Ξέρεις ότι οι δυσκολίες σε ενώνουν με τους γύρω σου; Ο Emile Durkheim υποστηρίζει πως σε περιόδους πολέμου μειώνονται τα ποσοστά αυτοκτονιών και οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά, με αποτέλεσμα – όσο παράδοξο και αν φαίνεται – να βελτιώνουν την πνευματική τους υγεία. Ερευνητές παρατήρησαν πως το ίδιο συνέβαινε κατά την διάρκεια των εμφυλίων πολέμων της Ισπανίας, της Αλγερίας, του Λιβάνου και της Ιρλανδίας. Αντίστοιχα, ο H. A. Lyons, Ιρλανδός ψυχολόγος παρατήρησε πως τα περιστατικά κατάθλιψης μειώνονται κατά την διάρκεια ενός πολέμου.

Όσο παράλογα και αν φαίνονται αυτά τα ευρήματα, οι δυσκολίες και οι φυσικές καταστροφές ενώνουν τους ανθρώπους. Γιατί, όπως υποστηρίζει ο Lyons, οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ καλύτερα όταν νιώθουν ότι ανήκουν σε μία ομάδα, σε μία κοινωνία. Όταν έχουν υποστήριξη, αλληλοκατανόηση και βοήθεια.

Υπάρχουν φορές που όλοι μας νιώθουμε πολύ αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι και κάποιες άλλες που αισθανόμαστε μόνοι και αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Χρειαζόμαστε λοιπόν να νιώσουμε ότι ανήκουμε σε μία κοινωνία και σε μία ομάδα για να αισθανθούμε ότι προσφέρουμε, ότι έχουμε υποστήριξη και εμπιστοσύνη, ότι αποκτάμε μεγαλύτερη δύναμη ψυχής, ότι είμαστε περισσότερο χαρούμενοι και ολοκληρωμένοι, ότι έχουμε καλύτερη ψυχική ευεξία αλλά και ότι μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις. Θέλουμε να ανήκουμε σε μία ομάδα, γιατί έτσι η ζωή μας αποκτά σκοπό και νόημα.

Θέλουμε να ανήκουμε σε μία ομάδα, γιατί έτσι η ζωή μας αποκτά σκοπό και νόημα.

Στον κόσμο του σήμερα που η έννοια της κοινωνίας εκλείπει, πώς μπορείς να έρθεις κοντά με τους γύρω σου; Ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις την δική σου μικρή κοινωνία, την δική σου ομάδα που θα αποτελείται από άτομα πολύ κοντινά σου.

Ακολουθούν 3 μυστικά που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

1) Βάλε στην ομάδα σου τα πιο κοντινά σου άτομα και εκείνα που θαυμάζεις

Έχεις φτιάξει το πλάνο σου; Ξέρεις ποια άτομα θα περιλαμβάνει η ομάδα σου; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Η ομάδα σου πρέπει να αποτελείται από άτομα που θαυμάζεις και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Γιατί είτε το θέλεις είτε όχι θα επηρεαστείς από όσους υπάρχουν γύρω σου. Πρόσεξε λοιπόν να συμπεριλάβεις στην ομάδα σου τα άτομα που πραγματικά θέλεις και όχι αυτά που πρέπει γιατί αυτό θα σου δημιουργήσει προβλήματα. Οπότε σκέψου πολύ προσεκτικά ποιους θέλεις να είναι γύρω σου και ποιους θαυμάζεις. Και προχώρησε στο επόμενο βήμα.

2) Συναντήσου συχνά με την ομάδα σου

Αν δεν συναντιέσαι συχνά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σου, τότε η όλη σου προσπάθεια θα αποτύχει, γιατί δεν θα μπορέσεις να δεθείς μαζί τους και να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. Δώσε προτεραιότητα στους φίλους και την οικογένειά σου. Κάνε ένα πλάνο να συναντιέστε μία φορά την εβδομάδα ή τον μήνα και προσπάθησε να το τηρήσεις. Γιατί η συνέπεια είναι το κλειδί.

3) Αγωνίσου, βοήθησε και γιόρτασε μαζί με την ομάδα σου

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο μαζί σε πράγματα που σας ευχαριστούν. Αθληθείτε, παίξτε παιχνίδια, κάντε εθελοντική εργασία ή δημιουργήστε κάτι καινούργιο, μαζί. Αν θέλεις να δεθείτε ακόμα περισσότερο, κάνε κάτι για το οποίο θα χρειαστεί να παλέψετε και να αγωνιστείτε. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον και γιορτάστε μαζί ότι έχετε καταφέρει.

Η δημιουργία της δικής σου ομάδας θα δώσει νόημα και σκοπό στη ζωή τη δική σου και των γύρω σου. Και θα σας χαρίσει την ευημερία που αναζητάτε.

Διάβασε ακόμα:

Ένας Ειδικός Εξηγεί Γιατί Είναι Λάθος Να Αναρωτιέσαι Πώς Θα Βρεις Το Νόημα Της Ζωής Σου

Το Μυστικό Που Έψαχνες Για Να Είσαι Πιο Ευτυχισμένος

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.