Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το forest bathing.
-Πώς θα σε βοηθήσει αν βελτιώσεις την υγεία σου.


Από την απαρχή της ανθρώπινης ύπαρξης, η θεραπεία μέσω της φύσης εφαρμοζόταν σε πολλές κουλτούρες και φυλές. Στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 εισάγεται ως μέρος του προγράμματος της δημόσιας υγείας η πρακτική του forest bathing (shinrin-yoku).

Το forest bathing δεν έχει να κάνει με κάποια άσκηση ή συγκεκριμένη δραστηριότητα στη φύση, αλλά με τη σύνδεση και των πέντε αισθήσεών μας με αυτή. Είναι γνωστό πως οι ήχοι, οι μυρωδιές του δάσους και ο καθαρός αέρας μας κάνουν και αισθανόμαστε όμορφα. Τα ευεργετικά οφέλη, όμως, δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στη βελτίωση της διάθεσής μας. 

Με ποιο τρόπο ωφελεί την υγεία

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το forest bathing έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες, μειώνει την πίεση, την πιθανότητα εμφράγματος, την επιθετικότητα, την κατάθλιψη. Βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τη διάθεση, τις φλεγμονές του δέρματος και την ποιότητα του ύπνου και αυξάνει την ενέργεια. Επίσης έχει χαλαρωτική δράση στους πιασμένους και πονεμένους μύες. Τέλος οι φυτοκίνες, πτητικές ουσίες που απελευθερώνουν τα δέντρα, μπορεί να έχουν αντιμικροβιακή δράση ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθώντας στη μείωση της εμφάνισης αρκετών ασθενειών.

Το forest bathing δεν έχει να κάνει με κάποια άσκηση ή συγκεκριμένη δραστηριότητα στη φύση, αλλά με τη σύνδεση και των πέντε αισθήσεών μας με αυτή.

Δοκίμασέ το

Αν θέλεις, λοιπόν, να αναζωογονηθείς, να διώξεις την ένταση, την κούραση και το στρες και να κάνεις καλό στην υγεία σου, πήγαινε μια βόλτα στο δάσος ή ακόμα και σε ένα πάρκο της πόλης αρκεί να έχει δέντρα και να είναι απαλλαγμένο από θορύβους. Φρόντισε να αφήσεις πίσω το κινητό σου, αλλά και τη φωτογραφική σου μηχανή. Ο στόχος σου είναι να συνδεθείς με τη φύση με όλες σου τις αισθήσεις, χωρίς να έχεις κάτι να σε αποσπά. Κάνε μια χαλαρή βόλτα χωρίς προορισμό, ακόμα και ξυπόλυτος αν γίνεται. Άκου τους ήχους του δάσους, μύρισε το άρωμά του, παρατήρησε τα χρώματα, το φως του ήλιου μέσα από τα φύλλα, άγγιξε τους κορμούς των δέντρων, γεύσου τον καθαρό αέρα. Βρες ένα μέρος που σου αρέσει, με θερμοκρασία που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Δοκίμασε να ξαπλώσεις κάτω από τα δέντρα ή να κάνεις ακόμα και γιόγκα ή διαλογισμό.

Τι να θυμάσαι

Το forest bathing είναι για όλους. Μας βοηθάει να αποσυνδεθούμε από την τεχνολογία, να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Δύο ώρες forest bathing μπορούν να σε χαλαρώσουν και να σε αναζωογονήσουν ακόμα και για ένα μήνα. Όσο πιο συχνά όμως κάνεις forest bathing, τόσο πιο πολύ θα εξοικειώνεσαι με την τεχνική του και θα βλέπεις τα οφέλη του στη διάθεση και την υγεία σου.

 

Διάβασε ακόμα:

Βρες Την Άσκηση Που Καίει Τις Περισσότερες Θερμίδες

Πώς Οι Σκέψεις Σου Επηρεάζουν Την Υγεία Σου

 

Author(s)

  • Χριστίνα Σακελλαρίου

    Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

    H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.