Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε θα πάψεις να ενδιαφέρεσαι για την γνώμη των άλλων.
-Γιατί πρέπει να αξιοποιείς ποιοτικά το χρόνο σου.


Αν υπάρχει ένας λόγος που οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να γίνουν αυτό που ονειρεύονται, να φτάσουν εκεί που επιθυμούν και να εκφραστούν όπως βαθιά μέσα τους αισθάνονται, είναι γιατί ανησυχούν για τις απόψεις των άλλων.

Σίγουρα γνωρίζεις άτομα που έχουν τερματίσει τις δραστηριότητες που μόλις ξεκίνησαν,  που σταμάτησαν τις σπουδές τους πρόωρα, που δεν έκαναν το βήμα παραπάνω, που «έκαψαν» τα όνειρά τους, επειδή κάποιος τους εξέφρασε μια αντίθετη ή αρνητική γνώμη και, ίσως, τους παρέσυρε στο δικό του αρνητισμό, τη δική του μιζέρια και απαισιοδοξία.

Ενδεχομένως και εσύ ο ίδιος να έχεις βρεθεί στην ίδια θέση, «αφήνοντας» την ανησυχία για τις απόψεις των άλλων να εξουσιάζει το μυαλό σου. Εντούτοις, καθώς περνούν τα χρόνια, γίνεται πιο εύκολο να αντιληφθείς ότι ένα άτομο ανησυχεί για τις απόψεις τρίτων, διότι έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στις γνώμες των άλλων παρά στη δική του. H έλλειψη αυτοπεποίθησης δημιουργεί ανασφάλεια, η οποία με τη σειρά της τρέφει την ανησυχία.

Και σε αυτό το σημείο χρειάζεται να εστιάσουμε στο εξής: πριν αρχίσει ο καθένας να λέει τη γνώμη του, εσύ είχες ήδη σχηματίσει τη δική σου. Αντί να ανησυχείς για το τι λένε οι άλλοι για σένα, γιατί δεν αφιερώνεις χρόνο προκειμένου να καταφέρεις κάτι για το οποίο θα σε θαυμάσουν;

Πώς να ενεργήσεις

Όταν ανησυχείς για το τι λένε οι άλλοι για σένα, χάνεις χρόνο, χάνεις ουσία, χάνεις τον εαυτό σου. Αποστασιοποιείσαι από τις αγνές σκέψεις και επιθυμίες σου και γίνεσαι ένα με τη μάζα. Όμως, για να κάνεις αυτή την ανησυχία να πάψει να υπάρχει και να καταφέρεις κάτι αξιοθαύμαστο, οφείλεις να πιστέψεις σε σένα και να «κλείσεις» τα αυτιά σου σε άτομα και καταστάσεις που σε κρατούν μακριά από τον τελικό στόχο σου.

Θα πρέπει να συνηθίσεις ότι μερικά άτομα θα σε απογοητεύσουν. Θα πρέπει να αναμένεις ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν ή αποδεχτούν την πορεία σου και εξαιτίας αυτού, θα σε σχολιάσουν. Θα πρέπει να αποκτήσεις την επίγνωση πως, όταν μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις κάτι διαφορετικό, λίγοι είναι αυτοί που θα σταθούν στο πλευρό σου και θα αγκαλιάσουν την προσπάθειά σου.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης δημιουργεί ανασφάλεια, η οποία με τη σειρά της τρέφει την ανησυχία.

Περίεργα σχόλια και παράξενες συμπεριφορές είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψεις να εισχωρήσουν στο μυαλό σου και να καθορίσουν τη ζωή σου. Μην αφήσεις καμία άποψη «τρίτου» να γίνει η δική σου πραγματικότητα! Κι όπως λέει ο Robin Sharma: “Όλοι οι σπουδαίοι οραματιστές αρχικά γελοιοποιήθηκαν, πριν τελικά κερδίσουν”.

Τι μπορείς να κάνεις

Εκμεταλλεύσου τον χρόνο αποκλειστικά υπέρ σου. Δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον για τις δικές σου απόψεις, για το νέο σου ξεκίνημα, για το δικό σου έργο. Αξιοποίησε σοφά τις στιγμές περισυλλογής, με γνώμονα τις δικές σου επιθυμίες, χωρίς να αναλώνεσαι σε ανήσυχες σκέψεις που προσφέρουν μόνο αποπροσανατολισμό και απορροφούν άσκοπα τον χρόνο σου. 

Τι άλλο σου προτείνω

Επικέντρωσε την προσοχή σου στην ποιοτική αξιοποίηση χρόνου. Προφύλαξε το μυαλό σου από την ανησυχία. Δούλεψε για κάτι που όλοι θα θαυμάσουν.

Και να θυμάσαι πως όταν μοχθείς για κάτι σπουδαίο, κάτι υπέρλαμπρο, κάτι αξιοθαύμαστο, ως δια μαγείας οι απόψεις των άλλων παύουν να σε επηρεάζουν.

Διάβασε ακόμα:

Εγώ Δεν Ξέρω; Αυτός Δεν Καταλαβαίνει

Πώς Να Διαχειριστείς Μια Προσωπική Κρίση Χωρίς Να Επηρεαστεί Η Δουλειά Σου

Author(s)

  • Ο Άγγελος Μπορονικολός είναι ένθερμος υποστηρικτής της Προσωπικής Ανάπτυξης και της Αυτοβελτίωσης. Αυτή την περίοδο κάνει τα πρώτα του βήματα ως Motivational Coach και παράλληλα έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα «Success Calling», με σκοπό να παρακινήσει τους νέους ανθρώπους να υιοθετήσουν ένα νέο και παραγωγικό τρόπο σκέψης που θα τους οδηγήσει στην Επιτυχία. Όραμά του είναι να ενισχύσει τους ανθρώπους να αντιληφθούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν.