Ίσως το έχεις συνειδητοποιήσει, ίσως και όχι, αλλά ως φροντιστής χρειάζεσαι στιγμές δημιουργικότητας στη ζωή σου όχι μόνο για να αποφορτιστείς και να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά και για να βελτιώσεις τη ζωή σου και τη ζωή του αγαπημένου σου προσώπου. 

Αν μια έξοδος για να απολαύσεις μια ταινία και ένα δείπνο ή ένα ταξίδι σε έναν αγαπημένο προορισμό αποτελούν προκλήσεις, τότε σίγουρα πρέπει να ενισχύσεις την δημιουργικότητά σου. Γιατί αν δεν φροντίσεις πρώτα εσένα, πώς θα μπορέσεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό στο άτομο που φροντίζεις; Πώς όμως θα αυξήσεις τη δημιουργικότητα στην καθημερινότητά σου και θα “χωρέσεις” στη ζωή σου περισσότερες στιγμές χαράς; Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις: 

1.Σκέψου τι σου λείπει περισσότερο

Το πρώτο βήμα για να γίνεις δημιουργικός είναι να σκεφτείς αρχικά τι θα σε ευχαριστούσε περισσότερο να κάνεις. Για παράδειγμα, αν σου λείπει ο κινηματογράφος με τους φίλους σου και αν δεν έχεις την δυνατότητα να φύγεις από το σπίτι, μπορείτε να οργανώσετε μια βραδιά ταινίας, όπου θα δείτε την ίδια ταινία, την ίδια ώρα, αλλά ο καθένας σπίτι του. Μπορείτε να ανταλλάσσετε μηνύματα όσο προχωράει η ταινία και να μιλήσετε για αυτήν μετά μέσω βιντεοκλήσης. Μπορείς μάλιστα να καθιερώσεις μία “ημέρα ταινίας”, ώστε όλοι σου οι φίλοι να ξέρουν ότι η για παράδειγμα η Πέμπτη είναι ομαδική βραδιά ταινίας. Αν σου λείπουν οι φίλοι σου και για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να τους συναντήσεις, μπορείς να κανονίσεις διαδικτυακές συναντήσεις όπου θα μιλάτε με δύο ή και περισσότερα άτομα καθημερινά για να μοιράζεστε τα προβλήματά σας και ό,τι άλλο σας απασχολεί, να μην χάνετε την μεταξύ σας επαφή και το βασικότερο; Να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι μόνος αλλά έχεις ανθρώπους που σε στηρίζουν και είναι δίπλα σου – ακόμα και αν είναι μακριά σου. 

2.Σκέψου τι σου αρέσει να κάνεις

Υπάρχει κάτι που αγαπάς και το έχεις εγκαταλείψει ή δεν το έχεις ξεκινήσει ακόμα επειδή δεν έχεις χρόνο να το κάνεις, καθώς είσαι απασχολημένος με τη φροντίδα του αγαπημένου σου προσώπου ή και την δουλειά σου (αν εργάζεσαι); Αρχικά υπάρχουν πολλά δωρεάν διαδικτυακά προγράμματα που σου επιτρέπουν να μάθεις οτιδήποτε. Επομένως, βρες χρόνο για εσένα, κάνε κάτι για τον εαυτό σου και ξεκίνα αυτό που θέλεις: μία καινούργια γλώσσα, μαθήματα ζωγραφικής, πειραματίσου με συνταγές, παίξε με επιτράπεζια ή φτιάξε παζλ που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι αγχολυτικά, διάβασε ένα βιβλίο ή γίνε μέλος μια διαδικτυακής λέσχης βιβλίου. Βάλε στόχο κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα να αφιερώνεις χρόνο σε μία δραστηριότητα που σε γεμίζει και που την άφηνες πίσω. Ακόμα κι αν έχεις μόνο 15 λεπτά στη διάθεσή σου μια φορά την εβδομάδα, είναι και αυτό μία πρόοδος.

3.Ονόμασε τα προβλήματα 

Κάθε φροντιστής αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν και καλείται να χειριστεί. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η αναγνώρισή του. Οπότε, αφιέρωσε λίγο χρόνο και φτιάξε μία λίστα με τα πράγματα που θα ήθελες να αλλάξουν και στη συνέχεια σκέψου μόνος ή με την βοήθεια των δικών σου ανθρώπων τους τρόπους για να αλλάξουν. Για παράδειγμα, αν ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών σας ενοχλεί, ίσως υπάρχει τρόπος να συναντάτε ένα φίλο σας σε εξωτερικό χώρο με ασφάλεια και εφόσον η κατάσταση του ατόμου που φροντίζεις το επιτρέπει ή να προγραμματίσετε μια εβδομαδιαία συνάντηση μέσω internet. 

Να θυμάσαι ότι στιγμές δημιουργικότητας στην καθημερινότητά σου ως φροντιστής, θα σε βοηθήσουν να κάνεις κάτι για εσένα. Και όταν φροντίζεις τον εαυτό σου, φροντίζεις και τους άλλους καλύτερα.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί το χιούμορ είναι απαραίτητο στην ζωή ενός φροντιστή και πώς θα το συμπεριλάβεις στην δική σου

Είσαι φροντιστής; Μάθε να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου