Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο συχνά να επισκέπτεσαι το γονιό σου.
-Πότε είναι αποτελεσματική η εξ αποστάσεως φροντίδα.


Η φροντίδα ενός ηλικιωμένου γονιού με άνοια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και ο πήχης δυσκολίας ανεβαίνει σημαντικά όταν εκείνος μένει μακριά και τα παιδιά του αδυνατούν να βρίσκονται κοντά του λόγω εργασίας και άλλων υποχρεώσεων. 

Αν κι εσύ βιώνεις τις προκλήσεις μιας τέτοιας κατάστασης, τότε ανήκεις στο ένα τρίτο αυτών που φροντίζουν τους γονείς τους από απόσταση. Ορίστε μερικές συμβουλές για να κάνεις τη εξ αποστάσεως φροντίδα ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Αν ο κύριος φροντιστής είσαι εσύ:

Παρακολούθησε την πορεία της υγείας του γονιού σου 

Συνάντησε τον γιατρό που τον παρακολουθεί και χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης. Ζήτα να σε ενημερώνει για την πορεία της νόσου και τις αλλαγές στη φαρμακευτική του αγωγή.

Δημιούργησε ένα τοπικό δίκτυο υποστήριξης

Ενημέρωσε τους ανθρώπους με τους οποίους ο γονιός σου έρχεται συχνά σε επαφή (π.χ. συγγενείς, φίλους, τους υπαλλήλους του φαρμακείου) για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και ζήτησέ τους να σε ειδοποιήσουν άμεσα αν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό. Βρες τουλάχιστον δύο άτομα που μένουν κοντά στον γονιό σου και που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν πρακτική βοήθεια αν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.

Κράτα ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας

Βεβαιώσου ότι ο γονιός σου, τα άτομα που εμπλέκονται στη φροντίδα του και ο γιατρός του ξέρουν πού μπορούν να σε βρουν.

Επικοινώνησε τακτικά

Επίλεξε σταθερές μέρες και ώρες ώστε ο γονιός σου να περιμένει το τηλεφώνημά σου. Τα τηλεφωνήματα δεν είναι απαραίτητο να διαρκούν πολλή ώρα. Ρώτησέ τον για την κατάσταση της υγείας του, την καθημερινότητά του και τη διάθεσή του. Άκου προσεκτικά και κάνε ερωτήσεις ώστε να διαπιστώσεις μήπως συμβαίνει κάτι που δεν σου λέει γιατί ντρέπεται ή δεν θέλει να σε στενοχωρήσει.

Μάθε να διακρίνεις τις πραγματικά επείγουσες καταστάσεις

Μερικές φορές, αυτό που ακούγεται σαν έκτακτη ανάγκη, μπορεί να μην είναι παρά ένα παράπονο ή μια έκκληση για περισσότερη προσοχή. Μην αφήνεις τις ενοχές να σε οδηγούν σε σπασμωδικές κινήσεις.

Ενημερώσου για τις τοπικές υπηρεσίες

Μάθε αν υπάρχουν υπηρεσίες που να παρέχονται στους ηλικιωμένους από την τοπική κοινότητα (όπως π.χ. δωρεάν βοήθεια στο σπίτι).

Διασφάλισε ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης

Είναι σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση στο σπίτι του γονιού σου ανά πάσα στιγμή. Δώσε ένα κλειδί του σπιτιού σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης ή κρύψε ένα αντικλείδι έξω από το σπίτι σε ασφαλές σημείο ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορεί κάποιος να μπει μέσα.

Μη στηρίζεσαι μόνο στο τηλέφωνο

Δεν μπορείς να μάθεις από το τηλέφωνο όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκέψου το γονιό σου ώστε να δεις πώς είναι στην πραγματικότητα η κατάστασή του. Μπορείς να διαπιστώσεις αν ο γονιός σου χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ελέγχοντας τις συνθήκες διαβίωσής του:

Υπάρχουν τρόφιμα στο ψυγείο; Υπάρχουν φαγητά που είναι χαλασμένα ή προϊόντα που έχουν λήξει;

Υπάρχουν λογαριασμοί που δεν έχουν πληρωθεί ή αλληλογραφία που δεν έχει ανοιχτεί;

Είναι οι χώροι του σπιτιού επαρκώς καθαροί και τακτοποιημένοι;

Είναι η εμφάνιση του γονιού σου προσεγμένη και κατάλληλη; Φροντίζει επαρκώς την προσωπική του υγιεινή;

Συνεχίζει να κάνει τα πράγματα που έκανε πάντα;

Αντίστοιχα, τακτικοί έλεγχοι (ακόμα και απροειδοποίητοι) θα πρέπει να γίνονται και στην περίπτωση που ο γονιός σου ζει σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ή μένει στο σπίτι του με τη φροντίδα επαγγελματία φροντιστή.

