Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο επιδρά στην παραγωγικότητα η έλλειψη άσκησης.
-Τι κάνουν οι άνθρωποι που θεωρούνται πρότυπα ηγετών.


Όσοι είμαστε επιχειρηματίες ή στελέχη σε εταιρίες, είναι φορές που δουλεύουμε πάνω από 10 ώρες, πολλές φορές μάλιστα και περισσότερη από την μισή μέρα μας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι εργασιακές συνθήκες, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, οι αποφάσεις που παίρνουμε (και είναι πολλές, καθημερινά) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία μας, φυσικά και εκτός εργασίας. Ένας αγαπημένος φίλος και μέντορας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει work-life balance όταν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν μετουσιώσει το πάθος τους σε επάγγελμα και συμφωνώ απόλυτα. Σε οποιαδήποτε φάση επαγγελματικής εξέλιξης και να είναι κάποιος, το lifestyle που ακολουθεί, καθορίζει τις πιθανότητες επιτυχίας του. Συνεργάζομαι με εταιρίες πάνω από 13 χρόνια στον τομέα της Διατροφής και του Wellbeing και ακόμα με συγκλονίζει η ελαφρότητα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες, εργοδότες και εργαζόμενοι το θέμα του υγιούς lifestyle.

Τι λένε τα νούμερα για την αποδοτικότητα

Σε έρευνα του 2012 σε 20 χιλιάδες περίπου εργαζόμενους στην Αμερική (σε τρεις μεγάλες εταιρίες), φάνηκε ότι οι προσωπικές ανθυγιεινές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα απώλειας παραγωγικού χρόνου εργασίας, ακόμα κι αν μιλάμε για μια μόνο ανθυγιεινή συμπεριφορά. Μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά συσχετίστηκε με 66% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης μείωσης της παραγωγικότητας, ενώ η μη τακτική άσκηση συσχετίστηκε με 50% μειωμένη παραγωγικότητα. Το κάπνισμα συσχετίστηκε με 28% πιθανότητα για μειωμένη παραγωγικότητα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η μειωμένη παραγωγικότητα των εργαζομένων λόγω θεμάτων υγείας αποτελεί το 77% του συνόλου τέτοιας μείωσης και κοστίζει στους εργοδότες δυο με τρεις φορές περισσότερο από τα ετήσια έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Υπάρχει χρόνος για την ευεξία;

Το πρώτο επιχείρημα/ δικαιολογία που ακούω στα εισαγωγικά μου σεμινάρια για τη διατροφή στο χώρο εργασίας είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος. Και απαντώ ότι συμφωνώ απόλυτα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να φύγει χωρίς να αξιοποιηθεί στο μέγιστο. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα πολυάσχολων ανθρώπων που αποτελούν πρότυπα ηγετών, management, εργαζομένων, καινοτόμων που μοιράζονται ένα κοινό μυστικό: υγιές lifestyle που τους οδηγεί στην ευημερία (wellbeing). Ψάχνουν συνεχώς τρόπους να αυξήσουν την ενέργειά τους, τη δημιουργικότητά τους, να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους και να έχουν, ταυτόχρονα, καλή υγεία για αρκετά χρόνια, διότι αισθάνονται ότι έχουν να προσφέρουν για πολλά χρόνια.

Η ποιότητα της διατροφής στον χώρο εργασίας επηρεάζει την ικανότητα διαχείρισης του stress, τις νοητικές λειτουργίας (μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης κα), την εξασφάλιση της απαιτούμενης ενέργειας και, φυσικά, την διάθεση που έχουμε.

Αυτό που χρειάζεται από τη μεριά σας είναι μόνο δυο χαρακτηριστικά: πίστη και συνέπεια.

Πόσο χρόνο και χρήμα, λοιπόν, θα επενδύατε στην προσωπική σας ανάπτυξη και ευεξία για μια ζωή γεμάτη νόημα, ικανοποίηση και πλούτο;

Αρχική δημοσίευση στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

3 Ειδικοί Σου Λένε Πώς Να Κλέψεις Τις Εντυπώσεις Σε Μία Συνέντευξη

Τι Φταίει Και Είσαι Στάσιμος Επαγγελματικά;

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.