Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αποφύγετε τη γκρίνια των μικρών παιδιών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
-Πώς να απασχολήσετε τα παιδιά σας εποικοδομητικά και ευχάριστα.


Οι εξορμήσεις των Σαββατοκύριακων και οι σύντομες διακοπές είναι στο πρόγραμμα των οικογενειών όλο τον χρόνο. Όσο διασκεδαστικό και να είναι όμως το ταξίδι με τα παιδιά μας, κάποιες φορές σπαζοκεφαλιάζουμε πώς να τα απασχολήσουμε, ειδικά στα μεγάλα ταξίδια, γιατί τα παιδιά ως γνωστόν δεν έχουν υπομονή και κάθε τρεις και λίγο ρωτάνε την κλασσική ερώτηση «πότε φτάνουμε;” . Γι’ αυτό σας παραθέτω μερικές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περάσετε ένα άκρως διασκεδαστικό ταξίδι χωρίς γκρίνια.

Επιτρέψτε τα… τραγούδια

Βάλτε στα παιδάκια σας να ακούνε τα αγαπημένα του τραγουδάκια και αφήστε τα να διασκεδάσουν παροτρύνοντάς τα να τραγουδούν τους στίχους. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το παιδί σας στις διαδικασίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να αισθανθεί χρήσιμο. Αναθέστε του μια αρμοδιότητα, για παράδειγμα, να σας ειδοποιεί κάθε φορά που ανάβει πράσινο φανάρι.

Εστιάστε στη διαδρομή

Σχολιάστε παρέα το τοπίο και αυτά που βλέπει το παιδί από το παράθυρό του. Διαβάστε δυνατά τις πινακίδες από τα χωριά ή παροτρύνετε το παιδί να διαβάσει τις πόλεις και τα χωριά που περνάτε. Αυτό θα του αρέσει ιδιαίτερα αν έχει πρόσφατα κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης.

Παίξτε παιχνίδια λέξεων

Όπως να βρείτε μία λέξη για κάθε γράμμα της αλφαβήτου.
Η αλφαβήτα ξεκινά και ο σκοπός είναι, ακούγοντας τη φωνούλα (ααα και όχι άλφα) να βρει ο καθένας με τη σειρά του μία λέξη που ξεκινά από αυτήν. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, τοποθετήστε το γράμμα μέσα στη λέξη ή στο τέλος της. Π.χ. κάστρο, σύννεφα. Πρόκειται για μια εξαιρετική άσκηση, που βοηθάει στην απόκτηση φωνολογικής επίγνωσης.

Εφοδιαστείτε με ηχογραφημένα παραμύθια

Επειδή το παιδί σας μπορεί να ζαλιστεί διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παραμύθι προτιμήσετε καλύτερα για τα ταξίδια τα ηχογραφημένα παραμύθια τα οποία μπορείτε να ακούτε και να σχολιάζετε μαζί.

Πείτε τους… ιστορίες

Τα περισσότερα παιδιά διασκεδάζουν ακούγοντας ιστορίες, ειδικά αν αυτές περιλαμβάνουν αστεία. Επίσης, τους αρέσει πολύ να ακούν για το μέρος που πρόκειται να επισκεφθούν, καθώς και να το φαντάζονται. Καθώς επίσης και για τα ταξίδια που κάνατε όταν ήσασταν εσείς παιδιά μαζί με τους γονείς σας.

Πάρτε μαζί σας οδικό χάρτη

Αφού τους δείξετε στο σπίτι πώς χρησιμοποιείται, αναθέστε τους να αναζητήσουν περιοχές όπως το χωριό του ενός παππού και του άλλου ή μέρη που έχετε ταξιδέψει μαζί. Εκτός από ευχάριστη απασχόληση είναι παράλληλα κι ένα ευχάριστο μάθημα γεωγραφίας μαθαίνοντας τα μέρη της Ελλάδας.

Αν τώρα σας φαίνεται γολγοθάς ένα ταξίδι με μικρά παιδιά, εγώ θα έλεγα να το απολαύσετε όσο πιο δημιουργικά και ξέγνοιαστα μπορείτε γιατί τα χρόνια περνάνε πάρα πολύ γρήγορα. Σε λίγα χρόνια δεν θα ακούτε τίποτα από το πίσω κάθισμα γιατί είτε θα έχουν μεγαλώσει και θα ακούν τη μουσική τους ή θα μιλάνε με τους φίλους τους στο τηλέφωνο ή θα ασχολούνται με gadgets ή δεν θα έρχονται πια μαζί σας γιατί θα πηγαίνουν διακοπές με τους φίλους τους.

 

Διαβάστε περισσότερα στο workingmoms.gr.

Διάβασε ακόμα:

15 Συμβουλές Για Να Μεγαλώσεις Ένα Παιδί Με Αυτοπεποίθηση

Γιατί Είναι Απαραίτητο Να Βγαίνει Το Παιδί Σου Έξω

Author(s)

  • Έφη Αργυροπούλου

    Συγγραφέας-Blogger

    Η Έφη Αργυροπούλου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.