Η εξ αποστάσεως φροντίδα που προσφέρεις θα είναι πολύ αποτελεσματικότερη αν το βασικό σου κίνητρο είναι η αγάπη και όχι οι τύψεις.

Οργάνωσε από πριν τις επισκέψεις σου

Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις όσο το δυνατόν περισσότερα στο διαθέσιμο χρόνο. Γι’ αυτό:

Αν πρέπει να συναντήσεις το γιατρό του γονιού σου, κλείσε ραντεβού εγκαίρως.

Απόφυγε να βγάλεις εντελώς τον ηλικιωμένο από την καθημερινή του ρουτίνα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να του προκαλέσει σύγχυση και εκνευρισμό.

Ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις προτιμήσεις του γονιού σου, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί κάνοντας περιπάτους, βλέποντας άλμπουμ με φωτογραφίες, ακούγοντας μουσική ή απλά συζητώντας. Το γεγονός ότι μπορεί μετά να μην θυμάται πολλά απ’ όσα κάνατε παρέα δεν έχει καμία σημασία. Απολαύστε τη χαρά της στιγμής.

Μην παραλείψεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο στους ανθρώπους που έχουν στο νου τους τον γονιό σου όλο τον καιρό που εσύ είσαι μακριά.

Να είσαι ρεαλιστής. Άφησε για κάποια επόμενη επίσκεψη πράγματα που δεν προλαβαίνεις να κάνεις.

Αν ο κύριος φροντιστής δεν είσαι εσύ:

Στήριξε

Η σημαντικότερη πτυχή του ρόλου σου είναι να στηρίξεις τον κύριο φροντιστή. Συμβούλεψε, καθοδήγησε, πρότεινε ιδέες, αλλά θυμήσου ότι η τελική απόφαση ανήκει στον άνθρωπο που φροντίζει σε καθημερινή βάση τον γονιό με άνοια.

Άκου

Γίνε καλός ακροατής. Επικοινώνησε συχνά με τον κύριο φροντιστή και άκου προσεκτικά όσα έχει να πει.

Ενημερώσου

Μάθε ό,τι περισσότερο μπορείς για τη νόσο με την οποία διαγνώστηκε ο γονιός σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις δυσκολίες που περιγράφει ο κύριος φροντιστής από το τηλέφωνο και να ξέρεις τι να περιμένεις στο μέλλον.

Ρώτα

Μη ρωτάς μόνο για το γονιό που ξεχνά. Ρώτα και για την καθημερινότητα του κύριου φροντιστή. Βεβαιώσου ότι δεν παραμελεί την υγεία του και ότι παραμένει σε καλή κατάσταση ψυχικά, σωματικά και οικονομικά.

Βοήθα

Ανάλογα με την απόσταση που σας χωρίζει και τον χρόνο που μπορείς να διαθέσεις, ανά διαστήματα πρότεινε να μείνεις εσύ με τον γονιό για λίγες ημέρες, ώστε να ξεκουραστεί ο κύριος φροντιστής.

Τι άλλο είναι σημαντικό;

Να θυμίζεις συχνά στον εαυτό σου πως κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Αποδέξου τα όρια των δυνατοτήτων σου. Όσο κι αν το θέλεις, δεν είναι δυνατόν να βρίσκεσαι συνέχεια κοντά στο γονιό σου. Η εξ αποστάσεως φροντίδα που προσφέρεις θα είναι πολύ αποτελεσματικότερη αν το βασικό σου κίνητρο είναι η αγάπη και όχι οι τύψεις.

Ήξερες ότι…

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Αλτσχάιμερ και στο πλαίσιο αυτό η 21η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την καταπολέμηση του στίγματος.

Διάβασε ακόμα:

Βάλε Στόχο Την Ποιότητα Και Όχι Την Ποσότητα Στις Σχέσεις Σου

Γίνε Καλύτερος Γονιός Για Τα Παιδιά Σου

 

 

Author(s)

  • Όλγα Λυμπεροπούλου

    Γνωστική Νευροψυχολόγος

    Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι γνωστική νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες και από το 2002 εργάζεται καθημερινά με άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές των νοητικών τους λειτουργιών. Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας trainyourbrain.gr. Μέσα από τα άρθρα, τα βιβλία και τις ομιλίες της -όπως αυτή στο TEDxChalkida το 2016- επιδιώκει να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις άνοιες και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου. Είναι επιστημονική επιμελήτρια της σειράς "Ασημένιοι Αναγνώστες" των Εκδόσεων Εντύποις, της πρώτης σειράς βιβλίων στην Ελλάδα που απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους αναγνώστες και αναγνώστες με άνοια.