Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να μετατρέψεις το επόμενο meeting σου σε walking meeting.
-Πότε πρέπει να πάρεις άδεια.


Είτε πηγαίνεις στο γραφείο, είτε δουλεύεις από το σπίτι, η αποδοτικότητα είναι πάντα ζητουμένο, αν και μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να τα καταφέρεις από ό,τι άλλες. Πολλά μπορούν να σου αποσπάσουν την προσοχή και να σε καθυστερήσουν, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να ελαχιστοποιήσεις τους περισπασμούς και να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου. 

Απόφυγε το multitasking

Το multitasking στην πραγματική του διάσταση δεν είναι καν δυνατό. Ο εγκέφαλός σου εναλλάσσεται από τη μία δουλειά στην άλλη πολύ γρήγορα. Αυτό μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσής σου και καταλήγεις τελικά να δαπανάς περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσεις την ίδια δουλειά. Επιπλέον, το multitasking μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στη βραχυπρόθεσμη, όσο και στην μακροπρόθεσμη μνήμη σου. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάζεις σε μία δουλειά κάθε φορά. Για παράδειγμα, έλεγξε τα mail σου μόνο αφού ολοκληρώσεις ένα task ή πριν ξεκινήσεις και μην ελέγχεις τις ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια διεκπεραίωσης κάποιας υποχρέωσης.

Μπλόκαρε τις ειδοποιήσεις από τα social media στο κινητό και στον υπολογιστή σου

Με δεδομένο ότι το multitasking μειώνει την αποδοτικότητα, το μπλοκάρισμα των ειδοποιήσεων από τα social media, ενώ δουλεύεις, είναι υποχρεωτικό. Στο smartphone σου υπάρχουν άπειρες εφαρμογές που διεκδικούν την προσοχή σου. Όλες αυτές μπορούν να διασπάσουν την προσοχή σου και να σπαταλήσουν τον χρόνο σου. Βάλε το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης, όταν θέλεις πραγματικά να συγκεντρωθείς σε κάτι. 

Αύξησε την κίνησή σου

Η καθιστική ζωή μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και τον εγκέφαλό σου. Η κίνηση, λοιπόν, είναι απαραίτητη, γιατί μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, την προσοχή, ακόμα και την ταχύτητα σκέψης, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να έχει μία σημαντική επίδραση στην αποδοτικότητά σου.

Γι’ αυτό λόγο, κάνε μικρά διαλείμματα στο γραφείο και βάλε την κίνηση στην καθημερινότητά σου. Κάνε ένα walking meeting αντί για ένα συνηθισμένο, πήγαινε μία ολιγόλεπτη βόλτα γύρω από το γραφείο ή σε ένα κοντινό πάρκο. 

Νίκησε την αναβλητικότητα

Μπορεί να είναι σχεδόν ακατόρθωτο να την αποφύγεις εντελώς, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να την περιορίσεις και να την ελέγξεις. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι οι προθεσμίες και η σωστή προτεραιοποίηση των υποχρεώσεών σου. Οι προθεσμίες σε βοηθούν να συγκεντρώνεσαι σε ό,τι πρέπει να κάνεις και να το ολοκληρώνεις εγκαίρως, ενώ οι σωστές προτεραιότητες σε βοηθούν να ασχολείσαι με αυτά που κάθε φορά επείγουν, χωρίς να αγχώνεσαι για όσα δεν προλαβαίνεις.

Πάρε άδεια όταν το έχεις ανάγκη

Μπορεί κι εσύ, όπως οι περισσότεροι, να θέλεις να πετύχεις κάποιους στόχους κάθε εβδομάδα. Αλλά κάπου στην πορεία ίσως χάσεις τον έλεγχο των υποχρεώσεων και των στόχων σου και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στα όρια του burnout. Σε αυτήν την περίπτωση, πάρε άδεια, ακόμα και στη μέση της εβδομάδας. Αυτός ο χρόνος, αν τον εκμεταλλευτείς σωστά, θα σου επιτρέψει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και να εστιάσεις στην αποδοτικότητά σου. Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας, θα είσαι ακόμα πιο συγκεντρωμένος στους στόχους σου.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου και θα ανακαλύψεις τον πιο αποδοτικό εαυτό σου!

Διάβασε ακόμα:

Κόκκινο, πράσινο, χρυσό: Τα 3 «χρώματα» που θα σε απογειώσουν επαγγελματικά

Είσαι πάντα απασχολημένος; Άλλαξέ το!

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.