Το ζήτημα της ποιότητας του νερού που καταναλώνουμε είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους μας. Ιδιαίτερα μετά τις αναδιατυπωμένες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις 16/12/2020, όσον αφορά τα πρότυπα ασφαλείας για το πόσιμο νερό που αφορούν νεοεμφανιζόμενους ρύπους όπως τα μικροπλαστικά, τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, καθώς και νέους τύπους χημικών ουσιών. Καθώς η άντληση του νερού για κατανάλωση από τις γεωτρήσεις αυξάνεται, η ποιότητα μειώνεται και η επεξεργασία του νερού με κάποιο σύστημα φίλτρανσης γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι άλλος ένας παράγοντας που επιδεικνύει αυτή την  ανάγκη, καθώς σε κάποιες περιοχές το νερό χρίζεται ακατάλληλο προς κατανάλωση. Αυτό καθιστά την ανάγκη για χρήση φίλτρων νερού πιο έντονη από ποτέ. 

Ρωτήσαμε τους ιδιοκτήτες της εταιρείας Real Water Χριστίνα και Γιώργο Μπαράκο, όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κάποιος πριν επιλέξει τεχνολογίες για τον καθαρισμό του νερού στο σπίτι του, καθώς όπως φαίνεται στην περίπτωση των φίλτρων νερού η σωστή ενημέρωση εξασφαλίζει μεγάλη διαφορά. 

Ποιος είναι ο κύριος λόγος που κάποιος στρέφεται προς τα φίλτρα νερού; 

Αυτό που παρακινεί κάποιον για να αγοράσει κάποιο φίλτρο νερού είναι η προστασία της υγείας του ή  οι δυσάρεστες οσμές στο νερό που καταναλώνει. Σκοπός είναι να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με τα στοιχεία του νερού που είναι βλαβερά για το σώμα μας, όπως βαρέα μέταλλα, νιτρικά, χημικά και μικροβιακά φορτία. 

Γιατί ένα οποιοδήποτε φίλτρο νερού δεν είναι επαρκές;

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ελλιπή πληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές σε μία λύση που μπορεί να μην είναι και αποτελεσματική. Κι αυτό γιατί το βασικό πρόβλημα είναι η ποιότητα του νερού δικτύου της κάθε περιοχής. Αν δεν εξεταστεί αυτό το κριτήριο, η επιλογή του φίλτρου είναι μη αποτελεσματική. Θα πρέπει επομένως να αξιολογηθεί το πρόβλημα του νερού δικτύου της κάθε περιοχής. Ξεκινώντας με αυτό το κριτήριο η επιλογή του καταναλωτή γίνεται πολύ πιο εύκολη. Για αυτό το λόγο άλλωστε, εμείς ως εταιρία ενημερωνόμαστε συνεχώς για το νερό δικτύου της κάθε περιοχής. Μάλιστα, όπου δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση, επικοινωνούμε με αρμόδιους φορείς για να έχουμε στα χέρια μας τις απαραίτητες αναλύσεις νερού. Η Real Water μπορεί να αναλάβει μια ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση από την αρχή, ενημερώνοντας με χημικές αναλύσεις νερού για τα συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχής του ενδιαφερόμενου. 

Τα προβλήματα υγείας παίζουν ρόλο στην επιλογή φίλτρου νερού; 

Φυσικά, ναι. Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα υγείας (όπως πέτρα στα νεφρά, ουρολιθίαση, κ.α.), εκεί τα πράγματα αλλάζουν αρκετά, γιατί θα πρέπει να προσέξουμε τις κατακρατήσεις που θα κάνει η κάθε τεχνολογία επεξεργασίας του νερού.

