Η Ιωάννα 57 ετών, μετά το δύσκολο διαζύγιο που πήρε, διαπίστωσε πως οι περισσότεροι από τους φίλους της είναι ζευγάρια με τα οποία έκανε παρέα με το σύζυγό της και πως νιώθει άβολα τώρα πια να κάνει παρέα μαζί τους. Η Ελένη 72 ετών νιώθει μεγάλη μοναξιά γιατί όλοι οι φίλοι της έχουν πεθάνει, ενώ ο Κυριάκος 65 ετών μετακόμισε σε άλλη περιοχή για να είναι κοντά στα ενήλικα παιδιά του και τα εγγόνια του, αλλά δεν έχει καμιά παρέα.
Το να βρεις φίλους μετά μια ηλικία, ιδιαίτερα μετά τα 50, είναι δύσκολο. Θα πρέπει να ψάξεις, αλλά πού να ψάξεις; Οι πόλεις είναι μεγάλες, ο κόσμος αδιάφορος, ο τρόπος ζωής ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, το ίδιο και οι ιδέες, οι προτιμήσεις, τα γούστα.
Στην πορεία μας λοιπόν μετά τα 50 , μπορούμε να συναντήσουμε διάφορους ανθρώπους. Πού;
- σε μια εθελοντική δράση, σε μια μια εθελοντική εργασία που μπορούμε να συμμετέχουμε μέσα από μια ομάδα π.χ. για να φυτέψουμε κάποια δενδρίλια, για να μαζέψουμε πλαστικά από μια ακτή, για να βοηθήσουμε κάποιους ηλικιωμένους μαζί με την κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας.
- σε μία ομάδα αθλητική που συχνά μας προσκαλούν μεσω ανοικοινώσεων στις τοπικές εφημερίδες ή σε σελίδες στο Ιντερνετ για να αθληθούμε.
- σε μια λέσχη ανάγνωσης όπου οι εκδοτικοί οίκια οργανώνουν παρουσία συγγραφέων.
- σε μια παρέα από τα παλιά με παλιούς γνωστούς ή συμφοιτητές ή συμμαθητές ακόμα και συγχωριανούς όπου αρκούν μερικά τηλεφωνήματα για να μαζευτούμε πάλι και να τα πούμε.
- στους γείτονές μας για να μιλήσουμε για θέματα κοινά της περιοχής μας, για να κάνουμε μια βόλτα μαζί τους.
- σε φιλόζωους (αν έχετε κάποιο ζωάκι), όπου στη βόλτα του με κάποιον άλλον μπορείτε να μιλήσετε για τα θέματα που πιθανόν σας απασχολούν.
- σε κάποιο ταξίδι, με τους συνταξιδιώτες σας.
- σε μια ομάδα στο Ιντερνετ, αυτό είναι το πιο εύκολο!
Ανθρώπους που μας αρέσουν γιατί έχουν ενδιαφέρον, χιούμορ ή φιλοσοφία για τη ζωή κοντινή με τη δική μας και σκεφτόμαστε πόσο καλά θα ήταν να κάναμε μαζί τους παρέα, ίσως να γινόμαστε φίλοι και γιατί όχι με κάποιον από αυτούς να γινόμαστε και ζευγάρι.
Συνήθως κάνουμε σχέδια για αυτούς, πώς να τους πλησιάσουμε, τι να τους πούμε για να πιάσουμε κουβέντα μαζί τους, μας προβληματίζει όμως πώς θα κάνουμε το πρώτο βήμα ή ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Σκεφτόμαστε διάφορους τρόπους που κανένας δε μας φαίνεται κατάλληλος, διστάζουμε μήπως μας χαρακτηρίσουν άσχημα, ίσως κάποιοι να ντρεπόμαστε, να νιώθουμε μια αίσθηση ενοχής, ενώ κάποιες φορές περιμένουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θέλουμε να είμαστε στην παρέα τους.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο βέβαια που μας κρατάει πίσω και που μας κάνει να μετανιώνουμε είναι πως στη σκέψη μας τριγυρίζει το:
«Στην ηλικία μου δεν επιτρέπονται τέτοια πράγματα, άλλο αν ήμουν νέος!»
