Σεβασμός και εμπιστοσύνη. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι κάθε φιλίας, πρέπει να υπάρχουν και σε μία υγιή σχέση αφεντικού και εργαζομένου, γιατί θα κάνουν καλό όχι μόνο τους εμπλεκόμενους, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον γενικότερα.

Επομένως ναι! Μπορείς να είσαι φίλος με το αφεντικό σου! Πρόσεξε όμως, γιατί υπάρχουν και παγίδες.

Η πολλή οικειότητα βλάπτει

Έρευνα υποστηρίζει ότι οι φιλίες του γραφείου σε κάνουν πιο χαρούμενο, πιο υγιή και πιο προσηλωμένο στη δουλειά σου. Την ίδια στιγμή όμως, παρόλο που είσαι πιο παραγωγικός, έχεις περισσότερη συναισθηματική πίεση, ένταση και αντιδικίες. Και αν μία τέτοια φιλία στραβώσει, τότε η αποδοτικότητα μειώνεται.

Όρια και στις επαγγελματικές σχέσεις

Ακόμα και στις πιο στενές σχέσεις σου, πρέπει να βάλεις όρια. Αυτά θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τυχόν τριβές. Τα υγιή όρια όμως μεταξύ αφεντικού και εργαζομένου είναι διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που βάζουμε στους στενούς μας φίλους. Αν για παράδειγμα μοιραστείς κάτι προσωπικό σου που δεν έχει σχέση με τη δουλειά, αυτό ίσως επηρεάσει την εικόνα σου σε αυτή. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πληροφορίες που μοιράζεσαι επηρεάζουν τον τρόπο που σε βλέπει ο άλλος. Γιατί όλοι μας κρίνουμε εύκολα και βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα. Και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Επομένως να είσαι πολύ προσεκτικός.

Άσε που στο πλαίσιο μίας ομάδας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξουν ζήλιες, αίσθημα έλλειψης επαγγελματισμού, κακίες και πικρίες αν το αφεντικό σου είναι πιο κοντά με ένα μόνο μέλος της.

Τι γίνεται με την άρνηση;

Όπως καταλαβαίνεις, τα όρια επαγγελματικών και διαπροσωπικών σχέσεων, διαφέρουν. Τι συμβαίνει όμως όταν λες “όχι”; Είναι πολύ διαφορετικό να λες “όχι” στο αφεντικό σου και διαφορετικό σε έναν φίλο σου. Στην πρώτη περίπτωση ίσως χαλάς την καλή εντύπωση που έχει εκείνος για εσένα, ενώ στη δεύτερη το “όχι” σου δεν έχει τόση δύναμη. Άσε που αν υπάρξει κάποια διαφωνία με έναν φίλο σου, έχεις τη δυνατότητα να τον απομακρύνεις. Δεν ισχύει το ίδιο και στα επαγγελματικά.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν σε μία σχέση κάποιος από τους δύο είναι σε πλεονεκτηκότερη θέση, η σχέση δεν πρόκειται ποτέ να είναι ισότιμη. Επομένως όταν κάποιος βρίσκεται σε θέση ισχύος, πρέπει να σε κρίνει και αξιολογήσει την απόδοσή σου ή να σε επιβραβεύσει με οποιοδήποτε τρόπο, η “φιλία” σας διακυβεύεται.

Επομένως πού καταλήγουμε; Η αξία της φιλίας είναι ανεκτίμητη και η παρουσία της στο επαγγελματικό περιβάλλον μπορεί να σε ωφελήσει. Η σωστή ερώτηση είναι πόσο στενή μπορεί να είναι; Και η απάντηση κρύβεται στα όρια και στο πόσο σωστά θα τα θέσεις.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

4 Συμβουλές Για Να Βάλεις Υγιή Όρια Στη Δουλειά

Φιλίες Στο Γραφείο; 4 Συμβουλές Για Να Τις Διαχειριστείς Σωστά

Author(s)

  • Karen Bridbord

    Ψυχολόγος

    Η Karen Bridbord είναι ψυχολόγος και σύμβουλος επαγγελματικής εξέλιξης.