Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η υπερβολική καλοσύνη κάποιες φορές ισοδυναμεί με αδυναμία.
-Γιατί οι συνάδελφοί σου μπορεί να αμφισβητήσουν τα κίνητρά σου.


Η ευγένεια και η καλοσύνη είναι προσόντα, αρκετά δυσεύρετα θα έλεγα, ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός κυριαρχεί. Αλλά είναι δυνατό να είσαι υπερβολικά καλός στο χώρο εργασίας; Και αν είναι πόσο καλός πρέπει να είσαι με τους συναδέλφους σου;

Η υπερβολική ευγένεια και καλοσύνη μπορεί να σε κρατάνε πίσω και να έχουν αρνητικά αποτελέσματα και για εσένα και για εκείνους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να είσαι φιλικός, αλλά μην φοβάσαι κιόλας να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, όταν χρειάζεται. Διάβασε παρακάτω τους λόγους που ίσως πρέπει να σταματήσεις να παραείσαι καλός, όπως τους εξηγεί ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, κοινωνιολόγος – σύμβουλος προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης.

Μπορεί να δείχνεις βαρετός

Η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να γίνει αντιληπτή ως παθητικότητα και αδιαφορία. Οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι είσαι βαρετός. Είναι πολύ καλό να είσαι ευγενικός, αλλά πρέπει να αναδεικνύεις και την προσωπικότητά σου.

Οι άνθρωποι μπορεί να μην σε ακούνε

Αν δυσκολεύεσαι να πεις όχι, οι άλλοι θα νομίζουν ότι το “όχι” σου είναι “ναι” και συνεχώς θα σε πείθουν να κάνεις πράγματα που δεν θες. Οι συνάδελφοί σου θα σε αντιμετωπίζουν σαν κάποιον που δεν μπορεί να πει όχι και ενδεχομένως να καταλήγεις να τους βοηθάς όλους στη δουλειά τους ενώ σταδιακά, θα προσελκύεις ανθρώπους που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι ενοχές που είπες όχι.

Οι άνθρωποι μπορεί να σε εκμεταλλευτούν

Κάποιοι μπορεί να ερμηνεύσουν την καλοσύνη σου ως δείγμα αδυναμίας και αυτό θα τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν θα υπερασπιστείς τον εαυτό σου και άρα είναι εύκολο να σε χειραγωγήσουν. Και μόλις αρχίσεις να κάνεις ό,τι σου ζητούν, μετά θα το περιμένουν.

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αυξημένες προσδοκίες για σένα

Μόλις αποκτήσεις τη φήμη ότι λες ναι σε όλα, οι άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν άσχημα όταν υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Αν αποφασίσεις να αλλάξεις και να σταματήσεις την ενδεχόμενη εκμετάλλευση, οι άνθρωποι θα απογοητευτούν αν αρνηθείς κάτι. Θα σε κατηγορήσουν ότι άλλαξες και παρότι η άρνησή σου μπορεί να είναι λογική, θα μοιάζει εγωιστική σε σύγκριση με την προηγούμενη στάση σου.

Ίσως μοιάζεις ύποπτος

Παρά τη θετική σου άποψη για τον κόσμο, δεν είναι όλοι καλοί συνεχώς και πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν αν έχεις απώτερα κίνητρα. Ίσως αρχίσουν να αναρωτιούνται τι θέλεις πραγματικά, ακόμα κι αν απλώς προσπαθείς να είσαι καλός άνθρωπος. Επιπλέον, το να είσαι πολύ καλός σε αποτρέπει από το να δημιουργήσεις αληθινές φιλικές σχέσεις με το αφεντικό και τους συνεργάτες σου.

Μπορεί να μην σε σέβονται

Αν είσαι υπερβολικά καλός όλη την ώρα, αυτό μπορεί να καταλήξει να είναι το μόνο πράγμα που θα βλέπουν κάποιοι σε σένα. Πιθανό αποτέλεσμα; Θα σε αγνοήσουν αν είσαι καλός όταν οι άλλοι δεν είναι, γιατί δεν δείχνεις ότι απαιτείς τον σεβασμό που αξίζεις.

Σπαταλάς πολύ χρόνο

Συμβιβάζεσαι και κάνεις πράγματα που αφορούν και ενδιαφέρουν τους άλλους. Αν αφιερώνεις όλο το χρόνο σου στο να βοηθάς τους άλλους, δεν θα έχεις πλέον χρόνο για να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και τα δικά σου project.

Ίσως καταλήξεις να αισθάνεσαι παραμελημένος

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες των άλλων. Χρειάζεται κάποιος να τις εκφράσει για να τις συνειδητοποιήσουν. Οι υπερβολικά καλοί άνθρωποι συχνά δεν καταφέρνουν να εκφράσουν πλήρως τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να μην τις λαμβάνουν υπόψη τους οι άλλοι. Αυτό μπορεί να σε κάνει δυσαρεστημένο στο χώρο εργασίας σου καθώς αν δείχνεις ότι είσαι πρόθυμος να κάνεις τα πάντα, ενδέχεται να μην σου αναθέσουν ποτέ αυτό που πραγματικά επιθυμείς.

Επομένως, μπορείς να καταλάβεις ότι η υπερβολική καλοσύνη μπορεί να καταλήξει αρνητική και να καταλήξεις το “παιδί για όλες τις δουλειές”. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσεις και στο άλλο άκρο. Δεν χρειάζεται να πάψεις να είσαι ευγενικός και φιλικός, γιατί πάντα υπάρχουν άνθρωποι που το εκτιμούν και δεν το εκμεταλλεύονται.

Απλώς να θυμάσαι να θέτεις τα όριά σου και να εκφράζεις τις απόψεις και τις επιθυμίες σου και έτσι θα κερδίσεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου.

Διάβασε ακόμα:

8 Τρόποι Για Να Μην Χάσεις Το Κίνητρο Για Τη Δουλειά Σου

Πώς Η Ανθεκτικότητα Σε Βοηθάει Να Χειριστείς Την Αποτυχία