Και έτσι με το μπρος -πίσω ή το σήμερα –αύριο μια μέρα ανακαλύπτουμε πως αυτός μετακόμισε σε άλλη χώρα! Κοινώς το πουλάκι πέταξε! Γεμάτοι με καλές ή τουλάχιστον ευγενικές προθέσεις είμαστε όλοι αλλά όλοι περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν την πρώτη κίνηση, το πρώτο βήμα.
Πώς τελικά μπορούμε να ξεφύγουμε από όλο αυτό;
Κατ’ αρχήν να είστε ο εαυτός σας. Μην τον αλλάξετε προκειμένου να βρείτε φίλους. Αν στην αρχή προβάλλετε κάτι που δεν είστε, θα δημιουργήσετε μια εσφαλμένη εντύπωση, η οποία αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί και η κατάσταση δεν θα είναι ευχάριστη, καθώς για τους φίλους σου θα μοιάζει σαν να τους εξαπάτησες, κατά κάποιον τρόπο.
Φροντίστε λοιπόν να είστε ο εαυτός σας και να βρεθείτε με ανθρώπους που να είναι κοντά σε αυτό που ψάχνετε και που σας ταιριάζει. Μετά αφήστε κατά μέρος οδηγίες και παραδείγματα που ενδεχομένως έχετε διαβάσει ή έχετε ακούσει για το πώς να πιάσετε κουβέντα με κάποιους ανθρώπους που μόλις γνωρίσατε και σας άρεσαν. Το τι θα πείτε για να ξεκινήσει η κουβέντα μαζί του θα έρθει μόνο του, αρκεί να είστε ειλικρινείς και χαλαροί.
Τι πιο ευγενικό λοιπόν από το να πείτε «Χάρηκα πάρα πολύ που σας συνάντησα». Σας απαλλάσσει στο μέλλον από τυχόν δικαιολογίες που θα χρειαστείτε να πείτε στον εαυτό σας για το γεγονός πως ενώ μπορούσατε να προχωρήσετε με αυτούς τους ανθρώπους, διστάσατε.
Αν τώρα θέλετε πραγματικά να κάνετε παρέα μαζί τους σκεφθείτε τι θα τους προτείνετε, κάντε δηλαδή ένα σχεδιασμό. Ενα ξεχωριστό εστιατόριο που θέλατε πάντα να πάτε, ένα μπαρ σε μια γοητευτική γειτονιά του κέντρου, ένα μουσείο που φιλοξενεί έργα ενός διάσημου ζωγράφου, μια έκθεση παραδοσιακών προιόντων ή ένα βραβευμενο έργο στον κινηματογράφο.
Είναι ένα εύκολος τρόπος για να ενθουσιαστούν όλοι και έχει σοβαρή πιθανότητα να πραγματοποιηθεί το σχέδιό σας, να ανοίξει η παρέα τους και να σας δεχτούν. Αποφύγετε λοιπόν μια γενική ερώτηση που θα τους μπερδέψει του τύπου: «Πότε είστε διαθέσιμοι;» και κάντε τους μια ερώτηση συγκεκριμένη: «Είστε ελεύθεροι την Πέμπτη το απόγευμα;» Θα πάρετε μια άμεση απάντηση και αν είναι απασχολημένοι συνήθως προτείνουν μια εναλλακτική λύση.
Από την ώρα που θα συναντηθείτε και μετά ο δρόμος είναι ανοιχτός για να προχωρήσει η σχέση σας μαζί τους. Εξαρτάται βέβαια και από εσάς, αλλά και από εκείνους αν τελικά θα ταιριάξετε, αν θα «δέσετε» στη παρέα τους και να πείτε «αντίο» στη μοναξιά σας.
Αλλά να ξέρετε πως το να κάνετε φίλους μοιάζει λίγο με το ραντεβού. Ίσως να σας φάνηκε πως μπορεί να ταιριάζατε μαζί τους. Μπορεί να διαπιστώσετε πως δεν έχετε χημεία. Ίσως πάλι και να ανακαλύψετε πως πρόκειται για το αγαπημένο σας άτομο που περιμένατε.
Αλλά για να το μάθετε, πρέπει να κάνετε παρέα.
Διάβασε ακόμα:
Η αξία του relationship coaching
7 τρόποι για να εμβαθύνεις και να ενισχύσεις τις σχέσεις σου