• Η φράουλα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα της άνοιξης.
  • Συναντάμε 15 περίπου είδη φράουλας στις βόρειες εύκρατες περιοχές.
  • Διατροφικά αποτελεί μια πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει και εμπεριέχει σημαντικά ποσά φυτικών ινών.

Οι φράουλες εμπεριέχουν υψηλά ποσά βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιο συγκεκριμένα αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C στη φύση. Η βιταμίνη C σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία του δέρματος και την εν γένει αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Υψηλή είναι επίσης η περιεκτικότητά τους και σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, συστατικά που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, του κυκλοφορικού κ.α.

100 γρ. φράουλες περιέχουν
32 θερμίδες
0.67 γραμμάρια πρωτεΐνης
7.68 γραμμάρια υδατανθράκων
2 γραμμάρια φυτικών ινών
90 γραμμάρια νερό

Πηγή  USDA nutrition data base

 Οι «αντιοξειδωτικές» φράουλες 

Ίσως το  σημαντικότερο διατροφικό χαρακτηριστικό της φράουλας είναι τα αντιοξειδωτικά της και ιδιαιτέρως ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερη την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη. Πληθώρα επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι οι ουσίες αυτές ασκούν σημαντική προστατευτική δράση στην καρδιά, προστατεύουν τα κύτταρα από μεταλλάξεις και από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων, προσφέροντας έτσι υγεία και ευεξία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάτι επίσης σημαντικό σε σχέση με τις φράουλες είναι το γεγονός ότι λόγω των αντιοξειδωτικών τους,  αποτελούν μια ασπίδα προστασίας για τα μάτια μας.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Archives of Opthalmology», οι φράουλες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.

 Η σωστή επιλογή της φράουλας 

Γενικώς, αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους.

Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου. Απαραίτητο είναι το προσεκτικό πλύσιμο τους με άφθονο νερό, μαζί με τα κοτσανάκια.

Δεν τις πλένετε, παρά μόνο λίγο πριν τις καταναλώσετε. Ποτέ δεν τις μουλιάζετε μέσα σε νερό, αλλά τις πλένετε γρήγορα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Συμπερασματικά

Η φράουλα είναι μια «δυνατή» επιλογή φρούτου, φτάνει να μην συνοδεύουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές μας πολλών λιπαρών και θερμίδων.

Αρχική δημοσίευση από τον Χάρη Γεωργακάκη στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.