Τι λάθος κάνουν οι καταναλωτές κατά την επιλογή φίλτρου νερού;

Οι καταναλωτές θεωρούν ότι ένα φίλτρο υψηλού κόστους είναι και καλύτερο. Αυτό όμως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα πιο ακριβό σύστημα σίγουρα κατακρατά και περισσότερες επιβαρύνσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές οι επιβαρύνσεις δεν υπάρχουν καν στο νερό δικτύου της κάθε περιοχής; Ο καταναλωτής έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα χωρίς να έχει το αποτέλεσμα που περιμένει. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κάνει και το νερό που καταναλώνει ακατάλληλο, σχεδόν απιονισμένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο νερό που καταναλώνουμε χρειαζόμαστε όλα τα στοιχεία που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό.  Στην Ελλάδα βέβαια της οικονομικής κρίσης, οι καταναλωτές επιλέγουν το πιο οικονομικό φίλτρο. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό δεν κάνει τις απαραίτητες κατακρατήσεις;  Ουσιαστικά, έστω και τα λίγα χρήματα που έχουν ξοδέψει δε φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση, όπως στην περίπτωση εκείνων που έχουν επιλέξει ένα ακριβό αλλά όχι κατάλληλο για την περίπτωσή τους φίλτρο. 

Πώς μπορεί να ενημερωθεί κάποιος για το ποιο είναι το κατάλληλο φίλτρο νερού για την περίπτωσή του ή την περιοχή του;

Η επιλογή του καταλληλότερου συστήματος επεξεργασίας του πόσιμου νερού είναι αρκετά δύσκολη, γιατί υπάρχει αρκετή πληροφορία στο διαδίκτυο, χωρίς τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές. 

Για αυτό το λόγο εμείς σαν εταιρεία προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με τη σωστή και πλήρη ενημέρωση. 

Ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις εξελίξεις και τυχόν αλλαγές που θα γίνουν στο εκάστοτε δίκτυο και προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς κάποιες τυπικές μετρήσεις για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. 

Προσπαθούμε να είμαστε σαφείς και να εξηγούμε κάθε φορά γιατί προτείνουμε το ένα σύστημα επεξεργασίας νερού αντί κάποιου άλλου, έτσι ώστε και οι καταναλωτές να εξοικειώνονται με αυτή τη γνώση που τους παρέχουμε και να είναι πιο σίγουροι για την επιλογή τους. 

Το εμφιαλωμένο νερό δεν αποτελεί λύση για ασφαλές πόσιμο νερό; 

Εδώ πρέπει να σκεφτούμε 3 διαφορετικούς παράγοντες. Πρώτον, η αλήθεια είναι πως δεν προστατεύουμε πλήρως τον οργανισμό μας για διάφορους λόγους, όπως η μη σωστή αποθήκευση και μεταφορά τους, το πλαστικό τους περίβλημα κ.α. Δεύτερον, επιδεινώνεται σημαντικά η μόλυνση του περιβάλλοντος με τη συνεχή χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Και τρίτον, είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε και την αντιστοιχία του κόστους. Αν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί εμφιαλωμένα για πόσιμο, μαγείρεμα και πλύσιμο τροφών, τότε το ετήσιο κόστος είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με τη χρήση ακόμα και ακριβών φίλτρων νερού. Στην περίπτωση που χρησιμοποιεί εμφιαλωμένα μόνο για πόσιμο, τότε και το κόστος υπερβαίνει το κόστος των φίλτρων νερού και, εφόσον χρησιμοποιούμε το νερό δικτύου για μαγείρεμα και πλύσιμο τροφών, συνεχίζουμε και έχουμε προβλήματα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, επειδή το νερό εξατμίζεται, τα τοξικά στοιχεία του μεγεθύνονται σε περιεκτικότητα. 

Με τη χρήση κάποιου φίλτρου νερού, προστατευόμαστε σαφώς καλύτερα από τα προβλήματα του νερού του δικτύου μας και μειώνεται η κατανάλωση των εμφιαλωμένων και άρα το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται επιπλέον από τα πλαστικά μπουκάλια. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση φίλτρου είναι και αρκετά πιο οικονομική από τη συνεχή αγορά εμφιαλωμένων. 

