Πώς ξεκίνησε η ιδέα του we4all;

Κάθε χρόνο, τα καλοκαίρια υπήρχε θυμός και λύπη για τις καταστροφές που συνέβαιναν στα δάση μας από τις πυρκαγιές. Όταν συνέβη η καταστροφή στο Μάτι Αττικής, ήταν για εμάς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφασίσαμε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε από κάποιον άλλο να πάρει υπευθυνότητα, παρά από τον ίδιο μας τον εαυτό. Τότε ξεκίνησε η ιδέα της we4all με σκοπό να βοηθήσουμε την Γη να γιατρέψει τις πληγές της και να θυμίσουμε στους Ανθρώπους ότι αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας, προτού να είναι αργά.

Προσφορά, εθελοντισμός, όραμα, αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για εσάς; Τι κερδίζετε και τι προσφέρετε μέσα από αυτές;

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να φροντίζει το σπίτι του. Δεν θα πέταγε κανείς σκουπίδια στο πάτωμα, ούτε θα του έβαζε φωτιά. Το μόνο που χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας είναι ότι το «σπίτι» μας δεν περιορίζεται στους τοίχους μόνο. Αλλά είναι αυτός ο Πλανήτης. Αν ο κόσμος το καταλάβαινε αυτό, τότε αυτόματα, από μόνος του, θα το φρόντιζε περισσότερο. Για εμάς είναι πολύ μεγαλύτερη χαρά να ξέρουμε ότι μια Κυριακή, αντί να πάμε δύο ώρες για καφέ, φυτεύουμε 500 δέντρα. Να ξέρουμε πως ό,τι κάνουμε στη ζωή μας έχει σαν αποτέλεσμα ο πλανήτης να γίνεται πιο πράσινος, πιο καθαρός και οι άνθρωποι πιο χαρούμενοι. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουν μέσα τους την φλόγα της προσφοράς προς το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο. Το μόνο που χρειάζονται είναι κάποιον να τους ενώσει, να τους οργανώσει και να τους δείξει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Πόσο εύκολο είναι να βάλει κάποιος τον εθελοντισμό και την προσφορά στη ζωή του.

Είναι το πιο εύκολο πράγμα. Θα μπορούσε να ξεκινήσει απλά κρατώντας μια σακούλα και γάντια όταν κάνουμε μια βόλτα στο βουνό ή την παραλία και μαζεύοντας τα σκουπίδια που συναντάμε κάνοντας το μέρος πιο όμορφο, ή θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια ομαδική δράση που διοργανώνουμε εμείς ή οποιοσδήποτε άλλος περιβαλλοντικός οργανισμός. Χρειάζεται μόνο η θέληση και η απόφαση να σπάσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα και να κάνουμε κάτι για την φύση.

Ποιες είναι οι κύριες δράσεις σας;

Στη we4all μέχρι σήμερα ασχολούμαστε με αναδασώσεις και δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς δασών και ακτών, ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και προστασία του περιβάλλοντος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν μέσα τους την φλόγα της προσφοράς προς το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της ομάδας σας και να συμβάλλει στο έργο σας;

Μπορεί να έρθει σε μια δράση μας χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και να συμμετέχει μαζί μας. Διαφορετικά μπορεί να επισκεφτεί το site μας και να μάθει περισσότερα για εμάς ή να συνεισφέρει με μια δωρεά ή αγοράζοντας κάποιο προϊόν που υποστηρίζει τις δράσεις μας.

Πιστεύετε ότι η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών μπορεί να αλλάξει τις “κακές” συνήθειες των ανθρώπων και να σώσει τον πλανήτη;

Αναμφισβήτητα, τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Είναι τόσο σημαντικό να παίρνουν τα σωστά μαθήματα και την κατάλληλη γνώση από νωρίς, και βλέπουμε ότι ανεξαιρέτως όλα τα παιδιά που έρχονται στις δράσεις μας, αγαπάνε αυτό που κάνουν και προσφέρουν με χαρά. Είναι συνεπώς αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειάς μας.

Πώς αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που συναντάτε;

Δυσκολίες υπάρχουν σε κάθε εγχείρημα, ειδικά σε κάτι που προσπαθεί να κάνει τον άνθρωπο να αλλάξει τις συνήθειές του για το καλό του. Είχαμε και έχουμε δυσκολίες με τη γραφειοκρατία και διάφορα, όμως όταν υπάρχει θέληση, επιμονή και οργάνωση, οι δυσκολίες ξεπερνιούνται και γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί.

Έχετε «μικρά μυστικά» και τρόπους που σας βοηθούν να βρείτε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Το μυστικό είναι η αγάπη και το πάθος μας για αυτό που κάνουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι «Αν όχι εμείς, τότε Ποιος;» και άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια για απογοητεύσεις. Ο άνθρωπος είναι ικανός να καταφέρνει τα πάντα και να βρίσκει λύσεις σε οτιδήποτε αν πιστέψει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, και δυστυχώς βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα με την κατάσταση του πλανήτη.

Ποια είναι τα όνειρα και οι στόχοι σας;

Όνειρό μας είναι να δούμε την ανθρωπότητα να συνυπάρχει σε αρμονία με τη φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής. Το πετυχαίνουμε αυτό καθημερινά όταν όλο και περισσότερος κόσμος ενώνεται με το όραμά μας, είτε με τον οργανισμό μας είναι από μόνος του. Στόχος μας για φέτος είναι να πετύχουμε τις 50.000 δέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η κατάσταση με την πανδημία μας έχει λίγο επιβραδύνει, αλλά μας δίνει και την ευκαιρία να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε καλύτερα.

Μία από τις δράσεις σας είναι και η Περιβαλλοντική Συμμαχία. Πώς λειτουργεί;

Με την we4all έχουμε δημιουργήσει την Περιβαλλοντική Συμμαχία από εταιρείες και επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και συγκεκριμένα στο περιβάλλον. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί και καταφέρνουμε περισσότερα. Μεγαλύτερες ή μικρότερες εταιρείες συνεισφέρουν στο όραμά μας με οποιονδήποτε τρόπο και εντάσσονται στη συμμαχία μας.

Έχετε κάποιο motto που σας δίνει δύναμη;

Αυτός ο πλανήτης είναι το σπίτι μας.

Ποιος είναι ο thrive στόχος σας; Από που πιστεύετε ότι πηγάζει η εσωτερική μας ευημερία;

Η εσωτερική ευημερία του καθενός έγκειται στο να αναγνωρίσει τί είναι αυτό που κάνει τον ίδιο να έχει πάθος με το «παιχνίδι» της ζωής και να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι, αντί να προσπαθεί συνεχώς να ακολουθεί στόχους που του είπαν ότι πρέπει να ακολουθεί. Όταν είσαι αληθινός με αυτό που είσαι, τότε η ζωή έχει νόημα και ότι κάνεις το κάνεις με αγάπη.


H we4all είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τη Γη να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι αυτός ο Πλανήτης είναι το σπίτι μας, προτού να είναι αργά. Μάθε περισσότερα για το πώς μπορείς να βοηθήσεις και γίνε και εσύ μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας.

Author(s)