Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι προτιμούν οι εργαζόμενοι, όταν θέλουν να συγκεντρωθούν.
-Ποια είναι τα πλεονεκτήμα της εξ αποστάσεως εργασίας.


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα για το 2020 είναι η ταχύτητα των εργασιακών αλλαγών. Το ποσοστό των ανθρώπων που δουλεύουν εξ αποστάσεως εκτινάχθηκαν από το 31% στο 62% σε ένα μήνα. Έτσι, οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους μπορεί να αποσυνδεθεί από το γραφείο.

Σε μια κρίση, οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν. Πολλοί οργανισμοί προσπάθησαν να αναπαράγουν το εργασιακό περιβάλλον. Κάθε meeting μετατράπηκε σε ένα αντίστοιχο Zoom call. Αλλά πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία. Όταν εργάζεσαι εξ αποστάσεως, δε χρειάζεται να αναπαράγεις απόλυτα το εργασιακό περιβάλλον. Για την ακρίβεια, δεν πρέπει. Αντίθετα, πρέπει να οικοδομήσεις ενσυνείδητα την εβδομάδα σου, ανάλογα με τα πλεονεκτήματα κάθε τοποθεσίας. 

Η αρνητική πλευρά του παραδοσιακού γραφείου

Παρόλο που τα γραφεία διευκολύνουν την κοινωνικοποίηση, μπορεί να αποτελούν και περισπασμό. Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι έπρεπε να ολοκληρώσουν ορισμένα projects, μόνο το 8% προτίμησε το γραφείο τις ώρες δουλειάς. Σχεδόν οι μισοί (49%) επέλεξαν το σπίτι τους.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένες καθορισμένες ώρες εργασίας, που δεν λειτουργούν εξίσου καλά για όλους. Πολλοί άνθρωποι κάνουν την καλύτερη δουλειά τους το πρωί, αλλά ο εξαναγκασμός του 9% των βραδινών τύπων να πάνε στο γραφείο στις 9 π.μ δεν βγάζει νόημα, αν δεν γίνει ουσιαστική δουλειά εκείνη την ώρα. Για την ακρίβεια, μπορεί να είναι κακό για την υγεία τους.

Όταν η ζωή επιστρέψει στην “κανονικότητα”, λίγοι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Το πιο πιθανό μοντέλο θα είναι ένα υβρίδιο, με πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στο γραφείο 2-3 μέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες να εργάζονται από το σπίτι. Με αυτό το υβρίδιο, η καλύτερη επιλογή θα είναι οι ομάδες να εστιάσουν στα θετικά και των 2 τοποθεσιών. 

Τι διαφοροποιεί την εργασία από το σπίτι

Οι μέρες από το σπίτι μπορούν να διαμορφωθούν με κριτήριο την ευελιξία. Οι ομάδες μπορούν να ορίσουν ορισμένες ώρες εργασίας (πχ 10-2) και μετά να επιτρέψουν στους εργαζομένους να δουλέψουν ανάλογα με τις οικογενειακές τους συνθήκες και το στυλ εργασίας τους. Επιπλέον, οι μέρες από το σπίτι μπορούν να οργανωθούν γύρω από την ατομική και στοχευμένη δουλειά και οι μέρες στο γραφείο μπορούν να είναι πιο κοινωνικές. Όταν οι άνθρωποι είναι στο γραφείο, ίσως μπορούν να κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα και να χτίσουν το είδος της εμπιστοσύνης που τους επιτρέπει να συνεργάζονται καλά, ακόμα κι αν δεν βλέπονται συχνά. Και πάνω απ’ όλα, οι μέρες από το σπίτι μπορούν να επιτρέπουν την άνεση και μια πιο χαλαρή νοοτροπία.

Οι άνθρωποι παραμένουν αφοσιωμένοι όταν κάνουν πρόοδο σε απαιτητική και ουσιαστική δουλειά. Ένα γραφείο στο σπίτι δεν πρέπει να μιμείται ένα παραδοσιακό γραφείο-γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δουλεύει τόσο καλά.

Διάβασε ακόμα:

Έχεις δίκιο! Δουλεύεις περισσότερο και κάνεις περισσότερα meetings

3 συνήθειες που βλάπτουν την αποδοτικότητά σου

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.