Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί θα ζήσεις περισσότερο αν φοράς γυαλιά.
– Πώς μπορείς να τα εκμεταλλευτείς για να δημιουργήσεις θετικές εντυπώσεις. 


Θυμάσαι τη Velma; Το ένα από τα τέσσερα μέλη της ομάδας Scooby-Doo; Την πιο έξυπνη από την παρέα; Εκείνη που πάντα έβρισκε την πιο λογική και εύστροφη συσχέτιση για τη λύση του μυστηρίου; Όχι την κοκκινομάλλα με το μοντέρνο outfit. Εκείνη με το μαύρο καρέ που φορούσε γυαλιά.

Αναφέρομαι σε αυτό το παράδειγμα, για να σου αποδείξω εύκολα και γρήγορα και χωρίς πολύ μπλα μπλα ότι η συσχέτιση “οι ευφυείς φορούν γυαλιά” είναι εκτός από επικρατούσα εικόνα και μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση. Ισχύει, όμως;

Προφανώς, ναι. Για πρώτη φορά, μάλιστα, τα αποτελέσματα έρευνας που πρόσφατα ήρθαν στο φως φαίνεται ότι δεν αφήνουν καμία αμφιβολία σχετικά με αυτό.

Κι όμως είναι θέμα γονιδίων

Αν φοράς γυαλιά, είναι πολύ πιθανό να είσαι πιο έξυπνος από ότι ο μέσος όρος του πληθυσμού. Αυτό υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications. Στην έρευνα, που διεξήχθη από το University of Edinburgh, συμμετείχαν 300.000 άτομα μεταξύ 16 έως 102 χρόνων, τα οποία εξετάστηκαν με γονιδιακούς ελέγχους. Τι διαπιστώθηκε; Ότι οι πιο έξυπνοι ήταν πιο πιθανό να φέρουν γονίδια που δημιουργούν αδυναμίες στην όραση και ως εκ τούτου καθιστούσαν τη χρήση γυαλιών απαραίτητη.

Υπάρχει κι άλλη συσχέτιση;

Ναι, υπάρχει. Στα άτομα που έφεραν τα συγκεκριμένα γονίδια διαπιστώθηκε εκτός από αυξημένη ευφυΐα, χαμηλό ρίσκο για κατάθλιψη και ανεβασμένο ποσοστό για μακροζωία. Ως εκ τούτου, η μελέτη των συγκεκριμένων γονιδίων ήταν φυσικό και αναμενόμενο να εξάψει το ενδιαφέρον της επιστήμης που στοχεύει να μελετήσει πιο επισταμένα τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Μέχρι να προκύψουν περισσότερες απαντήσεις, εσύ κρατάς την πληροφορία ότι όντως όσοι φορούν γυαλιά μπορεί να είναι πιο ευφυείς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι ο κανόνας. Παλαιότερες πάντως έρευνες έχουν δείξει ότι η εντύπωση του γενικού πληθυσμού για όσους φορούν γυαλιά είναι ότι εκτός από πιο έξυπνοι είναι και πιο ειλικρινείς και πιο αξιόπιστοι.

Αντιστάσου, όμως, στα γρήγορα συμπεράσματα

Παρόλο πάντως που η έρευνα επιβεβαιώνει μια πιο αυξημένη ευφυΐα σε όσους φορούν γυαλιά, χρειάζεται να στηριχτείς και σε άλλα δεδομένα, προκειμένου να βγάλεις τα τελικά συμπεράσματα για το αν τελικά είναι κάποιος έξυπνος ή όχι. Ιδιαίτερα, όταν χρειάζεται να ξεχωρίσεις ποιοι είναι οι πιο έξυπνοι από τους συνεντευξιαζόμενους για μια θέση ή από τους μαθητές σε μια τάξη. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να λάβεις κι άλλες παραμέτρους υπόψη κατά την αξιολόγησή σου.

Αν πάλι είσαι εσύ αυτός ή αυτή που φορά γυαλιά, μπορείς να τα εκμεταλλευτείς, ανάλογα με τις περιστάσεις, προκειμένου να αφήσεις μια θετική πρώτη εντύπωση. Μη βιαστείς, επομένως να  ξεφορτωθείς τα γυαλιά σου θεωρώντας ότι υποβαθμίζουν την εμφάνισή σου. Κάθε άλλο παρά αυτό ισχύει. 

Διάβασε ακόμα:

Ένας Κορυφαίος Οφθαλμίατρος Σου Μαθαίνει Την Άσκηση 20 -20 -20 Για Ξεκούραστα Μάτια Στο Γραφείο

6 Ερωτήσεις Στον Δρ. Κανελλόπουλο Για Τα Γυαλιά Ηλίου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.