μπορεί να επιβραδύνουν ή να σε εμποδίζουν να δεις αποτελέσματα.

5)Ακολουθείς μία αυστηρή δίαιτα με μείωση των θερμίδων

Πιστεύεις ότι το να τρως πολύ λίγο μπορεί να προκαλέσει σίγουρα μείωση βάρους; Όπως και με τα υπόλοιπα στοιχεία αυτής της λίστας, είναι περίπλοκο και εξαρτάται από πολλoύς παράγοντες. Γενικά όμως δεν χρειάζεται πραγματικά να πεινάς για να χάσεις βάρος και στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό σου. Μια δραστική μείωση των θερμίδων μπορεί να κάνει το σώμα σου να συγκρατήσει πεισματικά το λίπος, επιβραδύνοντας δυνητικά τον μεταβολισμό σου – κάτι που μπορεί να προκαλέσει θλίψη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ποια είναι η λύση; Παρόμοια με τις συμβουλές στο σημείο # 1 σε αυτό το άρθρο. Επικεντρώσου στο φαγητό για καλή υγεία, για ενέργεια και για να αισθάνεσαι ωραία. Εάν κάνεις έξυπνες επιλογές φαγητού και αντιλαμβάνεσαι τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου, δεν είναι απαραίτητο να μετράς ή να περιορίζεις τις θερμίδες, να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή να ακολουθείς οποιαδήποτε άλλη αυστηρή δίαιτα που έχει πολλούς “κανόνες”.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι απαιτείται ειλικρινής αυτοεξερεύνηση για να μάθεις τι ακριβώς λειτουργεί στον εαυτό σου. Αλλά αν θέλεις ένα υγιές, κατάλληλο σώμα που διατηρείται εύκολα με την πάροδο των ετών, μια έξυπνη, μέτρια προσέγγιση τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση είναι αυτό που πρέπει να στοχεύσεις.

Επομένως, εάν θέλεις να έχεις ένα υγιές σώμα και ένα υγιές μυαλό, θα πρέπει να ζείς καλά με έναν πιο φυσικό τρόπο που δεν σε κάνει να καταγράφεις κάθε γεύμα ή να ζυγίζεσαι κάθε πρωί, φορώντας συσκευές παρακολούθησης ή διατηρώντας ένα εξαντλητικό, άκαμπτο πρόγραμμα προπόνησης ή διατροφής που σε αφήνει να αισθάνεσαι διαρκώς πεινασμένος και εξαντλημένος.

Να θυμάσαι ότι θα πρέπει να τρως καλά και να αθλείσαι με στόχο να δημιουργήσεις μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό σου, και όχι να επικεντρώσεις ολόκληρη τη ζωή σου στο πως θα δείχνει η εικόνα σου ή τι αριθμό θα δείχνει η ζυγαριά σου.

Διάβασε ακόμα:

Ποιος τύπος άσκησης αυξάνει την ανθεκτικότητα στο στρες

Ποια είναι η ιδανική μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Author(s)

  • Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα στην Υδατοσφαίριση. Ασχολείται με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία και έχει κάνει πρωταθλητισμό στη Υδατοσφαίριση. Έχει εκπαιδευτεί και παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια πάνω στη μέθοδο Pilates και εργάζεται εδώ και χρόνια σε γυμναστήρια και Pilates Studio. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με το personal training.