Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τι κάνεις όταν φοβάσαι να πετάξεις.
– Γιατί οι ταινίες αυξάνουν τον φόβο σου.


Τι κάνεις αν η δουλειά σου απαιτεί να ταξιδεύεις συχνά όμως εσύ δεν νιώθεις καμία άνεση με την πτήση στο αεροπλάνο; Αποφεύγεις το ταξίδι; Ή ταξιδεύεις, όμως, νιώθεις εξαιρετικό άγχος κατά τη διάρκεια της πτήσης; Κι αν σου προκύψει μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική θέση που απαιτεί συχνά ταξίδια με το αεροπλάνο; Τι θα κάνεις; Θα την αρνηθείς εξαιτίας της φοβίας σου; Ή θα την δεχτείς αποφασίζοντας να παραμερίσεις την φοβία σου; Είναι άραγε αυτό το τελευταίο εφικτό;

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι η πλειονότητα των ανθρώπων όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο ενδέχεται να νιώθει μια ανησυχία ή ένα μικρό φόβο. Αυτό το συναίσθημα όμως δεν έχει καμία σχέση με την πετοφοβία, η οποία εντάσσεται στις ειδικές φοβίες. Η συγκεκριμένη φοβία χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο που σχετίζεται με την ιδέα ή την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού με αεροπλάνο. Ο φόβος αυτός είναι τόσο μεγάλος που δημιουργεί μια σειρά από σωματικά συμπτώματα στο άτομο που πρόκειται να ταξιδέψει, με αποκορύφωμα τις κρίσεις πανικού. Μπορεί να αποτελέσει μάλιστα την αιτία που κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν εντελώς να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο.

Η πλειονότητα των ανθρώπων όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο ενδέχεται να νιώθει μια ανησυχία ή ένα μικρό φόβο. Αυτό το συναίσθημα όμως δεν έχει καμία σχέση με την πετοφοβία, η οποία εντάσσεται στις ειδικές φοβίες.

Καθώς όμως βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τη συγκεκριμένη φοβία μπορεί να σου γεννηθεί απορία: «Γιατί μου εμφανίστηκε αυτή η φοβία έτσι ξαφνικά;». Γιατί είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και κάποιοι που αποκτούν την συγκεκριμένη φοβία αναπάντεχα ενώ χρησιμοποιούσαν τα αεροπλάνα ως μεταφορικό μέσο χωρίς πρόβλημα στο παρελθόν. Οι υπόλοιποι την κουβαλούν στις αποσκευές τους από μικρότερη ηλικία. Το κοινό τους σημείο: θα ήθελαν και οι δύο να απαλλαγούν από αυτήν. Η βοήθεια του ειδικού είναι σίγουρα απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Συχνά αυτό που βοηθάει επίσης είναι να εντοπίσεις τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη φοβία ή τους πιθανούς λόγους που αυτή προέκυψε. Μάθε λοιπόν ότι τα άτομα με πετοφοβία μπορεί να:

Αγαπούν να έχουν τον έλεγχο

Έχουν δηλαδή την τάση να οργανώνουν τα πράγματα στη ζωή τους και να προτιμούν να περνάνε όλες οι αρμοδιότητες από τα δικά τους χέρια. Επίσης έχουν εντονότερη την ανάγκη να ελέγχουν τις εξωτερικές συνθήκες (π.χ. θα οδηγήσω εγώ γιατί νιώθω πιο ασφαλής έχοντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου) όσο και τις εσωτερικές (π.χ. ελέγχω τα συναισθήματά μου, κυρίως τα «αρνητικά», δεν τα αφήνω να βγουν στην επιφάνεια κι έτσι έχω την αίσθηση ότι δεν με επηρεάζουν). Οι συγκεκριμένοι λοιπόν άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πετοφοβία, καθώς όταν βρεθούν στο αεροπλάνο νιώθουν ότι χάνουν πλήρως τον έλεγχο. Αυτό το αίσθημα είναι πιο έντονο σ ’αυτούς και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υπόλοιπη ζωή τους που θεωρούν ότι έχουν υπό έλεγχο, πράγμα που τους προκαλεί έντονο άγχος.

Είχαν μια προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία

Η πετοφοβία μπορεί να είναι «προϊόν» μιας παρελθοντικής δυσάρεστης εμπειρίας πτήσης (π.χ. με έντονα κενά αέρος, δύσκολες καιρικές συνθήκες, αναγκαστική προσγείωση). Κάποιες φορές μπορεί να συνδέεται με την μεταφορά της φοβίας από τον γονέα στο παιδί, όπως συμβαίνει ενίοτε με φοβίες για τα ζώα, τα ύψη κτλ.

Επηρεάζονται από τις ειδήσεις

Η συγκεκριμένη φοβία ενδέχεται να προέλθει από την παρακολούθηση σειρών ή ταινιών ή τηλεοπτικών ειδήσεων με εκτενή περιγραφή αεροπορικών δυστυχημάτων. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει προσωπική εμπειρία, αλλά αντίθετα ο φόβος είναι το αποτέλεσμα της πληροφορίας που δίνεται από τα ΜΜΕ πάντα σε σχέση με το πώς την εκλαμβάνει και την βιώνει ο καθένας μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που συνέβησαν δυστυχήματα που εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών τους απέκτησαν υψηλή δημοσιότητα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που φοβούνται να πετάξουν. Η ύπαρξη της κλειστοφοβίας ή της αγοραφοβίας συνδέεται με την πετοφοβία, καθώς το άτομο αναγκάζεται να παραμείνει σε συγκεκριμένο χώρο με άλλα άτομα μαζί για κάποιες ώρες στο αεροπορικό ταξίδι. Έτσι ενώ φοβάται κάποιες άλλες συνθήκες, σταδιακά αυτές οι συνθήκες συνδέονται με τα αεροπλάνα και φοβάται και αυτά.

Αν η πετοφοβία σε αφορά…

Είναι βασικό να εντοπίσεις τι ακριβώς φοβάσαι αλλά και πως ανταποκρίνεσαι σε αυτόν τον φόβο. Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στο φόβο τους με το να αποφεύγουν τελείως τις πτήσεις. Ωστόσο φαίνεται ο φόβος τους να τους στεναχωρεί και να επηρεάζει τη ζωή τους κι παρότι εξακολουθούν να βιώνουν φόβο οι περισσότεροι θέλουν να ταξιδέψουν. Αυτό λοιπόν που είναι σημαντικό να καταλάβεις είναι ότι η λύση βρίσκεται στο να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου κι όχι να τους αποφύγεις.

 

Μάθε περισσότερα στο site της Γεωργίας Πουλημενέα mentalcare.gr.

Διάβασε ακόμα:

Ο Εύκολος Τρόπος Να Χαλαρώσεις, Όταν Το Στρες Χτυπάει Κόκκινο

5 Τρόποι Για Να Μάθεις Να Χειρίζεσαι Το Στρες, Τον Φόβο Και Την Αγωνία

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.