E: Μένουμε στην ίδια πολυκατοικία με τη μητέρα μου που είναι 82 ετών. Συνηθίζαμε να τρώμε όλοι μαζί η σύζυγός μου και το παιδί δύο φορές την εβδομάδα και να της κάνω παρέα, τώρα με τον ιό αυτό έχουμε κόψει τα οικογενειακά γεύματα και δεν την επισκεπτόμαστε. Φοβάμαι ότι θα πάθει κατάθλιψη. Έχει κρίσεις άγχους και αϋπνίες. Προχτές είχε ταχυκαρδία. Να σωθεί από τον ιό και να πεθάνει από την καρδιά της;

Α: Τα φαινόμενα κατάθλιψης είναι ιδιαίτερα συχνά σε ηλικιωμένους. Δεν είναι βεβαίως λύση ο ηλικιωμένος να μην πεθάνει από τον  COVID-19 αλλά να πεθάνει από αυτοκτονικό ιδεασμό ή από κάποια άλλη ψυχοσωματική εκδήλωση που να συνδέεται με τον COVID-19. Tι μπορείτε να κάνετε:  

Καθορίστε συγκεκριμένο ωράριο επίσκεψης μόνος σας. Μην αμελήσετε μόλις μπείτε στο σπίτι της να αλλάξετε υποδήματα (αγοράστε υποδήματα τα οποία θα ευρίσκονται μόνιμα στο σπίτι της μητέρας σας) αφήνοντας τα δικά σας υποδήματα έξω. Μπορείτε εναλλακτικά να ψεκάσετε την κάτω επιφάνεια των υποδημάτων σας με φωτιστικό οινόπνευμα ή άλλο διάλυμα περιεκτικότητας σε οινόπνευμα άνω του 65%. Στη συνέχεια απολυμαίνετε τα χέρια σας με διάλυμα οινοπνεύματος κατάλληλο για το δέρμα με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα άνω του 65%.

Μιλήστε μαζί της και ακούστε τα προβλήματά της κρατώντας ασφαλή απόσταση δύο μέτρων. Καλό είναι να έχετε ακούσει το μετεωρολογικό δελτίο και να προτιμήσετε να την επισκεφτείτε ηλιόλουστες ημέρες: Καθίστε σε ανοιχτό χώρο στο μπαλκόνι. Εάν θέλει οπωσδήποτε να σας μαγειρέψει μπορεί να βάλει την οικογενειακή σας μερίδα σε αλουμινόχαρτο ή τάπερ: Μην αμελήσετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι να την ευχαριστήσετε τηλεφωνικά για το ωραίο γεύμα που σας πρόσφερε.

Αποφύγετε έως το Μάιο τουλάχιστον να ψωνίζετε δώρα για τη μητέρα σας, που δεν μπορείτε να τα εμβαπτίσετε σε οινόπνευμα. Αναβάλλετε την επίσκεψη εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος.

Η Αναστασία Μοσχοβάκη εισήλθε πρώτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1998 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας με Άριστα (10/10). Κατά την περίοδο 1991-1994 εργάστηκε ως ιατρός σε διάφορες δομές υγείας και από το 1994 σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ από το 1998 διατηρεί ιδιόκτητο ιατρείο στην Κηφισιά. Έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος σε έγκριτες ηλεκτρονικές πύλες υγείας, σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια «Who is Who».

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: 5 μύθοι αποστείρωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Βίντεο: οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθείς για την προστασία από τον κορονοϊό

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.