Υπάρχει τρόπος τα φίλτρα νερού να είναι πιο οικονομικά;

Ρόλο παίζει ο όγκος του νερού που καταναλώνεται. Τα φίλτρα υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη και το υλικό επεξεργασίας του νερού σε διαφορετικές περιεκτικότητες. Προσπαθούμε κάθε φορά να εξακριβώσουμε πόσα άτομα θα χρησιμοποιούν το φίλτρο, έτσι ώστε να συμβουλεύσουμε και πιο σωστά τον καταναλωτή. Για παράδειγμα, όταν η κατανάλωση είναι αρκετά μεγάλη (από 4 άτομα και πάνω), τα  μικρά φίλτρα βρύσης χρειάζεται να αλλάζουν πολύ πιο συχνά, με αποτέλεσμα το κόστος συντήρησης του φίλτρου να είναι αρκετά μεγάλο. Ενώ, αν ο καταναλωτής προτιμούσε εξαρχής κάποιο μεγαλύτερο φίλτρο (και κατ’ επέκταση υψηλότερου κόστους), το ετήσιο κόστος συντήρησης θα ήταν πολύ πιο συμφέρον για τον ίδιο. 

Γιατί κάποιος να επιλέξει την Real Water;

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες επεξεργασίας νερού από το 1997. Με καταστήματα σε Πάτρα και Τρίπολη στην Πελοπόννησο, προσφέρουμε φίλτρα νερού και ψύκτες νερού για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Τα προϊόντα μας φέρουν πιστοποιήσεις αξιοπιστίας από παγκόσμιους οργανισμούς.

Ο σημαντικότερος λόγος όμως για να μας εμπιστευτεί κάποιος είναι ότι προσφέρουμε εξατομικευμένα και χωρίς πρόσθετη χρέωση ένα ολοκληρωμένο πακέτο εξυπηρέτησης που αποτελείται από σωστή ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, οι παροχές που προσφέρουμε είναι:

  • Πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα του νερού δικτύου της περιοχής του ενδιαφερόμενου.
  • Βοήθεια στη σωστή επιλογή φίλτρου ανάλογα την περιοχή, τα άτομα, την εξοικονόμηση του χώρου του, τον τρόπο χρήσης που επιθυμεί κ.α.
  • Μεταφορά και εγκατάσταση του φίλτρου νερού που θα επιλεγεί από τεχνικό μας ανάλογα την περιοχή και κατόπιν επικοινωνίας. Εξυπηρετούμε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις και τις γύρω περιοχές τους. Καλύπτουμε από τις απλές εγκαταστάσεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας έως τις λίγο πιο περίπλοκες (κάτω από τον πάγκο, ψύκτες με φίλτρα, φίλτρα στην κεντρική παροχή κ.α.). Επίσης, ο τεχνικός ενημερώνει πλήρως για τη σωστή λειτουργία του φίλτρου και τι πρέπει να προσέξει ο χρήστης.
  • Έγκαιρη ενημέρωση για την ημερομηνία αντικατάστασης των φίλτρων και την τυχόν συντήρηση της συσκευής.
  • Αντικατάσταση των φίλτρων και συντήρηση της συσκευής από τεχνικό της εταιρίας μας. Η εξυπηρέτηση που προσφέρουμε δεν σταματά στην αγορά. Στις περιοχές που εξυπηρετούμε και εφόσον επιθυμεί ο πελάτης έρχεται τεχνικός μας στον χώρο του για την αλλαγή των φίλτρων και για απολύμανση εσωτερικά και εξωτερικά της συσκευής. Επίσης, ο τεχνικός μας ελέγχει για τη σωστή λειτουργία της συσκευής μετά από κάθε αλλαγή των φίλτρων. 
  • Τέλος, είμαστε δίπλα σας και σε κάθε βλάβη οι οποίες είναι σπάνιες και συνήθως μικρές και επομένως τις περισσότερες φορές δεν φέρουν χρέωση.

Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ως εταιρεία συμμετέχουμε σε εκθέσεις και σεμινάρια του εξωτερικού, έτσι ώστε να ενημερωνόμαστε πλήρως για τις νέες τεχνολογίες και τάσεις που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στην ελληνική αγορά μία πλήρη ποικιλία προϊόντων που θα καλύπτει κάθε ανάγκη όσο το δυνατόν καλύτερα. 

Διάβασε ακόμα:

Οι 5 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κάψεις λίπος αποτελεσματικά

Διατροφικές οδηγίες για το σύνδρομο PICA

Author(s)

  • H συντακτική ομάδα του Thrive Global Greece προτείνει ιδέες και προϊόντα που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.